Nierówno rozlane piwo

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Yanosik
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.09
    • 4

    #1

    Nierówno rozlane piwo

    Witam, jestem nowy więc nie wiedziałem gdzie dodać ten temat Kupiłem dzisiaj piwka Pinty na małą degustację (ale to za parę dni) nie oglądałem ich w sklepie i zauważyłem w domu, że są nierównomiernie rozlane co widać na foto:

    Fotosik.pl to idealne miejsce na Twoje zdjęcia i realizowanie pasji fotografią.


    Fotosik.pl to idealne miejsce na Twoje zdjęcia i realizowanie pasji fotografią.


    Jak widać dwa "końce świata" różnią się poziomem dość znaczenie, data przydatności do spożycia (końców świata) ta sama. Czy to normalne? A może oznacza, że piwo...było nieszczelnie zamknięte, coś wyciekło czy coś? Albo...infekcja?

    Sorki za tak durne pytania ale dopiero staram "się wdrożyć w temat"
  • Pankracy
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2007.10
    • 2830

    #2
    "Książka skarg i zażaleń" Pinty jest pod tym linkiem:
    http://www.browarpinta.pl/kontakt

    Masz problem. Napisz do nich to ci wyjaśnią.

    Comment

    • Yanosik
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2013.09
      • 4

      #3
      TomX: dobrze wiedzieć, ale dzieci już dały upust swojej ironii, ich ego oraz oni sami poczuli się lepiej więc no stress

      Czyli "rzemieślnicze" browary tak mają, że "nierówno nalewają" i jest to normalne? Nigdy się nie spotkałem z taką sytuacją więc postanowiłem zapytać na forum tematycznym, jedni nie zrozumieli pytania, inni odczuli to jako osobisty wjazd na "Pintę" a tak w sumie nie jest, choć...za tą cenę chyba już można się czepiać

      Comment

      • Aleksandros
        Porucznik Browarny Tester
        • 2011.05
        • 352

        #4
        Nierówny poziom nalewania nie jest niczym rzadkim. Pocieszę cię, że butelka ma z reguły nieco większą pojemność niż 0,5 l, żeby nie trzeba było dolewać pod kapsel. W tej butelce, gdzie jest najmniej powinno być akurat tyle, ile zadeklarowano na etykietce. Przy innych masz gratisowo kapkę piwa więcej. Możesz to zresztą sam sprawdzić nalewając zawartość do szklanki z cechą.

        Comment

        • Yanosik
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2013.09
          • 4

          #5
          Teraz już rozumiem Aleksandros dzięki za rzeczową odpowiedź!

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 24178

            #6
            Anteks, Makaron, Ronoaro wylecieli do przechmielin. Jak macie tak udzielać się tutaj, to sobie darujcie.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • WojciechT
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2012.09
              • 2546

              #7
              A to rodzi kolejne pytanie, sam jestem ciekaw: w jaki sposób rozlewane jest piwo w małych browarach? Ręcznie, maszynowo?

              Comment

              • Mastermind1
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2013.02
                • 248

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojciechT
                A to rodzi kolejne pytanie, sam jestem ciekaw: w jaki sposób rozlewane jest piwo w małych browarach? Ręcznie, maszynowo?
                Akurat odpowiedź na to pytanie udzielona - w żartobliwej konwencji - przez Anteksa trafiła do Przechmielin.

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 24178

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mastermind1
                  Akurat odpowiedź na to pytanie udzielona - w żartobliwej konwencji - przez Anteksa trafiła do Przechmielin.
                  Oczywiście była bardzo rzeczowa odpowiedź, przybliżająca pytającego do celu.

                  Większość browarów, także niewielkich, posiada w różnym stopniu zautomatyzowane/zaawansowane linie rozlewnicze, wtym Zawiercie. Inny temat to browary restauracyjne i rzemieślnicze.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • grzegorzd
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2013.09
                    • 42

                    #10
                    nalot wokół kapsla był też w Końcu świata kupionym przezemnie - może tak ma być - wysłałem maila do Pinty jak dostanę odpowiedź przekleję
                    www.120ibu.pl - tak sobie nieprofesjonalnie piszę....

                    Comment

                    • grzegorzd
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2013.09
                      • 42

                      #11
                      Po 21 dniach nie dostałem odpowiedzi.

                      Trochę szkoda... a raczej duża szkoda. Ale nie na tyle żeby przestać Pintę kupować...
                      www.120ibu.pl - tak sobie nieprofesjonalnie piszę....

                      Comment

                      • grzegorzd
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2013.09
                        • 42

                        #12
                        do dzisiaj zero odpowiedzi... Cóż. kupimy Koniec Świata z nowej warki i porównamy
                        www.120ibu.pl - tak sobie nieprofesjonalnie piszę....

                        Comment

                        • pioterb4
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.05
                          • 4322

                          #13
                          To znaczy, ze w czasie rozlewu butelki nie są jednakowo napełniane z powodów mi nieznanych. MNiejsze i starsze browary, niezbyt zaawansowane technologicznie miewają z tym problemy np. Racibórz.

                          Comment

                          • Żywiec
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.12
                            • 1573

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzegorzd
                            Po 21 dniach nie dostałem odpowiedzi.

                            Trochę szkoda... a raczej duża szkoda. Ale nie na tyle żeby przestać Pintę kupować...
                            Za odpowiedzi na pytania wysyłane na stronę www.browarpinta.pl odpowiadam ja i to mnie należy brać za 4 litery Nie dostaliśmy takiego pytania o którym mowa a więc nie było też odpowiedzi. Nie mnniej jednak czuję się zobilgowany naprawić ten błąd. Nierówny poziom nalewu piwa butelek to efekt "kiepskiego" stanu lini rolzewniczej w browarze. Zakup nowoczesniej i nowej linii jest zazwyczaj poza zasięgiem finansowym małego, regionalnego browaru. W Zawierciu jednak sytuacja ostatnio się poprawiła po zmianie monobloku na inny - też nie nowy, ale sprawniejszy.

                            Comment

                            • bronek22
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2013.12
                              • 4

                              #15
                              Nawet w małych browarach technika idzie do przodu. Cena browaru była by gigantyczna gdyby to ludzie, a nie maszyny rozlewały browar.

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • Pekeer
                                Kupię szkło Pinty
                                Pekeer
                                Szukam szkła: Pinta edel goblet oraz Pinta miesiąca 2017

                                ​...
                                2024-01-13, 19:55
                              • bastion
                                Słowacja. Prievidza, Gorazdovo Nabrezie 50, Camelot Pub.
                                bastion
                                W 2020 roku zaczął warzyć piwo browar rzemieślniczy Galgenberg mieszczący się w małym miasteczku - Nitrianske Pravno na Słowacji.
                                Miałem ochotę tam zaglądnąć, ale po rozmowie z właścicielem okazało się że w dniu w którym mogłem przyjechać, niestety nikt nie pracował. Nie...
                                2023-03-01, 00:43
                              • ART
                                Skierniewice, Reymonta 33, Piwnica Browar Strakacza
                                ART
                                Od 3 czerwca 2023 w zachowanych piwnicach browaru Strakacza mieści się klimatyczna restauracja z kuchnią bałkańską ale i co ciekawszym piwem.

                                Wejście dość niepozrne, pewnie nie zajrzałbym nie wiedząc wcześniej co tu jest.

                                Nadbudwa nad historyczmymi piwnicami jest...
                                2025-05-24, 15:21
                              • dadek
                                Poręba, Fabryczna 9, Browar Moon Lark
                                dadek
                                Szlajając się w końcu marca po Śląsku nie mogłem ominąć kolejnego nowego browaru. Choć działa od jesieni 2022 jest już dobrze znany piwoszom z całej Polski, tak jak i jego założyciel Paweł Masłowski, wiele lat pracujący dla Pinty w Browarze na Jurze w odległym o 8 km Zawierciu. Dzięki...
                                2024-04-13, 02:37
                              • darekd
                                Pinta, Zwycięski Maibock
                                darekd
                                Seria: "Niech świat pozna Twoje piwo" - receptura piwowara domowego Marcina Bukały

                                16,5% ekstr.
                                7% alk.

                                Aromat - słodowy z nutą delikatnie podsuszonych jabłek, ciut biszkoptowych nut. Z tyłu przyjemny lekki ton chmielu
                                Piana - umiarkowanie wysoka,...
                                2025-05-06, 00:17
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...