Na kuchni+ był wczoraj odcinek wspaniałego programu No reservation (Bez rezerwacji).
Anthony Bourdain odwiedził czeską Pragę. Oprócz pyszności kuchni czeskiej dużo było mowy o piwie. Polecam ten program, niestety nie ma na razie w programie zaznaczonej powtórki tego odcinka.
O kurczę, tego odcinka jeszcze nie widziałem. W jego programach piwo na stole gości często Ale przecież wczoraj był odcinek z Ekwadoru
Zdaje mi się, że nawet już to widziałem jakiś czas temu. Pod względem piwnym nic ciekawego - Staropramen, Kozel czy PU
Była wizytacja w jakimś starym, zdezelowanym zewnętrznie, ale wciąż działającym browarze i robiącym pyszne piwo browarze.
Kiedyś zastanawiałem się co by było gdyby Bourdain przyjechał do Polski. Po tym odcinku
zostałem pocieszony. Skoro tam tak bardzo podobało mu się świniobicie, kaszanka, kiełbasa i inne tego typu rarytasy, to i nasz kraj dałby jakoś radę.
Tylko piwo należałoby zastąpić wódką żeby spełnić wymagania...
[...]
Kiedyś zastanawiałem się co by było gdyby Bourdain przyjechał do Polski. Po tym odcinku
zostałem pocieszony. Skoro tam tak bardzo podobało mu się świniobicie, kaszanka, kiełbasa i inne tego typu rarytasy, to i nasz kraj dałby jakoś radę.
Tylko piwo należałoby zastąpić wódką żeby spełnić wymagania...
Kiedyś pokazywał kuchnię polską na podstawie restauracji w USA, pierogi, kotlety itd.
Poza tym on uwielbia wieprzowinę, więc byłoby co pokazywać i degustować.
Z odwiedzonych knajp zarejestrowałem tylko U Medvidku. Cały odcinek był pełen piania jakie to czeskie piwo jest najlepsze na świecie, ale i tak najfajniejsza była scena ze świniobicia.
Okama to ja dwoma oglądałem, pamięć za to też mam dobrą, ale krótką. Antonego, jak już tu napisano, kojarzę jako pijcę raczej przypadkowo-koncernowego. No ale co ma pić, skoro takim go częstują. Toteż i tak mi się skojarzył z czeskimi koncernami.
Z odwiedzonych knajp zarejestrowałem tylko U Medvidku. Cały odcinek był pełen piania jakie to czeskie piwo jest najlepsze na świecie, ale i tak najfajniejsza była scena ze świniobicia.
U Medvidku był tylko w dolnej sali oczywiście popijając pilznera. Odwiedził też Pivovarsky Klub ( gdzie zajadał się golonką ), było też spotkanie na piwie ( chyba też pilzner ) z Dawidem Cernym ( tym od Entropy ).
Comment