witam.dlaczego na polskich piwach nie ma podanego skladnika chmiel.jest tylko slód jeczmienny.widzialem na budwaiserze,hainekenie ale na polskich nie ma.jak to wytlumaczyc?czyzby nasze piwo bylo robione nie z chmielu?jesli temat byl prosze zamknac
sklad piwa
Collapse
X
-
Comment
-
Sugerujesz, że gdzieś robią piwa z chmielu? Kurcze, musi być niesamowite.
Dobra. Już poważnie. Chmiel to przyprawa ( chyba to tak można nazwać ) a piwo robi się ze słodu, wody . A teraz proszę mnie korygować. To znaczy aby było taniej, to dodaje się różne dziwne rzeczy, które wpływają na smak piwa .Comment
-
A większości polskich koncernowych piw chmielu dodaje się znikome ilości.
Pytanie laika i ignoranta. Da się na dzień dzisiejszy enzymami zastąpić całkowicie słód?Ostatnia zmiana dokonana przez Feti; 2011-01-23, 01:20.Comment
-
Fuj, pora była taka, że źle się wyraziłem. Słód zawiera enzymy nieobecne w kukurydzy, a jedno i drugie ma skrobię. Mi chodziło, czy enzymy spowodują, że nie będzie trzeba używać słodu ze względu na zawarte w nim enzymy, że bierzemy niesłodowany jęczmień i dodajemy enzymy. Dokładnie tak, jak piszesz. W końcu alkohol powstaje nie z chmielu czy enzymów ino z cukrów , które ulegają fermentacji.Ostatnia zmiana dokonana przez Feti; 2011-01-23, 11:07.Comment
-
Related Topics
Collapse
-
Kolejna Hazy Ipa z Pinty,
skład za stroną pod kodem qr
woda; słody: jęczmienne: pilzneński, Carapils, płatki pszeniczne; słód owsiany; płatki owsiane; maltodekstryna; chmiele: do kotła: Idaho 7 (first wort), na whirlpool: Strata®; na zimno do tanku: Mosaic, Nelson Sauvin,...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-02-16, 19:26 -
-
W październiku 2019 roku małe miasteczko w połowie drogi pociągiem pomiędzy Přerovem a Vyškovem na Moravě uzyskało swój browarek. Zlokalizowano go w samym centrum 100 m od rynku. Dojście od stacji kolejowej jest proste - z budynku dworca 50 m w dół ul. Nádražní i w prawo w Masarykovą,...
-
Channel: Czechy
-
-
Browar Wąsowo - Karczmarka.
4.9%obj 12blg Piwo pszeniczne niepasteryzowane, niefiltrowane
Skład
Woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, chmiel, drożdże-
-
-
Nowość w Dino. Ciekawa bezzwrotna butelka 375ml. Cena 4,99zł. Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże. Alkohol 5%. Ekstraktu brak. Producent napisał "jasne pełne z chmielową duszą". Piana obfita. Piwo jest niefiltrowane. Barwa złota. W zapachu chmiel i trochę siarki....
-
-
-
Piwo kupione w polskim Aldi. Oryginalny import (jest dodatkowa naklejka w języku polskim). Alkohol 4,5%. Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, chmielowe produkty, drożdże. Ekstraktu brak. Piana gruba z lacingiem. Zapach siarkowo-chmielowy. Barwa złota. Smak? No cóż. Zawiodłem się na tym...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment