North Brewing, Transmission

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13321

    #1

    North Brewing, Transmission

    Działający od 2015 roku browar z Leeds.

    UK Craft Brewery North Brewing Co Online Shop


    India Pale Ale z pszenicą. 6,9% alk.

    Aromat - sporo chmielu w odcieniach cytrusów, tropików i może odrobiny żywic
    Piana - wysoka, dość zwarta, trwała, zostaje na szkle
    Barwa - sok pomarańczowo-cytrynowy, zabielony mlekiem, nieprzejrzyste
    Wysycenie - wysokie, musujące
    Smak - sporo chmielu, cytrusowe, piekące. Przy czym goryczka nie jest specjalnie mocna, ani długa. Z drugiej strony dość słodka biszkoptowo-kremowa baz z dojrzałym mango.
    Treściwość - mocno pełne

    Ciekawe piwo, ale nie jest sesyjne. Opór chmielu, ale nie jest to wytrawne. Nawet nieco mdławe, brakuje mu harmonii. Z drugiej strony wyraźne w odbiorze. Doceniam, ale nie przekonuje mnie. Jest dostępne w Polsce, zatem można sobie wyrobić własną opinię
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13321

    #2
    Zdjęcie:
    Attached Files

    Comment

    • Javox
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2009.11
      • 6855

      #3
      IPA z chmielami: Citra, Mosaic, Chinook, Sultana. Dalej alko 6.9%.

      Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
      Lacing - trochę było.
      Barwa - zamglony, pomarańczowy jaśniejszy.
      Gaz - średni.
      Aromat - cytrusy z mikro nutą dziką.
      Smak - słodkawe i fajnie cytrusowe, lekka egzotyka i mango. Dopasowana goryczka - nie za duża.

      Fajne​ i konkretne.
      Attached Files

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • ART
        Chmielowe aromaty bez chmielu....
        ART
        Od stosunkowo niedawna dostępne są dla piwowarstwa specyfiki oddrożdżowe, w których te organizmy produkują aromaty znane nam z chmielu.

        Np.

        Czyli może to zastąpić częściowo lub całkowicie użycie chmielu aromatycznego. Na razie piszą o zastosowaniu w piwach...
        2025-11-01, 09:24
      • ART
        Warszawa, ul. Poborzańska 39, Szyszka Chmielu Bródno
        ART



        Sklep znajduje się w dzielnicy Bródno, na warszawskim Targówku – spokojnym osiedlu z dostępem do zieleni i komunikacji.

        Dzień wcześniej w okolicy ul. Chodeckiej po powrocie Spod kopyta nie zdążyłem przed 22 i poznalem beznadziejną ofertę lokalnej żabki...
        2025-08-23, 15:51
      • Marianowar_pl
        Mango Milkshake IPA
        Marianowar_pl
        Witam,

        Mam pytanie odnośnie uwarzonej jakiś czas temu Mango Milkshake IPA.

        Po uwarzeniu i 2 tygodniach burzliwej fermentacji piwo zeszło do 7,5 BLG (z poczatkowych 17) i przestało fermentować.

        Po zlaniu na cicha i dodaniu 1 kg puree z mango piwo już 3...
        2025-06-24, 13:42
      • darekd
        BrewDog, Arcade Made
        darekd
        Double Dry Hopped DIPA (Double India Pale Ale).
        czy jak mniemam podwójne chmielenia na zimno.

        Chmiele: Citra, Mosaic i Chinook. Poza tym m.in. prażone pszenica i słód owsiany.

        8% alk.

        Aromat - chmielowy z tropikami (mango) i kokosem. Odrobina żywiczności,...
        2024-02-18, 19:17
      • Prusak
        Brasserie Arcka, Single Hop IPA Nectaron
        Prusak
        Mały browar kraftowy z Grenoble, a administracyjnie właściwie spod Grenoble.
        Skusiłem się na transport, bo nie miałem okazji wcześniej pić piwa na tym nowozelandzkim chmielu.
        A: 6%, E: nie podano
        Barwa ciemnożółta wpadająca w blade brązy plus mętność.
        Piana po...
        2025-10-18, 17:51
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...