150 - lat browaru w Łańcucie 1834 - 1984
Wydane w 1984 roku przez browar w Łańcucie,
36 stron,nakład 1000 egzemplarzy.
Historia browaru, sporo zdjęć (czarno-białych).
Albumy i książki, historie browarów
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
WSPOMNIENIA PREZESA
W roku 2002, nakładem Szczecińskiego Towarzystwa "Pogranicze" i Oficyny Wydawniczej Archiwum Państwowego w Szczecinie wyszła drukiem książka pt. "Zdzisław Kryński 37 lat w branży piwowarskiej".
W zasadzie jest to wywiad-rzeka z emerytowanym obecnie dyrektorem i prezesem "Bormana".
Pan Kryński swoją karierę w branży piwnej zaczynał w roku 1965 (po studiach w Politechnice Łódzkiej, Wydz. Chemii Spożywczej, specjalizacja technologia fermentacji). Do 1975 pracował w bowarze w Żywcu, następnie Lwówku Śląskim. W 1979 r. powołany został na stanowisko dyrektora Zakładów Piwowarskich w Szczecinie.
W książce jest m.in. mowa o zasługach dla branży jak i pasjii kolekcjonerskiej, którą jak nietrudno się domyśleć jest birofilia.Leave a comment:
-
Birofile-bibliofile
Jest kolejna książeczka!
Nakładem piwnego magazynu PIVARIA ukazała się 2 pozycja w ramach serii KOLEKCJONERSTWO BIROFILIÓW.
Zainteresowanych odsyłam tu: http://www.browar.biz/forum/showthre...ght=zr%F3b+samLeave a comment:
-
Pietru podsunął mi pod nosek pewien starszy tytuł "Tajemnice piwa", książeczkę napisał Bolesław Pilarek. W treść niestety nie miałem możliwości zajrzeć, więc nie mogę ocenić stopnia przydatności. Jest dostępna w księgarniach internetowych (dla zainteresowanych adres podam na PW). Coś mi się kołacze po głowie że Adam16 coś o tej książce wspominał na forum, ale nie mogę tego znaleźć...Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16Ale zauważyłem coś ciekawego: Piwo klasztorne i domowe Grzegorza Sieczkowskiego. Piszą tam o tej książce następująco (zamieszczam bo pewnie za czas jakiś sama książka "wyjdzie" z księgarni):
(...)
Np jest napisane, że podczas zacierania drożdże przerabiają cukier na alkohol i dwutlenek węgla.Leave a comment:
-
Autor - Józef Wajs ( długoletni kierownik browaru w Osrtrowie Wlkp.)
Wydanie pierwsze – 2005 r.
Oprawa miękka, format A4, Stron 96.Autor pojawił sie na giełdzie w Grodzisku i kilkunastu szczęśliwców ( wśród nich i ja ) załapało się na tą książkę całkowicie za darmo.Leave a comment:
-
-
Ale zauważyłem coś ciekawego: Piwo klasztorne i domowe Grzegorza Sieczkowskiego. Piszą tam o tej książce następująco (zamieszczam bo pewnie za czas jakiś sama książka "wyjdzie" z księgarni):
"O piwie klasztornym pisano w Polsce niewiele, a przecież to tam, za potężnymi klasztornymi murami w 1000 roku po raz pierwszy zakonnicy użyli do warzenia piwa chmielu. Autorzy piszą o zakonnych perypetiach związanych z piwem, ale ta książka nie jest tylko wycieczką w "chmielową" historię, jest przede wszystkim próbą przybliżenia i namówienia czytelnika do samodzielnego uwarzenia piwa. Autorzy piszą o zasadach, podają przepisy, radzą jak i gdzie zdobyć komponenty, wskazują na niebezpieczeństwa, jakie przy domowej produkcji mogą się nam przytrafić."Ostatnia zmiana dokonana przez adam16; 2005-09-22, 11:27.Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16Kurcze, nie przypominam sobie. Kiedyś pisałem o książce "Piwa historie niezwykłe" Przemysława Wiśniewskiego. hmm... Ale w moim wieku to już skleroza, te sprawy...
Ale jak widać tylko wspomniałem. Co do treści też nie potrafię nic powiedzieć.Ostatnia zmiana dokonana przez adam16; 2005-09-22, 11:14.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTPietru podsunął mi pod nosek pewien starszy tytuł "Tajemnice piwa", książeczkę napisał Bolesław Pilarek. W treść niestety nie miałem możliwości zajrzeć, więc nie mogę ocenić stopnia przydatności. Jest dostępna w księgarniach internetowych (dla zainteresowanych adres podam na PW). Coś mi się kołacze po głowie że Adam16 coś o tej książce wspominał na forum, ale nie mogę tego znaleźć...Leave a comment:
-
Pietru podsunął mi pod nosek pewien starszy tytuł "Tajemnice piwa", książeczkę napisał Bolesław Pilarek. W treść niestety nie miałem możliwości zajrzeć, więc nie mogę ocenić stopnia przydatności. Jest dostępna w księgarniach internetowych (dla zainteresowanych adres podam na PW). Coś mi się kołacze po głowie że Adam16 coś o tej książce wspominał na forum, ale nie mogę tego znaleźć...Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darek99„ Od Hirscha do Lecha”
Autor - Józef Wajs ( długoletni kierownik browaru w Osrtrowie Wlkp.)
Wydanie pierwsze – 2005 r.
Oprawa miękka, format A4, Stron 96.
Obszernie spisana historia browaru w Ostrowie Wielkopolskim ubarwiona dużą ilością zdjęć z lat przedwojennych jak i powojennych browaru i pracowników . Następna ciekawa pozycja do biblioteczki piwnej.Leave a comment: