O leżakowaniu nie tylko porterów
Collapse
X
-
-
od Abbot, czyli opat, tak się kiedyś nazywało najlepsze Westvleteren (teraz nr 12), dosłownie chodzi o piwo warzone pierwotnie dla opata czyli szefa opactwa. Ponieważ licencja poszła do browaru St. Bernardus w 1945, tak narodził się St. Bernardus Abt, który początkowo był tożsamy z Westvleteren 12.Mały porterek-przyjaciel nerekComment
-
Trafił mi się Porter Bałtycki z Hausta. Ma bardzo krótka data ważności (bo jest niepasteryzowany). No i własnie zastanawiam się czy taki porter nadaje się do leżakowania jak inne pasteryzowane czy nie ???Comment
-
Leżakowalem jakiś czas temu porter z browaru Słociak też niepasteryzowany świeży egzemplarz był ok natomiast w piwnicy po ok roku był już kwas. Nie wiem czy to wina akurat tego porteru czy niepasteryzacji, choć podobno zdarzały się kwaśne egzemplarze nawet wtedy gdy ten porter był w miarę świeży. Tak więc moje doświadczenie z leżakowaniem takich piw nie jest dobre ale to z Hausta może zachować się inaczej.Browar domowy SKOTARComment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Szukam polskich porterów z lat 90+ np dojlidy,lech,tyskie strzelec itp
jezeli ktoś posiada to chętnie kupię lub zamienię-
Channel: Giełda: kupię - sprzedam - zamienię
2023-01-13, 16:07 -
-
poszukuje całych piw typu porter takich jak np: dojlidy tyskie okocim pelikan elbląg. chętnie odkupię lub zamienię za coś-
Channel: Giełda: kupię - sprzedam - zamienię
-
-
Nie tak dawno było lekka szydera (czyt. konstruktywna krytyka) w związku innym ich piwem:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...gon-sprau-aipa
Panowie poszli za ciosem. Wypuścili Oatmeal stouta. Zapewne nie macie pojęcia co to za styl....-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Zaczyna się powoli sezon na portery, bo chłodna za oknem...
Abordaż to E: 21 i alk. 9,2%.
W zapachu przeważa paloność, lekkie rodzynki, obok nuta jakby stoutowa.
Barwa od spodu ciemnorubinowa, w górnych partiach brunatna.
PIana jak na portera po nalaniu obfita i dość...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-10-02, 23:32 -
-
Nowość, większość belgów odkopała receptury na Enkel, co śmielsi uwarzyli bezalkoholowe trapisty i GD też poszedł w temat, więc mamy lekką, a na pewno lżejszą odmianę smoka. 17 blg i tylko 8vol. W zapachu dużo chmielu korzennego lekko prażone jabłka, pieprz, nuta dolna mocno chmielowa...-
Channel: Belgia
-
- Loading...
- Koniec listy.

Comment