Albumy i książki, historie browarów

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• brzytwa
    replied
    150 - lat browaru w Łańcucie 1834 - 1984

Wydane w 1984 roku przez browar w Łańcucie,
    36 stron,nakład 1000 egzemplarzy.
    Historia browaru, sporo zdjęć (czarno-białych).
    Attached Files

Leave a comment:

• pivaria
    replied
    WSPOMNIENIA PREZESA

W roku 2002, nakładem Szczecińskiego Towarzystwa "Pogranicze" i Oficyny Wydawniczej Archiwum Państwowego w Szczecinie wyszła drukiem książka pt. "Zdzisław Kryński 37 lat w branży piwowarskiej".
    W zasadzie jest to wywiad-rzeka z emerytowanym obecnie dyrektorem i prezesem "Bormana".
    Pan Kryński swoją karierę w branży piwnej zaczynał w roku 1965 (po studiach w Politechnice Łódzkiej, Wydz. Chemii Spożywczej, specjalizacja technologia fermentacji). Do 1975 pracował w bowarze w Żywcu, następnie Lwówku Śląskim. W 1979 r. powołany został na stanowisko dyrektora Zakładów Piwowarskich w Szczecinie.
    W książce jest m.in. mowa o zasługach dla branży jak i pasjii kolekcjonerskiej, którą jak nietrudno się domyśleć jest birofilia.
    Attached Files

Leave a comment:

• pivaria
    replied
    Birofile-bibliofile

Jest kolejna książeczka!

Nakładem piwnego magazynu PIVARIA ukazała się 2 pozycja w ramach serii KOLEKCJONERSTWO BIROFILIÓW.
    Zainteresowanych odsyłam tu: http://www.browar.biz/forum/showthre...ght=zr%F3b+sam

Leave a comment:

• slawekkazek
    replied
    Pietru podsunął mi pod nosek pewien starszy tytuł "Tajemnice piwa", książeczkę napisał Bolesław Pilarek. W treść niestety nie miałem możliwości zajrzeć, więc nie mogę ocenić stopnia przydatności. Jest dostępna w księgarniach internetowych (dla zainteresowanych adres podam na PW). Coś mi się kołacze po głowie że Adam16 coś o tej książce wspominał na forum, ale nie mogę tego znaleźć...
    W rzeczywistości jest to zwykła książka kucharska, lub - mówiąc precyzyjniej - poradnik kucharski. Jest tu kilka stron wprowadzenia, z rozdziałami pt.: niebiański napój, wartość konsumpcyjna piwa, zdrowotne właściwości piwa, domowe sposoby wyrobu piwa - ale tymi rozdzialikami można być jedynie rozczarowanym. Warzenie piwa w domu to 8 przepisów, przepisanych z pozycji typu "z klasztornej piwniczki", w tym piwo z podpiwka (autor nie wyjaśnia, gdzie go zdobyć), słowo o historii przepisane z kilku innych książek, a do tego nieźle wymieszane. Zresztą pobieżne przejrzenie podanych przepisów budzi podejrzenie, że jest to przypadkowy zbiorek. Oto na stronie 46 występuje... grodziskie z sokiem! (rok wydania książki - 2001), opatrzone dopiskiem: "lub inne jasne" (!). Ot, i taka znajomość autora piwnej tematyki.
    Attached Files

Leave a comment:

• Krzysiu
    replied
    Zgadza się, książka jest bardzo słaba. To kompilacja plotek z kilku popularnych wydawnictw, nie poparta rzeczową wiedzą.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2005-10-06, 14:52.

Leave a comment:

• mapajak
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16
    Ale zauważyłem coś ciekawego: Piwo klasztorne i domowe Grzegorza Sieczkowskiego. Piszą tam o tej książce następująco (zamieszczam bo pewnie za czas jakiś sama książka "wyjdzie" z księgarni):
    (...)
    Nie wiem kim jest autor tej książki, ale są w niej potworne błędy rzeczowe.
    Np jest napisane, że podczas zacierania drożdże przerabiają cukier na alkohol i dwutlenek węgla.

