Albumy i książki, historie browarów

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Marcin76
    replied
    Może być problem z kupnem tej pozycji, bo została wydana przed 2000 rokiem. Nie ma roku wydania, ale przypuszczam, że ukazała się na rynku ok. 1997/98 roku. Jakieś 4 lata temu dowiadywałem się u źródła, wtedy w drukarni jeszcze były zapasy. Spróbuj zadzwonić do Przedsiębiorstwa Produkcyjno-Handlowego „ Hektor ” w Strzelcach Górnych.

Leave a comment:

• abernacka
    replied
    Napisz proszę gdzie tą pozycję można kupić.

Leave a comment:

• Stolp
    replied
    A tu zdjęcie jako uzupełnienie.
    W tresci także trochę wzorów starszych i nowszych etykiet z większości browarów.
    Attached Files

Leave a comment:

• Stolp
    replied
    Kronika Przemysłu Piwowarskiego

Kolejne wydawnictwo z tematu to "Kronika Przemysłu Piwowarskiego" Część I lata 1945-80. Niestety część druga się nie ukazała, bo wydawca - Spółka "Piwochmiel" chyba przestał istnieć. Format A-4, ponad 200 stron na grubym kredowym papierze. Sztywna lakierowana okładka z obwolutą.
    Prawdziwa skarbnica często nieosiągalnych gdzie indziej informacji o pierwszych latach działalności browarów, ich dyrektorach, kierownikach i innych zasłużonych pracownikach. Podana również wielkość produkcji, choć w przepadku niektórych browarów informacje są bardzo skromne to jednak sama treść zastępuje te drobne mankamenty. Opisane m.in. browary w Kościerzynie, Jeżewie, Kluczkowicach itd. oraz kilka słodowni.
    Pozycja obowiązkowa.

Leave a comment:

• pivaria
    replied
    Kolejna książka

Nakładem Piwnego Magazynu PIVARIA ukazał sie kolejna (3) pozycja książkowa. Tym razem jest to GALICJA - Słownik Geograficzny Browarów 1800-1918 - T. I. Biała-Drohobycz. Jej autorem jest Tomasz Syga z Krakowa.
    Attached Files

Leave a comment:

• adam16
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16
    W Katowicach w "Centrum 3 Stawy" jest ta książka za 5 zł.
    Dziś wykupiłem wszystkie dwa egzemplarze - miałem zamówienie na 3 sztuki więc ktoś będzie się musiał obejśc smakiem... no chyba ze w piątek dowiozą ( ale to tak na 20% tylko)

Leave a comment:

• adam16
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bleik
    ...Ziemowit Fałat "Wszystko o piwie" NOWOŚĆ...
    ...cena 19,90 pln ...

[/url]
    W Katowicach w "Centrum 3 Stawy" jest ta książka za 5 zł.

Leave a comment:

• ART
    replied
    od kilku dni dostępny także w naszym sklepiku:
    http://www.browar.biz/sklep.php?id=28

Leave a comment:

• DarJ
    replied
    Jestem posiadaczem leksykonu , zakupiłem go w księgarni która znajduje sie przy wydawnictwie parę dni po jej wydaniu , książka wydana na wysokim poziomie , dużo ilustracji , opisów , także trochę historii o istniejących i nie istniejacych browarach , wg. mnie jedna z lepszych książek "o piwowarstwie i piwie "

Leave a comment:

• fukfuk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pivaria
    Całość wydana profesjonalnie z mnóstwem kolorowych ilustracji. I to jest PLUS.
    Mam przyjemność mieć już omawiany leksykon - zgadzam się, że wydany jest bardzo przyzwoicie i starannie.

[/QUOTE]MINUS to brak konsekwencji. Autor do końca nie zdecydował czy będzie to o piwie w Polsce czy poza jego granicami również. I stąd pojawiają sie różne zagraniczne perełki, ale bardzo wyrywkowo. [/QUOTE]

I to niestety nie jest jedyny minus. Poszczególne hasła roją sie od błędów rzeczowych i merytorycznych, niektóre definicje są po prostu dublowane pod różnymi hasłami. Przejrzeliśmy leksykon w kilka osób bardzo pobieżnie w Łodzi i chwilami włos stawał na głowie. Na przykład - łódzki porter to piwo warzone na licencji Kaltenberga - można się dowiedzieć.

