Ilustrowany Leksykon Piwa-komentarze

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kloss
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.03
    • 2526

Ilustrowany Leksykon Piwa-komentarze

Nabyłem książkę za ok 50 zł.
    Wydana bardzo ładnie.
    Przypuszczałem,że będzie to kieszonkowe kompendium wiedzy o piwie ale się zawiodłem.
    Leksykon jest szalenie chaotyczny i powierzchowny.Powierzchowność byłaby uzasadniona,bo nie da się opisać wszystkiego ale należałoby przyjąć jakieś kryteria jednak niestety metodologia leży.
    Ten sam temat jest często wałkowany w różnych hasłach a równocześnie brakuje innych tematów,często narzucających się w toku lektury.Równocześnie jest wiele informacji zbędnych ponieważ jedynie delikatnie ocierają się o temat.
    Jest dużo literówek i niestety są też błędy merytoryczne.
  • slawekkazek
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🥛🥛🥛
    • 2003.01
    • 550

Mam niezwykle podobne odczucia. Tak szerokie ujęcie wymagałoby pewnego uporządkowania. Ale jak stwierdzono wyżej, metodologia leży.

Comment

• Regent
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2002.10
      • 512

Również zakupiłem tę książkę i rzeczywiście jest ona nieco chaotyczna. Autor opisuje np. tak mało znaczące piwa jak Boner czy Carlbier a nie ma jakiejkolwiek wzmianki np. o piwach Regent, Maltańskie, 10,5 z poznańskiego browaru. Do plusów jednak trzeba zaliczyć: bardzo ładne wydanie książki ( twarda okładka, czytelne zdjęcia, świetny papier), duża ilość zdjęć, etykiet itp. Mimo wszystko nie żałuję zakupu.
      Mniej alkoholu w piwach !!!
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• pieczarek
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2001.06
        • 5011

Kloss, bądź tak dobry i podaj jakieś bliższe szczegóły o książce. Autor, wydawca, gdzie można to kupić - wydaje się, że to niezbędne informacje przy omawianiu dowolnej książki. A jakoś to umknęło Twojej uwadze.

Comment

• Maggyk
          Szara Adminiscjencja
          🍼
          • 2004.05
          • 5617

Leszek Rum, Wydawnictwo Kurpisz. Kupić można w sklepie Browar.biz.
          Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
          Piwo domowe -
          Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
          PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

• grzech
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.04
            • 4592

Dwa hasła, które można przeczytać z obrazka w sklepie browarbizowym: Kuppers Kolsch i Jak Nepomucen Kurowski nie wzbudziły mego entuzjazmu. Można się dowiedzieć, że Kuppers jest warzony w Kolonii i okolicach, a J.N.Kurowski (brak dat urodzin i śmierci) tłumaczyć miał z niemieckiego i napisał jedną książkę o warzeniu piwa.

Comment

• abernacka
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.12
              • 10861

Książkę tą można kupić także w Empiku (podejrzewam, że w całej Polsce).
              Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• grzech
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.04
                • 4592

Pan Rum jest także autorem pozycji takich pozycji jak: "Miód w kuchni. Samo zdrowie", "Kawa. Legenda, historia, anegdota. Receptariusz", "Ilustrowany leksykon herbaty", "Ilustrowany leksykon kawy", "Kakao i czekolada. Legendy, historia, anegdoty i przepisy".

Comment

• kloss
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.03
                  • 2526

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzech
                  Dwa hasła, które można przeczytać z obrazka w sklepie browarbizowym: Kuppers Kolsch i Jak Nepomucen Kurowski nie wzbudziły mego entuzjazmu. Można się dowiedzieć, że Kuppers jest warzony w Kolonii i okolicach, a J.N.Kurowski (brak dat urodzin i śmierci) tłumaczyć miał z niemieckiego i napisał jedną książkę o warzeniu piwa.
                  Akurat o kolschu można się dowiedzieć pod hasłem "kolsch",że pije się je ze szklanek o pojemności 200 ml a pod hasłem "piwo kolońskie" ,że są to szklanki o pojemności 0,3 l.
                  O browarze w Gościszewie napisano,że powstał w 1991r ale zdjęcie etykiety opatrzone jest komentarzem,że jest to etykieta z lat osiemdziesiątych/?/.
                  Wybór opisanych piw jest chyba losowy.Opisany jest "Miller" ale nie ma amerykańskiego "Buda" vel "Budweisera"/istnieje tylko czeski "Budweiser"/.Podobnie jest "Kirin" a nie ma "Asahi".Podobnie przypadkowo wybrano piwa polskie.
                  Treść niektórych haseł po prostu mnie poraża.
                  Przykładowo pod hasłem "Katarzyna II" dowiadujemy się,że "z lubością pijała piwa a jej ulubionym gatunkiem był ciemny "Imperial Stout" ".To cały związek tej pani z piwem.Podobnie Luise von Preussen:"Stosowała piwo jako kosmetyk i środek upiększający.(...)nacierała biust piwem..."Zaiste niezbędna i pożądana przez piwoszy to wiedza.

Comment

• Wujcio_Shaggy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.01
                    • 4628

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kloss
                    [...] Podobnie Luise von Preussen:"Stosowała piwo jako kosmetyk i środek upiększający.(...)nacierała biust piwem..."Zaiste niezbędna i pożądana przez piwoszy to wiedza.
                    Ale może Piwoszkom się przyda...
                    Nb. prościej byłoby napisać "Luiza Pruska"...
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

• pieczarek
                      • 2001.06
                      • 5011

Co się tyczy Świebodzina, to znalazłem hasło odnośnie browaru Peschela. Próbny wydruk książki (jeszcze w miękkich okładkach) można było oglądać na jesiennej giełdzie w Tychach. Autor notki podaje, że nie wiadomo jak browar wyglądał. To jest prawda, ale odnosi się do stanu z końca XIX wieku, jak wyglądał później dokładnie już wiadomo. Pisze, że mógł to być drewniany podcieniowy budyneczek, jak niemal wszystkie przy rynku. I dla zobrazowania tej niewiedzy wkleja zdjęcie zupełnie innego browaru w Świebodzinie, znacznie większego, mieszczącego się 2 km za ówczesnym miastem (Schlossbrauerei). A i śladów po browarze jest znacznie więcej niż porcelanka z 1925 roku: butelki, kufle, żetony knajpiane, pieczęć firmowa, skrzynka, no i oczywiście do dziś istniejące budynki browaru, słodowni, knajpy.
                      Jeśli i w innych hasłach występują podobne pomyłki, to autora czeka sporo pracy.
                      Kto by chciał sobie porównać z konieczności skrótowe informacje z leksykonu z nieco dłuższą historią browaru, może sobie zajrzeć tutaj:
                      informacje o nieistniejących już browarach i inne historyczne...

Na zdjęciu fragment z próbnego wydruku leksykonu.
                      Attached Files

Comment

• kloss
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.03
                        • 2526

Tylko,że błąd,o którym napisał Pieczarek może wychwycić tylko znawca ale jest sporo błędów widocznych dla przeciętnego piwoluba a dodatkowo są błędy,które można wychwycić nie mając żadnej wiedzy o piwie.Po prostu czytając książkę da się zauważyć sporo wewnętrznych sprzecznosci./vide opisany przeze mnie kolsch i Gościszewo/

Comment

• iron
                          • 2002.08
                          • 6717

Tak sobie pomyślałem, że może warto zebrać te wszystkie błędy i niedomówienia i wysłać wydawcy w dwóch celach:
                          1. Poprawienia w ewentualnych wznowieniach książki
                          2. Nauczki dla Pana Ruma - może na przyszłość będzie się bardziej przykładał do różnych leksykonów

Ze swej strony zacznę, choć leksykonu jeszcze nie czytałem, zerknąłem tylko na kilka haseł:
                          - wg w/w książki Karol Machlejd był Karolem Machlejdą Wspominany jest tylko jako właściciel browaru w Warszawie, a nie ma ani słowa o założeniu przez Niego browaru w Ciechanowie
                          Last edited by iron; 2006-01-15, 11:51.
                          bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                          Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                          Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• Małażonka
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.03
                            • 4602

..., zamiast tego można się dowiedzieć, że miał dziewięcioro dzieci

Na szczęście pod hasłem "Ciechanów" wspomniano już kto był założycielem browaru w Ciechanowie...

Comment

• ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 23894

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka
                              ..., zamiast tego można się dowiedzieć, że miał dziewięcioro dzieci
                              no to pasuje częściwo jako wzorzec do naśladowania w IV RP
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

Przetwarzanie...