Leave a comment:

• slawekkazek
    replied
    Autor - Józef Wajs ( długoletni kierownik browaru w Osrtrowie Wlkp.)
    Wydanie pierwsze – 2005 r.
    Oprawa miękka, format A4, Stron 96.
    Autor pojawił sie na giełdzie w Grodzisku i kilkunastu szczęśliwców ( wśród nich i ja ) załapało się na tą książkę całkowicie za darmo.
    Może ktaś posiada jakieś namiary, gdzie nabyć takową książeczkę ???

Leave a comment:

• slavoy
    replied
    Pieczarek kopsnął się przy wpisywaniu adresu.
    Pozycja kosztuje 12PLN - szczegóły.

Leave a comment:

• pieczarek
    replied
    Na allegro pojawiła się w przystępnej cenie 12 złotych książka "Kufle szklane i ceramiczne. Browary w Polsce" wydana przez muzeum we Włocławku w 1991r.
    Szczegóły TUTAJ.

Leave a comment:

• adam16
    replied
    Ale zauważyłem coś ciekawego: Piwo klasztorne i domowe Grzegorza Sieczkowskiego. Piszą tam o tej książce następująco (zamieszczam bo pewnie za czas jakiś sama książka "wyjdzie" z księgarni):

"O piwie klasztornym pisano w Polsce niewiele, a przecież to tam, za potężnymi klasztornymi murami w 1000 roku po raz pierwszy zakonnicy użyli do warzenia piwa chmielu. Autorzy piszą o zakonnych perypetiach związanych z piwem, ale ta książka nie jest tylko wycieczką w "chmielową" historię, jest przede wszystkim próbą przybliżenia i namówienia czytelnika do samodzielnego uwarzenia piwa. Autorzy piszą o zasadach, podają przepisy, radzą jak i gdzie zdobyć komponenty, wskazują na niebezpieczeństwa, jakie przy domowej produkcji mogą się nam przytrafić."
    Ostatnia zmiana dokonana przez adam16; 2005-09-22, 11:27.

Leave a comment:

• adam16
    replied
    Teraz jest coś do kolekcji Slavoy'a - Tam, gdzie niedźwiedzie piwo warzą

Leave a comment:

• adam16
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16
    Kurcze, nie przypominam sobie. Kiedyś pisałem o książce "Piwa historie niezwykłe" Przemysława Wiśniewskiego. hmm... Ale w moim wieku to już skleroza, te sprawy...
    Jednak skleroza. Wspominałem o tej książce w temacie Książka - post nr 14.
    Ale jak widać tylko wspomniałem. Co do treści też nie potrafię nic powiedzieć.
    Ostatnia zmiana dokonana przez adam16; 2005-09-22, 11:14.

Leave a comment:

• adam16
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    Pietru podsunął mi pod nosek pewien starszy tytuł "Tajemnice piwa", książeczkę napisał Bolesław Pilarek. W treść niestety nie miałem możliwości zajrzeć, więc nie mogę ocenić stopnia przydatności. Jest dostępna w księgarniach internetowych (dla zainteresowanych adres podam na PW). Coś mi się kołacze po głowie że Adam16 coś o tej książce wspominał na forum, ale nie mogę tego znaleźć...
    Kurcze, nie przypominam sobie. Kiedyś pisałem o książce "Piwa historie niezwykłe" Przemysława Wiśniewskiego. hmm... Ale w moim wieku to już skleroza, te sprawy...

Leave a comment:

• ART
    replied

Leave a comment:

• biermann
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darek99
    „ Od Hirscha do Lecha”

Autor - Józef Wajs ( długoletni kierownik browaru w Osrtrowie Wlkp.)
    Wydanie pierwsze – 2005 r.
    Oprawa miękka, format A4, Stron 96.

Obszernie spisana historia browaru w Ostrowie Wielkopolskim ubarwiona dużą ilością zdjęć z lat przedwojennych jak i powojennych browaru i pracowników . Następna ciekawa pozycja do biblioteczki piwnej.
    Autor pojawił sie na giełdzie w Grodzisku i kilkunastu szczęśliwców ( wśród nich i ja ) załapało się na tą książkę całkowicie za darmo.

Leave a comment: