Angasc, warka # 7, Koelsch

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wielki_B
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.02
    • 1968

    #1

    Angasc, warka # 7, Koelsch

    Taki ze mnie piwosz, że nigdy jeszcze nie piłem piwa rodem z Kolonii. Więc nie mam żadnego punktu odniesienia.
    Jednak mając gęstwę (i tu b. dziękuję Angasc!) i temperaturę w piwniczce 13 st. C, postanowiłem dzisiaj uwarzyć „Koelscha”. No i brzeczka stoi w piwnicy, a ja nie wytrzymałem i otworzyłem sobie podarunek kolegi. Powinno jeszcze poleżakować, ale ciekawość była silniejsza.

    Przy otwarciu mocne psyknięcie, ale piwo nie wyjeżdża z butelki, choc nasycone CO2 jest dość mocno.

    Piana średnio duża; drobno i średnioziarnista, dość szybko zanika. Dygresja: przy dzisiejszym napowietrzaniu mojego „Koelscha”, które polegało na wielokrotnym przelewaniu brzeczki z fermentora do fermentora, zauważyłem, że powstająca piana bardzo szybko opada (w notatkach zapisałem sobie, że „piana jest szybko pożerana przez samą siebie” – tak to wyglądało).

    Zapach słodowy, głównie pochodzący od słodu pszenicznego, do tego lekki aromat chmielowy. Troszkę jakby estrów aleowych (czyżby fermentowane w górnych dla tego piwa granicach temperatur?

    Kolor słomkowy, czyste, klarowne, leciutko opalizujące (być może jest to lekkie zmętnienie „na zimno”, bo piwo stało sobie u mnie w lodówce.

    W smaku, tak jak w zapachu, dominuje słód pszeniczny, lekka kwaskowatość, taka jak w typowych niemieckich piwach pszenicznych. Niby też lagerowa czystość, ale i minimalne owocowe nuty piwa górnej fermentacji. Nie wiem, jak to wszystko określić.
    Fajne jest to piwo. Taki lagero-ale-pszeniczniak.

    Jedna uwaga: piwo zdecydowanie za szybko zabutelkowane – duże pokłady drożdży na dnie butelki. Można by tym zaszczepić moją dzisiejszą warkę

    Reasumując: Angasc, zrobiłes piwo, którym mozesz sie każdemu pochwalić.

    Dziękuję i pozdrawiam
  • angasc
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.04
    • 977

    #2
    Well, jak mawiają anglicy
    Chyba zbytek łaski
    Ja w tym piwie widzę wieeeeele jeszcze niedociągnięć.
    Ale to bardzo miło czytać tak dobrą opinię o swoim produkcie. Zobaczyłem ją rano i dała mi energię na cały dzień. Dzięki Ci, Wielki_B.
    Piwo rzeczywiście fermentowane w górnym przedziale temperaturowym dla drożdzy Koelsh, tzn. w 16*C. Posmaki lagerowe to zasługa słodu pilzneńskiego w dość dużej ilości, choć moim zdaniem ten dodatek tylko dodaje uroku i smaku. Ponadto do refermentacji dodany został cukier, który nieco zaostrzył smak.
    Faktycznie zlane zostało trochę za wcześnie, ale wynika to z dwu rzeczy: brak doświadczenia ( to dopiero 7 warka ) oraz z przekonania, iż to właśnie drożdże wlane na wierzch piany stanowią o smaku piw pszenicznych. Niestety ten sam błąd ciągnie się do warki nr 12, dopiero kolejne, które obecnie stoją na cichej, będą tego błędu pozbawione. Warki 13, 14, 15 mam zamiar ( zgodnie z Twoimi radami) przelać ze 3 razy przed butelkowaniem. Ale to jeszcze ze 2 tygodnie.
    Podsumowując: nie spodziewałem się tak pozytywnej opinii. Daje mi to kopa do dalszych działań. Jeszcze raz serdecznie dziękuję,
    Tomek

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • Daray
      Brak wyraźniej fermentacji po 48h
      Daray
      Dzień dobry,

      W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

      Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
      2023-03-13, 21:01
    • darekd
      Louka, Oatmeal 15
      darekd
      Rzemieślniczy browar z miejscowości Louka w kraju południowomorawskim (pow. Hodonin, blisko granicy ze Słowacją), który zaczął warzyć w 2020 r.
      Więcej:

      https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-59-pivovar-lo...
      2024-01-29, 00:25
    • heckler
      Czechy, Čejetice, Čejetice 13, Pivovar Čejetice
      heckler
      Čejetice, to mała wioska, a właściwie jeszcze dzielnica Strakonic. Właśnie tam, na końcu ślepej uliczki, pod nr. 13 Dawid Velek w swoim wymarzonym browarze warzy piwo już od pięciu lat. Ponieważ tego dnia byliśmy pierwszymi klientami w browarze, mieliśmy dosłownie chwilę na...
      2025-08-21, 14:08
    • darekd
      ReCraft, West Coast IPA
      darekd
      Pod tą nazwą świętochłowicki browar wypuścił chyba już jakieś piwo, ale w tym wypadku chodzi o:
      piwo uwarzone według receptury Fabiana Wojciecha - zwycięscy konkursu "Warzymy z ReCraftem 2025" organizowanego we współpracy z Polskim Stowarzyszeniem Piwowarów Domowych oraz...
      2025-07-19, 23:56
    • ART
      Zarzecze, [Birbant] Nadia
      ART
      Nazwa: Nadia
      Styl: Hybryda pilsnera z west coast IPA
      Alkohol: 5,2%
      Ekstrakt: 14°P
      Browar: Kontraktowy Birbant

      Piana: Biała, krzaczasta, grubopęcherzykowa, szybko zanika.
      Barwa: Jasne złoto, lekka mgiełka.
      Nagazowanie: Średnie.
      Aromat: Chmielowo-ziołowy,...
      2025-07-06, 09:11
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...