A gdzie ja to napisałem? Piszę przecież chyba wyraźnie, że cała sprzedaż to dobry marketing i w związku z tym dziwi mnie to, że komuś może przeszkadzać, iż komuś innemu mogą smakować słodkie piwa. To już zakrawa na jakąś odmianę terroru; macie pić gorzkie piwa, bo taki jest ich styl. A jeżeli moda na miodowe jest właśnie początkiem nowego stylu?
Artykuł Kacpra Górki: Skazani na lagera i miodowe? - Komentarze
Collapse
X
-
To już zakrawa na jakąś odmianę terroru; macie pić gorzkie piwa, bo taki jest ich styl. A jeżeli moda na miodowe jest właśnie początkiem nowego stylu?Comment
-
No wytrawnych ciemniaków to niestety też za dużo nie widzę. Na dzień dzisiejszy to dostrzegam Ciemne z Gościszewa, Czarną dziurę, Zawiercie Czekoladowe i stouta z Browaru Południe - cztery pozycje. Pilsów uzbiera się drugie tyle i łącznie to wciąż mniej niż zajmują piwa miodowe.Comment
-
Przyjmuję do wiadomości, że piwa smakowe /nie tylko miodowe/ cieszą się popytem. Nie oznacza to jednak, że są to niszowe piwa.
Temat w sumie jest oklepany. Konkluzja jest prosta i niezmienna - wciąż mało u nas browarów. Martwi mnie natomiast wywiad z jakimś panem, właścicielem firmy Stefbud lub Zdzichpol, który wypowiada się w stylu - tu postawimy hotel z restauracją, minibrowarem. Kolega coś takiego widział w Austrii. Będzie piwo miodowe, teść ma pasiekę. Wszystko ruszy do mistrzostw w piłce nożnej.
Takie podejście nie wróży nic dobregoComment
-
Nie przesadzaj! A amberowski Koźlak, ciemny Boss z Witnicy, Irish z Kormorana, jabłonowski Belfast, Ale z corneliusa i cała grupa gorzkich Porterów z różnych browarów, w tym i z koncernowych. Przykładów mogę podać Ci więcej, tylko po co się licytować. Jeszcze raz napiszę; jako zwolennik piw gorzkich nie czuję się poszkodowany....
@DarekD
Coraz bardziej drażni mnie Twoje lekceważenie wszystkiego co polskie...podobni do Ciebie sprowadzili nam tu kiedyś Krzyżaków...Last edited by a1410; 2011-08-28, 18:43.Comment
-
Stary, co tak lajtowo, kto pamięta Krzyżaków? Można mocniej - podobni do Ciebie, sprowadzili to NKWD, albo podobni do Ciebie, podpisywali volkslistę.Comment
-
Proszę oczywiście nie kontynuować tych wycieczek.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Tu zarys:
- Hochbergowie (Tychy),
- Habsburgowie (Żywiec, Cieszyn),
- Goetzowie z Bawarii, Haberbuschowie z Bawarii, Schielowie z Niemiec, Klawowie z Bawarii, szkoccy Machlejdowie (browary Mazowsza)
- Vetter i Żydzi Zylberowie browary Lublina,
- Zwierzyniec - piwowarzy brytyjscy (Millard)
- browar Jędrzejów był w posiadaniu niejakiego Jan Frohlichena
- browar Grybów postawił Franz Paschek z Węgier
- browary Wołynia - w większości postawione przez kolonistów czeskich /m.in. browar Zemana/
- Bojanowo - Franz Junke
- Grodzisk - duma polsich piw: Karl Bahnish i Wilhelm Klosse
- Częstochowa - Limprecht i Szwede
- Bydgoszcz- Strelow-Linder
- Zelów k. Bełchatowa - Czesi /Pospiszyl/
- Chełm - Hamaczek i Howorkowie - Czesi
- Kraków - Goetzowie i Johnowie
- białostockie Dojlidy - Rüdigerowie
- Poznań - m.in. May i Hugger (ten ostatni Wirtembergia)
- Czarnków - Streich i Koeppe
- Łódź i Zduńska Wola - Anstadtowie z Saksonii
- Suwałki - J. Kunc
- Grudziądz - rodzina Chales de Beaulieu
To jest historia rzeszy ludzi przybyłych z różnych stron Europy, by budować zręby sztuki browarniczej tu. Nie tylko ten wycinek właścicieli, ale jeszcze więcej piwowarów, słodowników i innych pracowników. bez Niemców nie ma historii piwa w Polsce
Oczywiście byli też Polacy. Doskonałym przykładem jest tu Miłosław.
Czy ze swoimi poglądami możesz pić polskie piwo? Polskie minibrowary buduje przecież Krzyżak Kaspar Schulz, słód dodaje komtur Weyermann / - rycerze Bambergu, Bayern.
Tak jak kiedyś, tak i teraz dobre piwo potrzebuje dobrych wzorców. Myślę, że przydałoby się sprowadzać następców Krzyżaków, by nauczyć się od nich czegoś cennego o piwie. Zresztą oni jeżdżą tu
PrositComment
-
Wynika z tego, że Piast Kołodziej na postrzyżynach syna gości częstował nalewką, a Chroby podejmował cesarza Żubrówką, dobrze kojarzę?Comment
-
Obawiam się, że jesteś w błędzie. Opat Medovy, Cerna Hora Kvasar to przykłady miodowych piw z Czech, Anglicy też warzą miodowe, bodajże Browar Fuller's. Kopyr na blogu niedawno recenzował szkockie ale z dodatkiem miodu a nasz "amerykański" forumowicz Latarnik parę dni temu wrzucił kilka zdań na temat miodowego piwa z USA. Także stwierdzenie że piwo miodowe wyróżnia nas ponad inne nacje jest przesadzone. Faktem jest że ich udział pośród wszystkich aktualnie warzonych w Polsce piw jest większy aniżeli w skali rynku czeskiego czy brytyjskiego ale chyba nie w ilości a w jakości powinna tkwić siła. Jak mam ochotę na coś słodkiego to kupuję sobie ptysia a od piwa oczekuję nieco innego profilu. Budowanie wizerunku piwa jako słodkiego napoju alkoholowego nie bardzo mi pasuje a już w szczególności gdy odbywa się to kosztem styli klasycznych.Comment
-
o tym, że piwo ma być koniecznie słodkie i miodowe nikt przecież nie piszę, sam bym nie chciał żeby tak było ponieważ lubię mieć dużą różnorodność w piwach które piję i uważam, że wszystkiego warto spróbować.
est sporo osób które lubią słodkie piwa i właśnie tego oczekują browary idą naprzeciw tym wymaganiom i takie piwa warzą, moim zdaniem klasyczne style piwa wcale na tym nie cierpią, gdyż również w tym temacie widać wiele nowościComment
Comment