Browar Anteks Opalenica, #77 Stout Owsiany

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #1

    Browar Anteks Opalenica, #77 Stout Owsiany

    Warzone 14.10.2007
    Ekstrakt 13°blg
    Piana: beżowa, średniobfita, ładna, redukuje się dość szybko do obrączki.
    Kolor: czarny, nieprzejrzysty.
    Wysycenie: niskie, do średniego.
    Zapach: bardzo przyjemny, kawa, porto, suszona śliwka.
    Smak: goryczka solidna, choć i solidniejszą bym docenił, wytrawne, ale przeszkadza dość spora kwaskowość. Stawiam orzechy przeciwko kamieniom, że to zasługa ekstraktu barwiącego w ilości 250g. Też kiedyś dodałem całą puszkę barwiącego do stouta i miałem ten sam efekt.

    Generalnie całkiem przyjemne piwo, może nawet mieści się w stylu z tą kwaskowością. W każdym razie mnie jako miłośnikowi berliner weisse czy flemish red ale smakowało.
    Attached Files
    blog.kopyra.com
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10829

    #2
    To piwo zajęło I miejsce w 02.2008 w II Krakowskim Konkursie Piw Domowych
    kategoria Stout Owsiany
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

      #3
      Łomatko, to żeś przetrzymał to piwo

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
        Łomatko, to żeś przetrzymał to piwo
        Spoko, mam starsze.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10829

          #5
          Kiedyś już Michał opisywał to piwo http://browar.biz/forum/showthread.p...ghlight=anteks
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
            Kiedyś już Michał opisywał to piwo http://browar.biz/forum/showthread.p...ghlight=anteks
            Z opisu wynika, że rzeczywiście moja wina , że te nuty kwaskowe wyszły na pierwszy plan. Choć powtarzam miałem to samo gdy użyłem całej puszki barwiącego.
            blog.kopyra.com

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • darekd
              Lubrow, Silky Stout
              darekd
              Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
              Chmiele - Pałacowy, Iunga

              16% ekstr.
              5,5% alk

              Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby...
              2025-02-14, 04:52
            • darekd
              Artezan, Stay Wild
              darekd
              "Oceanic" Hazy IPA

              15% ekstr.,
              5% alk.
              Chmiele: Galaxy, Rakau, Nelson Sauvin

              W składzie m.in. słód owsiany, płatki owsiane i pszenne

              Aromat - owoce, gdzie na pierwszym planie są cytrusy, trochę żywiczności, na drugim planie tony słodowe...
              2025-06-09, 21:01
            • darekd
              Nieczajna [Monsters], Why so serious?
              darekd
              Hazy IPA, 5,5% alk.

              Chmiele: Sabro, Talus.

              W składzie m.in. słód owsiany oraz płatki orkiszowe, także zmętnione na zdrowo (jeszcze chyba nie spotkałem się z orkiszem w tym celu)

              Aromat - chmiel cytrusowy z delikatna limonką. potem wyraźniejsza nuta słodowa...
              2025-06-09, 19:14
            • Xepher
              Owsiany stout
              Xepher
              Witajcie.
              Jestem swiezakiem jesli chodzi o wazenie piwa. Warze chwilowo z brewkitow (od czegos trzeba zaczac). Chcialbym pojsc o krok na przod i poexperymentowac..

              Chcialbym uwarzyc cos na wzor "pol czarnej u roszka" browaru piwoteka czyli owsianego stouta z laktoza i...
              2019-02-09, 03:29
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...