Dori, warka # 13, Koźlak

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19356

Dori, warka # 13, Koźlak

Miałem dziś mały powód do świętowania zatem postanowiłem umilić go sobie koźlakiem od Dori i... po prostu pyszota...
    Piana ogromna, drobna, jasnokremowa, długo opadająca. Nasycenie ogromne, podtrzymujące czapę piany przez długo okres czasu. Kolorek ciemnobursztynowy, lekko mętny. Zapach w pierwszym momencie bardziej chmielowo-drożdżowy, potem słodowy z akcentem chmielowym i odrobiną karmelu w tle. W smaku niebo w gębie, słodkie, ale zbalansowane goryczką, nie za dużą, ale na tyle wyraźną, by nie mdliło. Dodatkowo czuć jakieś akcenty przyprawowe, ale nie mogłem zidentyfikować z czym mi się to kojarzy.
    Data warzenia (koniec poprzedniego roku) sprawia, że spodziewałem się dość wytrawnego i mocno alkoholowego piwa, a tu wręcz przeciwnie. Pysznie się czasem wymienić z innym piwowarem/ką. Dzięki Dori!

Related Topics

Collapse

• darekd
    Wielka Sowa, Sowie Koźlak
    darekd
    Niefiltrowany koźlak majowy z Bielawy (kiedyś działali pod nazwąBielawska Wytwórnia Napojów)

Ekstr. 15,5%
    Alk. 6,5%

Aromat - słodowy, karmel, toffi otulający biszkopt, ale też ciut suszu owocowego i chmieli
    Piana - wysoka, umiarkowanie trwała, koronka...
    2025-12-05, 02:58
  • ART
    Pinta, Weizenbock Psze Koźlak
    ART
    Minęło trochę czasu od premiery zawierciańskiego pierwowzoru tego piwa:
    https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ze-ko%C5%BAlak
    Dokładniej 11 lat
    Teraz zrodzony w Wieprzu Psze Koźlak ma
    alkohol i balling bez zmian 6,7 / 16,5 ...
    2024-11-19, 22:18
  • ART
    Amber, Po Godzinach - Koźlak Dubeltowy z brusznicą i jarzębem szwedzkim
    ART
    Weekendowa premiera z browaru Amber odbyła się na wodach międzynarodowych Bałtyku gdzieś pomiędzy Polską a Szwecją.

Doppelbock - koźlak dubeltowy z 18,1 blg. 7 % alc. Niecodzienny składnik to owoce brusznicy i jarzębu szwedzkiego.

Zeszłoroczna czeremcha była bardziej...
    2023-10-10, 20:26
  • darekd
    Jedlinka, Koźlak Majowy
    darekd
    Ekstr. 16,5%
    Alk. 7,0%

Aromat - słodowy z masłem, trochę chmielu (kwiatowość, nieco owoców), też fałszywa nuta groszku konserwowego, gotowanych warzyw
    Piana - wysoka, trwalsza
    Barwa - bursztynowa, zamglona
    Wysycenie - umiarkowane, musujące
    Smak - miękka...
    2025-07-25, 01:02
  • darekd
    Amber, Koźlak 18,1%
    darekd
    Jak głosi napis na ecie "warzone zgodnie z recepturą browaru Krotoszyn"

18,1% ekstr..
    7,8% alk.

Czyli koźlak dubeltowy. Pasteryzowane, filtrowane

Aromat - słodowy, zdecydowana przewaga karmelu i melasy, słodko. Trochę podpalanych niuansów...
    2021-11-16, 23:41
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...