Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
drożdże odpadowe
Collapse
X
-
Drugim głównym sposobem wykorzystania było przekazywanie gęstwy do gorzelni w celu produkcji spirytusu przemysłowego. Ostatnio rzadko się to stosuje, bo taniej jest użyć enzymów z puszki i drożdży gorzelniczych.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua... Co jeszcze? Hmmm...to właściwie na tyle...Comment
-
Owszem, faktycznie ta metoda wykorzystania zanika, a właściwie nie jest już wykorzystywana. Tam stosuje się już specjalnie wyselekcjonowane rasy drożdży. W Polsce pod tym wzgledem przewodzi Samodzielna Pracownia Gorzelnicza Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Bydgoszczy. Mają spore zasoby w swojej kolekcjiPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuDrugim głównym sposobem wykorzystania było przekazywanie gęstwy do gorzelni w celu produkcji spirytusu przemysłowego. Ostatnio rzadko się to stosuje, bo taniej jest użyć enzymów z puszki i drożdży gorzelniczych.
Optimum temperatury dla drożdzy gorzelniczych to temp. powyżej 30 st. C. Przy tej temp drożdże górnej fermentacji wytwarzałyby pewnie mnóstwo fuzli i inych zw. karbonylowych....fuuuj, a drożdże typowo gorzelnicze mają tę cechę zredukowaną.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
fakt moja pomylka wydzial Technologii Zywnosci a katedra Biotechnologii i Mikrobilologii żywnosci. Z drugiej strony mieszkam 150km od Warszawy i nie mam swobodnego dostepu do biblioteki SGGW.
Moje pytanie kierowalem do osob ktore byc moze takie informacje posiadaja i zaoszczedzilo by mi to czasu. Caly serwis jest poswiecony piwu, wiec gdzie jesli nie tu szukac informacji? Mialem nadzieje na zyczliwe porady , a nie na krytyke i podwazanie autentycznosci moich postow i mojej osoby. Jesli chodzi zas o zaklad w Krosniewicach to jestem umowiony na spotkanie w tej sprawie. (jesli kogos cos potem bedzie interesowalo to opisze na forum, chyba ze ktos znow bedzie mial jakies problemy ze soba). Krzysiu i Krzysztof dziekuje Wam za pomoc. Do reszty apel NIE MASZ NIC KONKRETNEGO DO NAPISANIA TO NIE PISZ (RESZTA TEZ MOZE DAC SOBIE REKE ALBO GLOWE UCIAC)!!!!Comment
-
No to masz dobry dostęp do dobrej biblioteki wydziału Chemii Spożywczej Politechniki Łódzkiej.
A na negatywne komentarza sam sobie częściowo zapracowałeś, bo skorzystanie z bibliotek powinno być pierwszym krokiem w takich sprawach.Comment
-
ech... jak sobie pomyślę, ze pisałem magisterkę bez internetu, że jednego roku przemaglowałem raptem 5000 stron różnych książek, tylko po to, by znaleźć szczątkowe informacje, to aż mi się robi miło
(a było to raptem 6 lat temu)
Comment
-
Wydawał mo się że robiłem to z czystego altruizmu i checi pomocy, ale skoro tak...Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika behery...Krzysiu i Krzysztof dziekuje Wam za pomoc. Do reszty apel NIE MASZ NIC KONKRETNEGO DO NAPISANIA TO NIE PISZ (RESZTA TEZ MOZE DAC SOBIE REKE ALBO GLOWE UCIAC)!!!!
?
W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
zwracam honor! huanghua! Tobie takze dziekuje za informacje. Chodzi mi glownie o kierunki w jakich ta dziedzina zmierza,dalej sobie pojde do biblioteki
Bardzo przepraszam za pominiecie,pisalem tak jakos o ostatnich postach jakie sie pojawily i mi gdzies umknelo. O takie posty jak Twoj mi chodzi a nie o "Kopiuj wklej"
Comment
-
kolejne tego typu wpisy wylądują wiadomo gdzie.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chrisa ja mam coś do napisania! FCJP
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Nooo! Ja myślęPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika beheryzwracam honor! huanghua! ...
W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
Related Topics
Collapse
-
Obserwując od kilku miesięcy to co dzieje się z wyszukiwarką Google oraz facebookiem należy stwierdzić, że wartościowych informacji jest tam wskazywanych coraz mniej.
Nowe rozwiązania takie jak wspomaganie przez AI powodują, że wyświetleń spamu i innego bezwartościowego lub...-
Channel: Przy piwie
-
-
Browar założyli w 2022 roku Amerykanie, którzy z USA przeprowadzili się do Niemiec by warzyć amerykańskie style piw. Ulokowany został w pięknie zrewitalizowanej dawnej przemysłowo-portowej dzielnicy Roddenkoppel na zachodnim brzegu rzeki Trave. Ze starówki to 2-kilometrowy spacer przez 2 mosty,...-
Channel: Niemcy
-
-
Triavna nie leży na szczególnie uczęszczanych szlakach turystycznych, przynajmniej dla gości z zagranicy którzy najczęściej zaglądają do pobliskiego Velikego Tyrnova. Ale wśród Bułgarów, jak zauważyłem małe miasteczko położone w dolinie górskiej, ma niezłe wzięcie.
Centrum...3 Photos-
Channel: Bułgaria
-
-
Będąc w pewnym małym sklepiku zauważyłem to piwo w wyprzedaży za ok 4,5 PLN. Nazwa mi nieznana, więc dorzuciłem. Miły sprzedawca zaoferował mi, że spuści mi to piwo o złotówkę jak wezmę dwa, bo termin mu się kończy a ma jeszcze trochę tego. Pomyślałem, jaki miły człowiek... W...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-10-20, 00:24 -
-
Kraftowy browar z miasta Segovia z regionu Kastylia i León (mniej więcej pomiędzy Madrytem a Valladolid).
Działają od 2013 r.
DH to "dry hopped", West Coast IPA (tak na necie, bo na butelce India Pale Ale), niestety nie podają jakie chmiele,
6% alk.
...-
Channel: Hiszpania
2025-07-04, 00:44 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment