Po raz kolejny napiszę coś, co już wiele razy pisałem - kwestii opakowań szklanych w polskim przemyśle browarniczym na trzeźwo nie rozbierzesz.
Święte słowa! Tak było, jest i, jak podejrzewam, będzie nadal. Tak samo z tym Intermarche cholernym, w którym pewnego razu tak się wyżyłem na sprzedawcy, że mi aż ulżyło. (Nawet nie sądziłem, że potrafię się tak wkurzyć i wrzeszczeć o taką błahostkę). Przyniosłem 3 (jeszcze wtedy) bączki po Porterze BOSSa, a ten debil powiedział, że nie przyjmie bez paragonu. Nie skutkowało mówienie, że jest to jedyny sklep w Trójmieście, gdzie tego Portera można kupić. Wkurzyłem się i wywaliłem przy nim te butelki do śmietnika, aby musiał je stamtąd wyciągać, jeśli chce. Z późniejszym Porterem w Picnicach było tak samo. To są złodzieje do potęgi n-tej!. Najpierw liczyli mi 20 gr. kaucji za BOSSa, a teraz chcą 40 i mimo, że tylko oni to sprzedają, żądają tego głupiego świstka. Gównozjady i tyle!
Ostatnia zmiana dokonana przez Samoglow; 2009-01-02, 20:44.
Wiem, że może to być żenujące pytanie ale zaryzykuję.
Który kołnierz jest krotki a który długi?
Jak wpływa na kapslowanie butelki? Z przeczytanych przeze mnie postów wynika że Greta niezbyt sobie z tym radzi.
Czy kołnierz wpływa na żywotność szkła? Pytania te prowadzą do tego" Których butelek nie warto zachowywać?
Oho! I się wydało, że zaczynam raczkować po domowym browarze
Mnie się lepiej kapslowało butelki z krótkim kołnierzem ale gdy moja Greta była sprawna. Po prostu moment użycia największej siły pojawia się gdy ramiona kapslownicy są w optymalnym położeniu. Teraz gdy Greta ma już wyślizgane zaciski lepiej kapslowanie znoszą butelki z długim kołnierzem, które są chyba mocniejsze i się tak łatwo nie kruszą.
Mi Gretą o wiele łatwiej kapsluje się butelki z grubym kołnierzem. Te z krótkim nie idą za pierwszym razem - muszę obrócić lekko głowicę i jeszcze raz zacisnąć.
Właśnie dlatego powoli eliminuję butelki z krótkim kołnierzem z piwnicy.
Ostatnia zmiana dokonana przez Twilight_Alehouse; 2009-10-08, 14:22.
Ja mam zakapslowanych dopiero 17 warek i przy okazji kapslowania ostatniej uciąłem szyjki w 4-ech butelkach. Może są lepsze i gorsze produkcje Grety i jedne się wolniej, a drugie szybciej zużywają??
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
Butelki z długim kołnierzem to przede wszystkim: NRW,
Czy w takim układzie i butelka od Ambera i od Cernej Hory i Paulanera to wszytko NRW? Trzeba powiedzieć, że wszystko jest mocno kłopotliwe, bo Amber jest bezzwrotny a Paulanerowskiej w Czechach się nie zwróci i odwrotnie.
Browar restauracyjny w mieście urodzin Alberta Einsteina, znajdujący się w samym centrum na starym mieście przy ratuszu.
Odległość od dworca (800 metrów) można przejść pieszo, lub podjechać tramwajem.
Olbrzymi, jednoprzestrzenny lokal ma wiele zakamarków. Dużych rozmiarów...
Browar restauracyjny w hotelu w centrum Monachium z doskonałą lokalizacją, 5 minut spacerem od głównego dworca kolejowego.
Eleganckie i stylowo urządzone wnętrze lokalu jest bardzo przestronne.
Po wejściu znajdujemy się przy barze na przeciwko którego stoi wielka, masywna warzelnia....
Browar Staropolski od dawna miał swój sklep firmowy, a teraz dorobił się firmowej restauracji.
Restauracja znajduje się 50 metrów od browaru i nosi skromną nazwę "Ogródek Piwny", ale w rzeczywistości jest na bogato.
Na sporej powierzchni znajduje się cały kompleks -...
Otwarty w 2016 r. w stolicy Laponii, Rovaniemi browar Lanin Panimo jest chyba najdalej na północ wysuniętym browarem w Finlandii.
Browar z wyszynkiem znajduje się daleko (4 km) od centrum miasteczka. Nieco bliżej (2,3 km) jest do dworca kolejowego.
Na miejscu wszystko razem w jednej...
Comment