Czy jeszcze istnieją polskie piwa pszeniczne w butelkach?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pulas
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.08
    • 965

    #1

    Czy jeszcze istnieją polskie piwa pszeniczne w butelkach?

    Dawno nie zagłądałem na browar.biz i nie ma co ukrywać, nie jestem ostatnio zbyt dobrze rozeznany w rynku piwa. Dlatego mam pytanie - czy jest jeszcze choć jeden browar w Polsce, który warzy i butelkuje piwo pszeniczne? Wiem, że w większości browarów restauracyjnych można wypic pszeniczniaka a nawet zabrać go sobie w butelce do domu, ale mi chodzi o brawary sprzedające swoje produkty w sklepach.
    pułaś
    ---------------------------------
    "(...)W kącikach flechtów wieczór już
    Lśni jak porzeczka krwawa
    Ukradkiem z rdzy wycieram nóż
    I między bajki wkładam"
  • JAckson
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2004.05
    • 6123

    #2
    Po zamknięciu Reginy nie ma polskich pszeniczniaków w butelkach. Resztki tego piwa można jeszcze trafić w niektórych sklepach na terenie Polski
    MM961
    4:-)

    Comment

    • pulas
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2001.08
      • 965

      #3
      Dzięki. Tak myślalem, ale chciałem się upewnić. Czyli pozostają nam piwa importowane albo knajpy... Tak na marginesie, to troszkę dziwne, że polskie browary boją sie podjąć warzenia pszeniczniaków. Patrząc na ilość i jakość piw z importu wydaje mi się, że już nasz rynek dorósł do piw pszenicznych. Faustus robiony dla Juranda chyba też nieźle się sprzedaje. Choć z dugiej strony przykład Reginy nie jest zbyt bydujący (ale nie wiem, czy błędem reginy nie było przypadkiem filtrowanie pszeniczniaczka).
      pułaś
      ---------------------------------
      "(...)W kącikach flechtów wieczór już
      Lśni jak porzeczka krwawa
      Ukradkiem z rdzy wycieram nóż
      I między bajki wkładam"

      Comment

      • jerzy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.10
        • 4707

        #4
        Regina nie upadła - a tylko zmieniła branże w poszukiwaniu wyższych zysków.
        browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

        Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19326

          #5
          Wspominał o tym już gdzieś indziej Krzysiu... żaden polski mały (nierestauracyjny) browar nie podejmie się produkcji pszeniczniaka nieklarowanego ze względów technologicznych.
          Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2007-04-02, 21:25.

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 24149

            #6
            teraz Jagiełło się zapowiada
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19326

              #7
              Przy tej skali produkcji jaką może upchnąć na rynku nie sądzę by było to możliwe, choć będę oczekiwał nowego produktu jak inni i życzę powodzenia.

              Comment

              • arcy
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2002.07
                • 7538

                #8
                Ciechanów zrobił, a też wielki nie jest.

                Comment

                • Wujcio_Shaggy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.01
                  • 4628

                  #9
                  "Zrobił", to za dużo powiedziane...
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                  Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                  @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                  Comment

                  • arcy
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.07
                    • 7538

                    #10
                    Ale problemem nie była technologia.

                    Comment

                    • kham
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2006.01
                      • 751

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
                      Ale problemem nie była technologia.
                      Problemem jest dystrybucja. Piwo stojące 2 tygodnie, na słońcu w hurtowni to norma. Trzeba by zastosować metodę jaką stosuje Czarnków w Wielkopolsce czyli własny transport bezpośrednio do klienta. A to niestety wymaga dodatkowych nakładów.

                      Comment

                      • abernacka
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.12
                        • 10880

                        #12
                        Bez przesady. W Niemczech prawie każdy browar warzy pszenice a zarazem nie kazdy ma dobrze rozbudowany własny transport.
                        Piwna turystyka według abernackiego

                        Comment

                        • kham
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2006.01
                          • 751

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
                          Bez przesady. W Niemczech prawie każdy browar warzy pszenice a zarazem nie kazdy ma dobrze rozbudowany własny transport.
                          Tam jest trochę inna "kultura piwna". Naprawdę hurtownia piwa to nie wybetonowane podwórko i baraczek na biuro. Ale dla lokalnych browarów taka sytuacja powinna być okazją. Nie są tak uzależnione od sieci hurtowni.

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham
                            Problemem jest dystrybucja. Piwo stojące 2 tygodnie, na słońcu w hurtowni to norma. Trzeba by zastosować metodę jaką stosuje Czarnków w Wielkopolsce czyli własny transport bezpośrednio do klienta. A to niestety wymaga dodatkowych nakładów.
                            A co tu ma do rzeczy dystrybucja - przechowywanie w nieodpowiednich warunkach szkodzi każdemu, piwu, nie tylko pszenicznemu.
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • arcy
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2002.07
                              • 7538

                              #15
                              To, że browar ma wtedy kontrolę nad tym, co dzieje się z piwem i nie trafia ono do hurtowni, gdzie zepsuje się jeszcze zanim trafi do sklepu.

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • pietrus96
                                Osad w butelkach
                                pietrus96
                                Cześć,
                                dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...
                                2024-01-13, 21:24
                              • Javox
                                Arcyksiążęcy Browar Zamkowy Cieszyn, Pszeniczne
                                Javox
                                Hefe-weizen o ekstrakcie 12.5*, alko 5.4%

                                Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
                                Lacing - trochę było.
                                Gaz - średni.
                                Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy.
                                Aromat - dość płaska bananowość. Banan z ciasta bananowego.
                                Smak -...
                                2025-05-22, 12:20
                              • pebejot
                                Żywiec, Ks. pr. Stanisława Słonki 22a, PUB Papiernia (Beskidzki Browar Rzemieślniczy)
                                pebejot
                                Jeden z najdziwniejszych firmowych lokali browaru w jakich dotychczas byłem.
                                PUB Papiernia znajduje się w centrum Żywca, nieco ponad pół kilometra od dworca kolejowego.
                                Jest to teren przemysłowy, gdzie mieści się sam browar, a PUB Papiernia jest niby nocną dyskoteką, ale tak naprawdę...
                                2024-03-24, 17:55
                              • e-prezes
                                Osjann, Witbier
                                e-prezes
                                Być może będzie miało potem inną nazwę, ale tak jest na kranie.
                                Jak na pierwszy raz to nie ma efektu wow, ale generalnie jest to odmienne piwo od tego co było dotychczas na kranach browaru. Kolendrę czuć zarówno w zapachu jak i w smaku. Do tego pszeniczne miękkie nuty zbożowe. Nic...
                                2025-03-22, 17:47
                              • Javox
                                Racibórz, Raciborskie Pszeniczne
                                Javox
                                Ekstrakt 12.0*, alko 5.5%.
                                Chmiela: Marynka, Lubelski.

                                Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                                Lacing - sporo.
                                Gaz - średni.
                                Barwa - zamglony bury, blady pomarańczowy.
                                Aromat - słodkawa, owocowość weizenowa.
                                Smak - lekko słodkawe, kwaskowe,...
                                2024-11-11, 16:02
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...