Tak się ma, że "a propos" (czyli "przy okazji"), wręcz nie powinno się trzymać tematu głównego.
A wracając do tematu głównego jestem przekonany, że tutaj ta kwestia nie zostanie rozwiązana. I nikt z tego powodu z pewnością nie rozłoży na łopatki swojego raczkującego browaru.
Bowiem jeśli już będziesz na etapie, w którym wytworzysz własną markę piwa i będziesz potrafił jego produkcję zrobić powtarzalną, to dopiero wtedy pomyśl o powtórzeniu tego samego na sprzęcie ciut większym niż plastikowe wiaderko. Koszty takiej inwestycji z całą pewnością spowodują, że pomyślisz o biznesplanie i jednocześnie wyruszysz do magistratu lub KRS-u (gmina to działalność jako osoby fizycznej, Krajowy Rejestr Sądowy to rejestracja spółki prawa handlowego), oraz do stacji sanitarno-epidemiologicznej i biura rachunkowego.
Kiedy juz wszystkiego się dowiesz i rozpoczniesz działalność, to już nie będziesz miał czasu (?) na tego typu dyskusje na Forum (jeśli w ogóle znajdziesz czas by tu zaglądać).
PS. Sorry za przemądrzałość. Inaczej sprawa się ma w kwestii PIWO-AGROTURYSTYKA. Ale tu też nie chciałbym się wymądrzać.
ja też się tym interesowałem-
próg opłacalności to 500 hl/rok, ale najgorsza jest dokumentacja przygotowawcza ( urząd celny, urząd skarbowy, opisy technologiczne, prowadzenie dziennika, skład celny, szczególny nadzór podatkowy itp, itd ) chociaż gdyby mój wspólnik się nie wycofał to bym to zbudował ( mam już wiedzę pełną na ten temat) , ale gościu się wystraszył i ...
A gdzie Kolega zamierzał wybudować browarek?
Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki. www.twojmalybrowar.pl
dobry piwowar na prowincji dostaje 5000.- na ręke, jeszcze laborant, księgowy , kilku kierowców i dwóch warzelnianych daje to około 17000,- netto kosztów stałych miesięcznie, jak ktoś mi udowodni, że mniej to stawiam piwo.
dobry piwowar na prowincji dostaje 5000.- na ręke, jeszcze laborant, księgowy , kilku kierowców i dwóch warzelnianych daje to około 17000,- netto kosztów stałych miesięcznie, jak ktoś mi udowodni, że mniej to stawiam piwo.
EC Euro Consulting to biuro rachunkowe świadczące usługi księgowe. W ofercie posiada obsługę księgowa ryczałtu od przychodów, obsługę księgowej księgi przychodów i rozchodów. Firma prowadzi też monitoring należności oraz wsparcie podatnika.
ad 1. niestety inwestor będzie miał wiele innych spraw na głowie a nie warzenie piwa, poza tym musiałby się znać na towarowym warzeniu a to już inna historia niż amatorstwo,
ad 2. można by to było zlecić na zewnątrz, tylko jest jedno małe ale - przez pierwsze 3 miesiące siedzi u ciebie kontroler i określa parametry browaru, poza tym jeszcze szczególny nadzór podatkowy później - nie wiem czy udałoby się to pogodzić ( chociaż może ? )
Nowoczesny browar z Waakirchen z Górnej Bawarii. Jego historia sięga 2010, kiedy Markus Hoppe wraz żoną uwarzyli swoje pierwsze piwo w garażu.
Dwa lata później Markus wyjechał na dwa lata na Mauritius, gdzie był piwowarem w browarze Flying Dodo. Po powrocie kontynuował działalność,...
Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
Pod koniec ubiegłego roku urocze miasteczko Telč doczekało się drugiego browaru. Został on otwarty w nowo odrestaurowanym kompleksie zwanym Panský dvůr.
Ośrodek rekreacyjny Panský dvůr powstał w wyniku przebudowy gospodarstwa, które w XVI wieku należało do zamku Telč, a następnie...
Comment