Browar nadRzeczny, #73 Koźlak z lekką nutą pszenicy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #1

    Browar nadRzeczny, #73 Koźlak z lekką nutą pszenicy

    Ekstrakt 16,5°blg

    Piana: obfita, nawet bardzo, początkowo betonowa, później opada do warstewki.
    Kolor: ciemnoherbaciany.
    Wysycenie: średnie, choć nie wiem czy nie było zbyt wysokie i się częsciowo nei odgazowało podczas nalewania.
    Smak: lekka kwaskowość, wyraźne palone akcenty, wytrawne. Nie jest karmelowe, czego nie trawię w piwie i za co koźlaków nie lubię.
    Opakowanie: o dziwo, ślimaki tej etykiety nie ruszyły, a jest wyjątkowo ładna.
    Attached Files
    blog.kopyra.com
  • kiszot
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2001.08
    • 8140

    #2
    Otworzyłem to piwo prawie 2 lata po rozlewie i muszę stwierdzić,ze jest świetne.Ledwo nalałem do szkłą taka była piana.W smaku faktycznie lekka kwaskowość jak pisze kopyr.Jedyny minus to bąbelki.Pijąc z butelki,bo nie mogłem sie doczekać aż opadnie piana,gaz był tak silny,że ledwo dało się wypić.Natomiast po przelaniu do szkła wydawało się praktycznie bez gazu.No ale to w zasadzie jedyny minus.
    Szkoda,ze miałem tylko jedno i szkoda,ze takie małe.Chociaż po duzym było by fajnie bo moc ma ten koźlak.
    Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
    1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

    Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
    Mein Schlesierland, mein Heimatland,
    So von Natur, Natur in alter Weise,
    Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
    Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

    Comment

    • kiszot
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2001.08
      • 8140

      #3
      Aktualna fotka.
      Attached Files
      Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
      1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

      Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
      Mein Schlesierland, mein Heimatland,
      So von Natur, Natur in alter Weise,
      Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
      Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • darekd
        Wielka Sowa, Sowie Koźlak
        darekd
        Niefiltrowany koźlak majowy z Bielawy (kiedyś działali pod nazwąBielawska Wytwórnia Napojów)

        Ekstr. 15,5%
        Alk. 6,5%

        Aromat - słodowy, karmel, toffi otulający biszkopt, ale też ciut suszu owocowego i chmieli
        Piana - wysoka, umiarkowanie trwała, koronka...
        2025-12-05, 02:58
      • ART
        Pinta, Weizenbock Psze Koźlak
        ART
        Minęło trochę czasu od premiery zawierciańskiego pierwowzoru tego piwa:
        https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ze-ko%C5%BAlak
        Dokładniej 11 lat
        Teraz zrodzony w Wieprzu Psze Koźlak ma
        alkohol i balling bez zmian 6,7 / 16,5 ...
        2024-11-19, 22:18
      • ART
        Amber, Po Godzinach - Koźlak Dubeltowy z brusznicą i jarzębem szwedzkim
        ART
        Weekendowa premiera z browaru Amber odbyła się na wodach międzynarodowych Bałtyku gdzieś pomiędzy Polską a Szwecją.

        Doppelbock - koźlak dubeltowy z 18,1 blg. 7 % alc. Niecodzienny składnik to owoce brusznicy i jarzębu szwedzkiego.

        Zeszłoroczna czeremcha była bardziej...
        2023-10-10, 20:26
      • darekd
        Jedlinka, Koźlak Majowy
        darekd
        Ekstr. 16,5%
        Alk. 7,0%

        Aromat - słodowy z masłem, trochę chmielu (kwiatowość, nieco owoców), też fałszywa nuta groszku konserwowego, gotowanych warzyw
        Piana - wysoka, trwalsza
        Barwa - bursztynowa, zamglona
        Wysycenie - umiarkowane, musujące
        Smak - miękka...
        2025-07-25, 01:02
      • darekd
        Amber, Koźlak 18,1%
        darekd
        Jak głosi napis na ecie "warzone zgodnie z recepturą browaru Krotoszyn"

        18,1% ekstr..
        7,8% alk.

        Czyli koźlak dubeltowy. Pasteryzowane, filtrowane

        Aromat - słodowy, zdecydowana przewaga karmelu i melasy, słodko. Trochę podpalanych niuansów...
        2021-11-16, 23:41
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...