Informacja na etykiecie dot. PN (Polskiej Normy)
Collapse
X
-
Informacja na etykiecie dot. PN (Polskiej Normy)
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Tagi: brak -
Ale czy to dobrze o nich świadczy? Wg mnie nie...
-
A co? Zodiak produkuje piwo bezalkoholowe, czy jak? Bo tylko w tym przypadku mogłoby to o nich źle świadczyć.Ale czy to dobrze o nich świadczy? Wg mnie nie...
http://www.odp.kad5.interpelacje.inf...edz_27999.html"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
A nie uważasz, że deklarowanie zgodności z nieaktualną normą świadczy delikatnie mówiąc o "lekkim zacofaniu"? Szczególnie gdy powrzechne jest stosowanie norm ISO itp.
Tym bardziej, że aktualna norma dot. piwa została wydana 8 lat temu...Comment
-
Aleś się "mondry" w tym Radomiu zrobił
W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
Ja tam wolę to "zacofanie", niż sypanie kukurydzy do zasypu do oporu, skracanie czasu fermentacji i leżakowania "do bólu" i inne "nowoczesności"
P.S. IMO po prostu się Zodiaka czepiasz.Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2008-06-25, 09:34."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Bo to oczywiście zależy od tego, czy na etykiecie napiszesz sobie PN czy ISO.
PS: IMO po prostu się czepiasz.
Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2008-06-25, 10:02.Comment
-
A co ma piernik...? Normy PN nie mówią nic o kukurydzy itd. Mylisz tradycyjną technologię z zacofaniem.
Nie obraź się delvish, ale mam wrażenie, że czasami swoimi wypowiedziami nie wnosisz nic do dyskusji.Comment
-
Pewnie nas zaraz wyrzucą z tego działu ale... co ma PN wspólnego z ISO? ISO w żaden sposób nie okresla technologii produkcji a jedynie okresla pewne kryteria zarządzania (jak naprzykład zarządzanie ryzykiem czy jakością w rozumieniu zarządzania procesami biznesowymi)?
Akurat PN 95 może być znacznie lepsza niż dzisiejsze normy (a w zasadzie ich brak bo koncerny przecież nie stosują żadnych norm typu PN czy BN) i trzymanie się jej może dobrze świadczyć o browarze.
Poczytaj najpier dobrze czego dotyczą normy PN i czy to się ma w jakikolwiek sposób do norm ISO czy nawet HACCPTo inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.Comment
-
W chwili obecnej nie ma aktualnej PN na Piwo.
Skoro nie zdajesz sobie sprawy, że browar restauracyjny powinien spełniać pewne normy, to cóż... pozostawię to bez komentarza.
Darko, czy ty widziałeś w ogóle na oczy "PN-A-79098:1995 Piwo"? Czy też dyskutujemy o tym "co tobie wydaje się, że jest tej normie"?
Masz z tym jakiś problem? Chcesz o tym porozmawiać?
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
To, że obie dotyczą jakości. Wprawdzie PN określa m.in. wymagania wyrobu gotowego a np. ISO 9001 wymagania dla systemu zarządzania.
Jak już pisałem, tradycyjna technologia to musi być przestarzała. Uważam, że jednym z głównych przyczyn złej sytuacji małych browarów warzących dobre piwka nie jest konkurencja koncernów, a ich własna polityka.
A HACCP to inna bajka, nie wiem po co o tym wspominasz.Comment
-
Jest, wprawdzie dotyczy metod badań, ale piwa. A normy dotyczącej technologii nie ma, bo i po co? Zarządzanie jakością poszło w innym kierunku, a niektóre polskie browary stoją w miejscu.
Tak? A jakie, skoro sam napisałeś, że "w chwili obecnej nie ma aktualnej PN na Piwo"?
Czy myślisz, że polskie browary restauracyjne stosują PN?
Mnie chodziło o Polskie Normy, a nie o normy czystości czy standardy produkcyjne.
Dobra, nie będę łapał Cię za słówka.
Fakt, nie miałem przed sobą tej normy. Napisałeś:
"Ja tam wolę to "zacofanie", niż sypanie kukurydzy do zasypu do oporu"
A czy cukier w składzie jest lepszy od kukurydzy? A cukier najwyraźniej jest dozwolony przez PN-A-79098:1995.
tak, ale muszę położyć się na kozetce
Comment
-
Uważasz, że tradycyjna technologia musi być przestarzała?
I tu się grubo mylisz główną przyczyną jest i jedno i drugie w zbliżonym stopniu.
Zapewne nie. Mam jednak wrażenie, że np. duże browary własne wewnętrzne normy posiadają. Niektóre małe zaś stosują PN na piwo i nie widzę w tym niczego złego, wręcz przeciwnie. Jestem zdania, że brakiem jakichkolwiek norm, w tym wewnętrznych, zakładowych wcale nie ma się co chwalić.
A widzisz. Precyzji w formułowaniu wypowiedzi nigdy za wiele.
Oczywiście, że jest lepszy i wydaje mi się, że jako technologowi nie powinienem tłumaczyć ci dlaczego.
No cóż, jaki kraj takie Reinheitsgebot
Nie nie traktuję PN jako czegoś na kształt Reinheitsgebot, ale uważam, że w przypadku przede wszystkim piw koncernowych stanowiła ona pewną barierę przed fałszywie pojmowaną nowoczesnością i nie pozwalała na produkowanie piwa np. w większości z surowców niesłodowanych, leżakowania piwa w tydzień albo kilka godzin dzięki ultranowoczesnej chemii, itp. itd."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
Related Topics
Collapse
-
Alk. 4,0%
Na etykiecie informacja o owocach pestkowych, ananasie i mango.
W zapachu rzeczywiście jest i ananas i mango, może trochę brzoskwini.
Kolor jasnożółty, piana niska, opadająca szubciutko, nie zostawia wyraźnej obrączki, nieregularne ślady na szkle.
Gładka...-
Channel: Irlandia
2025-09-12, 22:41 -
-
Browar w miejscowości Olešnice v Orlických horách, bardzo blisko polskiej granicy. Jadąc na Kudowę wystarczy skręcić w Lewinie Kłodzkim i po ok. 7 km. jest się na miejscu.
Obiekt jest tuż przy granicy i mógłby konkurować z Neratovem w kategorii bliskości do Polski. Mimo to jest...-
Channel: Czechy
-
-
Piwo z greckiej wyspy Paros, należącej do Cykladów. Browar (Μικροζυθοποιία Πάρου) został założony w miejscowości Naoussa w 2014 roku. Tytułowe 56 isles to niby odniesienie do liczby wysp w archipelagu, jak podaje producent na etykiecie, choć przecież jest ich ponad 200....-
Channel: Grecja
2020-02-16, 10:41 -
-
Tak jak tu pisałem miesiąc temu była promocja nowych piw browaru Osjann i w tym tego. W dniu premiery smakowało tak wybornie, że wypiłem 3. Teraz wiem dlaczego...
Kolega Gisou upierał się, że to APA bardziej niż IPA, ale w każdym bądź razie jest to wersja "session". Na...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-04-07, 15:00 -
-
Van Pur poszedł w "Belgię"
Uwarzyli Blonda, Dubbla i Tripla.
Na ecie informacja "Belgian Ardennes yeast" i informacja na stronie:
https://vanpur.com.pl/pl/nasze-marki...blonde/19.html
jasno informuje, że chodzi o ejla.
6,6%...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.

Comment