Leave a comment:

• pivaria
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    kilka dni temu ukazała się nowa pozycja książkowa - Ilustrowany Leksykon piwa, autorem jest Leszek Rum, wydawnictwo Kurpisz.

Jak tylko dotrze do mnie jeden z egzemplarzy postaram się więcej napisać.
    Zanim dotrze do Opola to jest już w Szczecinie.
    Moja wypowiedź nie będzie recenzją. To raczej osobiste refleksje:
    Całość wydana profesjonalnie z mnóstwem kolorowych ilustracji. I to jest PLUS.
    MINUS to brak konsekwencji. Autor do końca nie zdecydował czy będzie to o piwie w Polsce czy poza jego granicami również. I stąd pojawiają sie różne zagraniczne perełki, ale bardzo wyrywkowo. Zobaczycie zresztą sami.
    I jeszcze jedno. Z mieszanymi uczuciami czytałem swoje własne zdania z książki o browarach Szczecina poprzerabiane na "nowo". Oto przykład:
    "Choć nadawał się do odbudowy, nigdy jej nie podjęto, a część wyposażenia wywiozła Armia Czerwona" - to był Leszek Rum, ateraz ja: "...mimo iż nadawał się do odbudowy, nie podjęto jej po wojnie. Cześć wyposażenia wywiozła Armia Czerwona..."
    Podsumowując: leksykon jest wydany na dobrym poziomie edytorskim i polecam go, bo ktoś sobie zadał mnóstwo trudu, aby w jedną książkę wsadzić to co jest w kilkudziesięciu innych...
    Attached Files

Leave a comment:

• adam16
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
    Niew iem czy była wzmiankowana czy nie....
    Było - patrz post nr 52 z 2002 roku.

Leave a comment:

• becik
    replied
    Niew iem czy była wzmiankowana czy nie....

Piwo we Wrocławiu. Od średniowiecza po czasy współczesne.

redakcja Halina Okólska, Wrocław 2002; s 148, format 22 x 23 cm, fotografie czarno-białe i kolorowe, oprawa twarda, katalog wystawy, zawiera streszczenia artykułów w języku niemieckim, ISBN 83-917909-0-8Wrocław ma kilkusetletnią tradycję piwną związaną z jedną z najstarszych piwnic w Europie - Piwnicą Świdnicką, założoną pod koniec XIII w. Długa jest także historia wrocławskich browarów.
    Katalog przedstawia historię browarów i lokali gastronomicznych Wrocławia oraz średniowieczne technologie warzenia piwa. Katalog zawiera ponadto bogatą ilustrację w postaci zdjęć, grafik i rycin. Oto tytuły niektórych rozdziałów: "Technologia rzemieślniczej produkcji piwa we Wrocławiu", "Wrocławski cech karczmarzy...", "Piwnica Świdnicka", "Szkice z dziejów browarów wrocławskich w XIX i XX wieku", "Obyczajowość wrocławskich piwiarni studenckich z przełomu XIX i XX wieku".

cena: 35.00 PLN

informacje ze strony Muzeum Miejskiego we Wrocławiu
    Attached Files

Leave a comment:

• Żywiec
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    kilka dni temu ukazała się nowa pozycja książkowa - Ilustrowany Leksykon piwa, autorem jest Leszek Rum, wydawnictwo Kurpisz.

Książka bardzo bogato ilustrowana, ok. 400 stron, dużo haseł ale niestety autorowi nie udało się uchronić od wielu błędów. Zobaczycie, poczytacie, ocenicie. Książka dostępna jest w wydawnictwie Kurpisz, w księgarni internetowej pod adresem: www.kurpisz.pl

Cena pojedyńczego egzemplarza 49,90- Przy zamówieniu 20 egzemplarzy i więcej 20% rabatu.

Leave a comment:

• ART
    replied
    Ilustrowany Leksykon piwa - a. Leszek Rum

Leave a comment: