Wszyscy teraz robią IPA
Collapse
X
-
-
No, lukrecja, hehe
i można wypuszczać ptaki zwane pawiami
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Czy ja już zdurniałem czy tradycyjne IPA to było mocniejsze zarówno w ekstrakcie jak i chmieleniu żeby przeżyć transport przez strefy tropikalne? Lubisz bittery to lub ale nie mów, że lubisz IPA o 10 Blg. A rebours, to tak jak z Pintowym witkiem, ludziom smakuje bo nie jest lurowaty, rześki i łatwo wchodzący jak.. witbierAle ja lubię IPA. Tradycyjne, normalne IPA o umiarkowanym ekstrakcie i zawartości alkoholu. Z mocnym chmielowym żywicznym smakiem i sporą, ale wyważoną goryczką. Z 10% ekstraktu i poniżej 4% alkoholu.
For once there's a specific reason why I've chosen to publish this recipe. It's because I've just been learning about this beer and am pla...
Jeszcze lukrecja. I barwnik karmelowy.
Comment
-
To jest mit, który Mason będzie obalał. Aczkolwiek ja bym jednak była za taką tradycyjną IPA, a nie 10 blg - to już przesada
Comment
-
Comment
-
Comment
-
Było mocno chmielone, ale nie mocniejsze w ekstrakcie ani alkoholu. Ba, nieraz IPA była jednym z najsłabszych piw warzonych przez dany browar. Np. Bass w 1870 roku, 13 piw. IPA miała OG 1.060 (niecałe 15 Blg), tyle samo co No. 6 Burton Ale, reszta była mocniejsza, aż do 1.110 (26 Blg) przy No. 1 Burton Ale. I oczywiście były też słabsze IPA, najsłabsza jaką znalazłem to 7,3 Blg z 1949 roku. Z drugiej strony najmocniejsza miała 17 Blg, ale to raczej wyjątek.
Bitter nie ma wyraźnego aromatu chmielu, w przeciwieństwie do IPA.Lubisz bittery to lub ale nie mów, że lubisz IPA o 10 Blg.
A 11 Blg może być?
Polecam lekturę najnowszego numeru Piwowara.JEDNO PIVKO NEVADI!Comment
-
IPA po kilku miesiącach podróży w beczce na rozbujanym statku też raczej już wiele aromatu nie miała.Comment
-
It’s #IPADAY again, and time for some more IPA mythbusting. Despite the best efforts of many, an amazing amount of inaccurate, made-up rubbish continues to be perpetuated about the history an…
Punkt 4.
Może jak wypływała z Anglii to miała, ale jak ją pili to już niekoniecznie. Śmiem wątpić w wyraźny aromat chmielu po kilku miesiącach w upale.
Więcej przeinaczeń: http://zythophile.wordpress.com/2011...ut-for-ipaday/ i co wiadomo na pewno o IPA: http://zythophile.wordpress.com/2010...utive-summary/Comment
-
Ależ zdaję sobie z tego sprawę
. Pisząc o różnicy w aromacie miałem na myśli współczesne wersje, a nie historyczne. Weź też pod uwagę, że IPA była sprzedawana także na wyspiarskim rynku i jeśli było to piwo produkowane identyczne jak eksportowe, to miało wyraźniejszy aromat chmielu.
JEDNO PIVKO NEVADI!Comment