Po sprzedaży Rzemieślniczy Browar Jana został rozmontowany, ale pozostał w Zawierciu. Cały sprzęt przeniesiono do południowej części miasta, do hal przy ul. Przemysłowej (Zawiercie-Kądzielów). Nowy właściciel jest już od kilku lat zaangażowany w produkcję piwa. Ma minibrowar restauracyjny w Kole. Marka Browar Jana ma pozostać na rynku i być sprzedawana m.in. w hotelach Villa Verde.
Rzemieślniczy Browar Jana
ul. Obrońców Poczty Gdańskiej 125
42-400 Zawiercie
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy
BSK kończy działalność to i jego kooperant także.
Huta Piwa (browar kontraktowy z Krakowa-Nowej Huty) zamyka za sobą drzwi.
Nie znam powodów dla których Tomek zamyka interes, ale nawet gdybym znał... to rozumię go. Po pandemii umorzył/zredukował niektórym odbiorcom zapłatę, bo była trudna sytuacja dla wszystkich. Koszty wzrosły, ale Kraków to wciąż duży rynek zbytu. Będzie mi brakować tych piw, bo kojarzą mi się z Krakowem, z miejscem sentymentalnym w różnych ujęciach. Tym bardziej, że brałem w tym udział blisko 20 lat temu, gdy startował pierwszy raz.
Każdy, kto choć trochę interesuje się polskim przemysłowym piwowarstwem, z dużym zainteresowaniem czyta każdą wiadomość dotyczącą nowych, piwnych inicjatyw w naszym kraju. A takich na całe szczęście nie brakuje. W tym samym czasie jednak zapominamy o browarach, które już od jakiegoś...
Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni...
Warto odnotować kolejne wydawnictwo o tematyce piwowarskiej: Wrocławskie browary i słodownie, Tomasz Sielicki, Mariusz Kotkowski, Antoni Arsłanow. Z opisu: "Przez wieki Wrocław słynął z piwowarstwa, a tutejsze napitki można było spotkać w wielu zakątkach Europy. Pod koniec XIX stulecia...
Od dawna miałem zamiar doliczyć się ostatecznej liczby browarów w Polsce na przestrzeni lat.
Granice wyznaczyłem sobie na lata 1989, 1945 i 1918/1920.
Co do roku 1989 zostało to już omówione w pobocznym temacie.
Tutaj chciałbym się zająć granicą na 1945r. Na II RP jeszcze...
Comment