Albumy i książki, historie browarów

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• zasada
    commented on 's reply
    Mam tylko FF i Edge.
    https://books.akademicka.pl/publishing/catalog/book/763 i wszystko jasne

• Cooper
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slawekkazek
    Zastanowiła mnie wycena kolekcji Randy Carlsona, która: "chce zmienić właściciela za drobną opłatą około 150.000$. Właściciel prze 25 lat zgromadził 2577 różnych publikacji związanych z piwowarstwem i tematami około piwnymi od magazynów, książek poprzez periodyki i artykuły z prasy codziennej z lat 1760-1996". W sumie oznacza to, że pojedyncza sztuka została wyceniona na 58 dolarów i 21 centów. Po obecnym kursie to nieco ponad 238 zł. Zakładam, że w kolekcji są pozycje warte o wiele więcej, jak również takie, które można zakupić jedynie za część tej kwoty. W sumie więc wycena kolekcji bynajmniej nie jest wzięta z kosmosu. Podobna kolekcja zbierana w naszym kraju (może bez takich rarytasów) byłaby warta mniej-więcej tyle samo, tyle, że w złotówkach. I nie byłaby to cena wygórowana, bowiem obecnie nowa książka kosztuje w granicach 70 zł (Piwowar w wolnej dystrybucji to 30 zł). Antykwaryczne pozycje raczej nie schodzą poniżej 100 zł. Pozostaje satysfakcja z posiadania czegoś wartościowego, czego i tak nikt nigdy od nas nie kupi. A może się mylę?!
    Zrobiłeś trochę off topic a ja na niego odpisuję. Myślę że mieszkając w USA gdzie "wszystkiego jest więcej" w tym literatury piwnej, i co jest napisane, również "okołopiwnej" nie jest większym problemem uzbierać taką. Zwłaszcza że oprocz typowych książek wynika ze mogą tam być różne broszury, foldery, może jakieś dodatki do gazet itp. Ja zbieram literaturę nawet nie tyle piwną co browarniczą tylko o historii browarów bez książek branżowych i technologicznych dotyczącą w prawie 100 procentach Polski (gdzie nieduża część to literatura o browarnictwie krajów postsowieckich oraz Irlandii) i mam ponad 130 pozycji Najstarsze z lat 20 ub. wieku, najnowsze - tegoroczne. Nie zastanawiałem się nad wartością tego ale niektóre pozycje są z pewnością bardzo trudne do zdobycia. wydawane w niedużych nakładach nawet po kilkaset sztuk. Trudno to porównać ze wspomnianą kolekcją.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Cooper; 2025-07-13, 23:53.

Leave a comment:

• Pankracy
    commented on 's reply
    Spróbuj otworzyć w przeglądarce Chrome.

Sławomir Dryja. 200 lat browaru w Połczynie-Zdroju: Historia opowiedziana zdjęciami. Wydawnictwo Księgarnia Akademicka. Kraków-Połczyn Zdrój 2025.

• zasada
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy
    U mnie krzaczy.

Leave a comment:

• Pankracy
    replied

Leave a comment:

• Pankracy
    replied
    W związku z 200-leciem browaru w Połczynie-Zdroju ma zostać wydana jubileuszowa książka poświęcona historii tego zakładu. Premiera planowana jest w lipcu 2025 roku.
    slawekkazek Czy możesz uchylić rąbka informacji na ten temat? Czy będzie ona w dystrybucji komercyjnej?
    Ostatnia zmiana dokonana przez Pankracy; 2025-05-30, 21:11.

Leave a comment:

• slawekkazek
    replied
    Zastanowiła mnie wycena kolekcji Randy Carlsona, która: "chce zmienić właściciela za drobną opłatą około 150.000$. Właściciel prze 25 lat zgromadził 2577 różnych publikacji związanych z piwowarstwem i tematami około piwnymi od magazynów, książek poprzez periodyki i artykuły z prasy codziennej z lat 1760-1996". W sumie oznacza to, że pojedyncza sztuka została wyceniona na 58 dolarów i 21 centów. Po obecnym kursie to nieco ponad 238 zł. Zakładam, że w kolekcji są pozycje warte o wiele więcej, jak również takie, które można zakupić jedynie za część tej kwoty. W sumie więc wycena kolekcji bynajmniej nie jest wzięta z kosmosu. Podobna kolekcja zbierana w naszym kraju (może bez takich rarytasów) byłaby warta mniej-więcej tyle samo, tyle, że w złotówkach. I nie byłaby to cena wygórowana, bowiem obecnie nowa książka kosztuje w granicach 70 zł (Piwowar w wolnej dystrybucji to 30 zł). Antykwaryczne pozycje raczej nie schodzą poniżej 100 zł. Pozostaje satysfakcja z posiadania czegoś wartościowego, czego i tak nikt nigdy od nas nie kupi. A może się mylę?!

Leave a comment:

• Stolp
    replied

Leave a comment:

• Pankracy
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yaro74
    Kto to wydał ?
    Urząd Miasta i Gminy w Bojanowie
    Ostatnia zmiana dokonana przez Pankracy; 2014-01-15, 19:26.

Leave a comment:

• Pendragon
    replied
    Urząd Miejski w Bojanowie chyba.

Leave a comment:

• yaro74
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy
    Ukazała się praca na temat browaru w Bojanowie.

Autor:
    Witold Mikołajczyk
    Tytuł:
    Szkice Bojanowskie. Zeszyt VI.
    "Żądajcie piwa z Bojanowa! Jest ono dobre, pełne w smaku, a słynie z jednolitej zawsze dobroci. Ponadwiekowa historia browaru w Bojanowie od Junkego do Jakubiaka"
    Kto to wydał ?

Leave a comment:

• Pankracy
    replied
    Browar Bojanowo

Ukazała się praca na temat browaru w Bojanowie.

Autor:
    Witold Mikołajczyk
    Tytuł:
    Szkice Bojanowskie. Zeszyt VI.
    "Żądajcie piwa z Bojanowa! Jest ono dobre, pełne w smaku, a słynie z jednolitej zawsze dobroci. Ponadwiekowa historia browaru w Bojanowie od Junkego do Jakubiaka"

Leave a comment:

• pivaria
    replied
    ZAJRZYJ NA FEJSA

Książki o piwie i piwowarstwie - teraz także na FB.
    Zapraszamy do współtworzenia!

Leave a comment:

• ART
    replied
    BARDZO proszę zakładać nowy wątek dla każdej nowej pozycji książkowej.

Leave a comment:

• beny
    replied
    no to mamy prawdziwą bombę aczkolwiek będziemy mogli się tylko przykleić do szyby i popatrzeć przez chwilę.

Kolekcja piwnej literatury Randy Carlsona chce zmienić właściciela za drobną opłatą około 150.000$. Właściciel prze 25 lat zgromadził 2577 różnych publikacji związanych z piwowarstwem i tematami około piwnymi od magazynów, książek poprzez periodyki i artykuły z prasy codziennej z lat 1760-1996.

Zapraszam do zakupu a przynajmniej do zapoznania się z ciekawą stroną utworzoną na potrzeby sprzedaży kolekcji.

Leave a comment: