barwa butelki i jej wpływ na piwo
Collapse
X
-
bzdury, zapoznaj się z tematem barw, ich powstawania, szkło brązowe przepuszcza inne zakresy światła (częstotliwości) niż zielone, szkło "doskonale czarne" nie przepuszczało by wcale (z zakresu widzialnego).
Inna sprawa - co światło widzialne ma do UV który to ponoć szkodzi piwu, UV jest poza zakresem widzialnym ...............Comment
-
Skoro szło najciemniejsze (doskonale czarne) nie przepuszczałoby wcale to logicznym jest że ciemniejsze brązowe absorbuje to światło lepiej niż zielone. Z tego też powodu kiedyś gdzieś na początku lat 90-tych rezygnowano ze szkła zielonego kosztem brązowego. A jak masz jeszcze jakieś wątpliwosci to wystaw dwa piwa - jedno w zielonej a drugie w brązowej na bezpośrednie działanie słońca a może dostrzeżesz które nich będzie bardziej podatne...
http://www.brewdog.com/blog-article/...myths-debunked - nawet Brewdog wziął ten temat na warsztat. Wystarczy troszkę poszperać, jak się własnych doświadczeń jeszcze nie ma.Ostatnia zmiana dokonana przez pioterb4; 2014-08-17, 21:50.Comment
-
to samo - zapoznaj się skąd bierze się barwa, to raz, dwa - skąd wiesz, które zakresy światła widzialnego bardziej szkodzą piwu te przepuszczane przez szkło zielone czy brązowe (które częstotliwości światła są lepiej absorbowane a więc mogą inicjować różnorodne reakcje w tak tak złożonym układzie chemicznym jak piwo), masz jakieś wiarygodne wyniki ?Skoro szło najciemniejsze (doskonale czarne) nie przepuszczałoby wcale to logicznym jest że ciemniejsze brązowe absorbuje to światło lepiej niż zielone. Z tego też powodu kiedyś gdzieś na początku lat 90-tych rezygnowano ze szkła zielonego kosztem brązowego. A jak masz jeszcze jakieś wątpliwosci to wystaw dwa piwa - jedno w zielonej a drugie w brązowej na bezpośrednie działanie słońca a może dostrzeżesz które nich będzie bardziej podatne...
http://www.brewdog.com/blog-article/...myths-debunked - nawet Brewdog wziął ten temat na warsztat. Wystarczy troszkę poszperać, jak się własnych doświadczeń jeszcze nie ma.
jaśniejsza czy ciemniejsza zielona czy brązowa butelka to złudne, nie to jest decydujące zresztą,
czarne szkło nie przepuści światła widzialnego, natomiast przepuści inne zakres, między innymi i UV czy podczerwone a to są zakresy częstotliwości fal łatwo absorbowalne przez cząsteczki (inicjowanie reakcji), tak że w doskonale czarnej butelce piwo może się psuć tak samo jak w zielonej lub brązowej
ktoś tu pisał, że to UV szkodzi piwu a zielone i brązowe szkło podobnie przepuszcza UV, takie domowe eksperymenty maja małą wartość obiektywną. Jeśli macie jakieś linki do rzetelnych badan n.t. koloru szkła i trwałości piwa to chętnie zerknę. Czesi stosują chętniej zielone a laikami w dziedzinie nie są.Ostatnia zmiana dokonana przez pivicko; 2014-08-17, 22:21.Comment
-
No to może napisz do kilku browarów czeskich stosujących zielone szkło i zapytaj o wyniki rzetelnych badań, które spowodowały ich decyzję? Przecież nie są laikami i nie leja piwa w zielone tylko dlatego, że wydaje im się, iż spora część konsumentów odbiera aromat powstający w zielonych butelkach jako "prawdziwie chmielowy"to samo - zapoznaj się skąd bierze się barwa, to raz, dwa - skąd wiesz, które zakresy światła widzialnego bardziej szkodzą piwu te przepuszczane przez szkło zielone czy brązowe (które częstotliwości światła są lepiej absorbowane a więc mogą inicjować różnorodne reakcje w tak tak złożonym układzie chemicznym jak piwo), masz jakieś wiarygodne wyniki ?
jaśniejsza czy ciemniejsza zielona czy brązowa butelka to złudne, nie to jest decydujące zresztą,
czarne szkło nie przepuści światła widzialnego, natomiast przepuści inne zakres, między innymi i UV czy podczerwone a to są zakresy częstotliwości fal łatwo absorbowalne przez cząsteczki (inicjowanie reakcji), tak że w doskonale czarnej butelce piwo może się psuć tak samo jak w zielonej lub brązowej
ktoś tu pisał, że to UV szkodzi piwu a zielone i brązowe szkło podobnie przepuszcza UV, takie domowe eksperymenty maja małą wartość obiektywną. Jeśli macie jakieś linki do rzetelnych badan n.t. koloru szkła i trwałości piwa to chętnie zerknę. Czesi stosują chętniej zielone a laikami w dziedzinie nie są.
Comment
-
Wieloletnie doświadczenie w konsumpcji piwa. I Podczas tych wspaniałych lat jeszcze nie trafiłem na śmierdzące skunksem piwo w brązowej butli a w zielonej - notorycznie.to samo - zapoznaj się skąd bierze się barwa, to raz, dwa - skąd wiesz, które zakresy światła widzialnego bardziej szkodzą piwu te przepuszczane przez szkło zielone czy brązowe (które częstotliwości światła są lepiej absorbowane a więc mogą inicjować różnorodne reakcje w tak tak złożonym układzie chemicznym jak piwo), masz jakieś wiarygodne wyniki ?Comment
-
dobre, twarde dowody, nie ma co, ja natomiast nie trafiłem na zepsute czeskie piwo w zielonej butelce natomiast wiele miałem śmierdziuchów polskich w brązowych butelkach, heheheheheheComment
-
Piwo w zielonej butelce nie jest zepsute tylko nabywa z czasem charakterystycznego skunowatego zapachu i posmaku.
Co innego reakcja na światło, a co innego zepsucie.
Jest wiele osób , które nie mają pojęcia o czym mowa bo uważają, że taki zapach jest naturalną częścią smakowo-zapachową produktu.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Nie ważne w jakiej butelce; każde piwo pod wpływem światła łapie tzw. skunksa. Empirycznie sprawdzono, że butelka brązowa spowalnia ten proces bardziej niż butelka zielona czy bezbarwna. Temat nie dotyczy piw, w których zastosowano tzw. zizomeryzowany ekstrakt chmielowy odporny na działanie światła (np. Heineken). Również nie znalazłem stosownych badań naukowych na ten temat, ale pewnie słabo przyłożyłem się do poszukiwań.
Nie ma co rozdzierać szat nad brakiem "twardych dowodów", bo sprawę łatwo wyjaśnić doświadczalnie w warunkach domowych.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609Comment
-
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
Related Topics
Collapse
-
Nasz około-świąteczny rozkład jazdy ma się następująco:- do 22.12 włącznie (poniedziałek) - działamy normalnie, ostatnie wysyłki przed Świętami, ostatni dzień odbiorów osobistych w 2025.
- 23.12 - 28.12 - nieczynne, ale przyjmujemy zamówienia przez sklep
- 29.12.2025 - jeden dzień na ostatnie wysyłki
-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2025-12-03, 22:39 -
Browar na Morawach, warzy od 2021 r.
Więcej:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ar-kojetin-a-s
11% ekstr.
4,4% alk.
40 IBU
Chmiele: Premiant,...-
Channel: Czechy
2025-11-30, 20:42 -
-
Jako debiut, zdecydowałem się na zestaw brewkit + ekstrakt słodowy niechmielony zamiast cukru. Dokupiłem do tego drożdże US-05.
Brewkit German pils + ekstrakt słodowy gozdawa jasny.
Nastawione w piątek, już 2 dni drożdże pracują ( dzisiaj już o wiele słabiej niż wczoraj)....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Lager o mocy 5, 2% z browaru, który reklamuje się jako najstarszy działający browar włoski (1846). Biella w Piemoncie.
Kolor blady, jasnożółty, widoczne zmętnienie. Piwo niefiltrowane,
Piana wysoka z czapą, utrzymuje się średnio długo, zostawia nieregularne ślady na szkle....-
Channel: Włochy
-
-
W 54. numerze Piwowara redakcja zanurza się w świat piw wędzonych. Czytelnik znajdzie tu zarówno fascynującą historię stylu, jak i praktyczne wskazówki dotyczące warzenia najlepszych koźlaków wędzonych w Polsce czy wyjaśnienia naukowe o związkach dymnych w piwie. Uzupełnieniem są kultowe...2025-09-25, 23:46 - Loading...
- Koniec listy.
Comment