Od 2008 roku już nigdzie. Choć czasem pojawiają się piwa tak nazywane. Link
Dlaczego piwo PINTY musi kosztować powyżej 10 zł w knajpie
Collapse
X
-
Comment
-
Comment
-
A to jest ciekawe zagadnienie - w Katowicach jest lokal, gdzie lane są wyłącznie piwa z niemieckiego craftu i ceny tych piw wcale nie są wyższe niż craftów rodzimych. A niby mamy tańszą siłę roboczą, transport powinien być tańszy, bo bliżej itd.Ostatnia zmiana dokonana przez WojciechT; 2013-12-09, 16:32.Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Podbijanie ceny dla klienta końcowego to akurat może nie wina Pinty, ale dlaczego warzyć piwa wysokoekstraktowe, z dużą ilością drogich importowanych surowców (akurat Pinta ma dostęp do taniego źródła w BA), skoro można uwarzyć lekkie, pijalne sesyjne piwa. Mniej energii i mniej surowca do produkcji. Ukatrupiono fajne piwo 70 szylingów, nic w zamian nie dając.Comment
-
Bo różnica w cenie pomiędzy piwem wysokoekstraktowym a lekkim wcale nie będzie duża, a konsumenci mogą biadolić - poczytaj dziesiątki wątków o a'la Grodziskim. Ukatrupienie szylingów czy Pierwszej Pomocy to jeśli się nie mylę była najzwyklejsza rachuba rachunku ekonomicznego - piwa nie sprzedawały się tak świetnie jak te wysokoekstraktowe i z drogich surowców.Comment
-
Podbijanie ceny dla klienta końcowego to akurat może nie wina Pinty, ale dlaczego warzyć piwa wysokoekstraktowe, z dużą ilością drogich importowanych surowców (akurat Pinta ma dostęp do taniego źródła w BA), skoro można uwarzyć lekkie, pijalne sesyjne piwa. Mniej energii i mniej surowca do produkcji. Ukatrupiono fajne piwo 70 szylingów, nic w zamian nie dając.
Bo nie chcą, bo ich to nie kręci, bo są nudne, bo chcą warzyć takie piwa jakie sami lubią, bo się nie sprzedawało itd.itp.wybierz sobie.
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Proponuję zatem wycieczkę w czasie.
Post z czasów, gdy była na rynku Smocza Głowa. 3 złote 10 groszy SG i dla porównania Ambera Koźlak i Żywe 3,20 zł. Ile teraz w dobrym sklepie kosztują te piwa? A ile Pinta? Co zmieniło się w tymże samym browarze Jurajskim?
A przykład knajp. SG była po 6-7 zł, podczas gdy koncernówki były po 5 zł, a czasem więcej. Po ile masz teraz Pintę w knajpie?
Spiąłem się ostatnio z AleBrowarem na FB m/w o pewien event. Niech mi ktoś nie wciska ciemnoty, że jest to zabawa. Jak zarabia się na tym kasę to nie jest to zabawa tylko biznes.
Żywię dużą estymą chłopaków z Pinty za to co włożyli w rewolucję piwną w Polsce, ale ostatnio zaczyna mnie to irytować za ile kupię następnym razem piwo w knajpie?Comment
-
Jako, że od lat przymierzałem się do otwarcia knajpy, temat mam teoretycznie przerobiony od deski do deski. Przez lata udało mi się stworzyć swojego rodzaju biznesplan, który uwzględnia wydaje mi się większość zależności między kosztami, marżą, przychodami itd.
Przy założenia prowadzenia sporego lokalu, który nie jest obsługiwany siłami tylko i wyłącznie właściciela z pomocą rodziny, znajdującego się w centrum dużego miasta, przy założeniu właściwie 100% uczciwego podejścia do podatków, umów pracowników czy np: ZAiKSu i przy utrzymaniu przyzwoitych standardów lokalu - bez zastosowania 100% narzutu na piwie całość nie bardzo się zapina...
Nawet nie wielkie zmiany marży albo zwiększenie lub zmniejszenia procenta zakładanych strat na towarze potrafi bardzo mocno wpływać na rentowność szczególnie w perspektywie długiego czasu.Comment
-
Pozostaje jeszcze pytanie o jakość Smoczej Głowy na tle piw ważonych dzisiaj. Mam do tego piwa wielki i sentyment i miało ono duży wpływ na rozwój mojego sekciarstwa
Nie wiem jednak czy wytrzymałoby porównanie z piwami dostępnymi dzisiaj. Może było takie dobre bo jako jedyne oferowało coś innego?Mors ultima linea rerum.Comment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Szukam szkła: Pinta edel goblet oraz Pinta miesiąca 2017
...-
Channel: Giełda: kupię - sprzedam - zamienię
2024-01-13, 19:55 -
-
Od 3 czerwca 2023 w zachowanych piwnicach browaru Strakacza mieści się klimatyczna restauracja z kuchnią bałkańską ale i co ciekawszym piwem.
Wejście dość niepozrne, pewnie nie zajrzałbym nie wiedząc wcześniej co tu jest.
Nadbudwa nad historyczmymi piwnicami jest...-
Channel: Łódzkie
-
-
Szlajając się w końcu marca po Śląsku nie mogłem ominąć kolejnego nowego browaru. Choć działa od jesieni 2022 jest już dobrze znany piwoszom z całej Polski, tak jak i jego założyciel Paweł Masłowski, wiele lat pracujący dla Pinty w Browarze na Jurze w odległym o 8 km Zawierciu. Dzięki...
-
Channel: Śląskie
-
-
Seria: "Niech świat pozna Twoje piwo" - receptura piwowara domowego Marcina Bukały
16,5% ekstr.
7% alk.
Aromat - słodowy z nutą delikatnie podsuszonych jabłek, ciut biszkoptowych nut. Z tyłu przyjemny lekki ton chmielu
Piana - umiarkowanie wysoka,...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Z okazji 10 urodzin przygotowano coś absolutnie wyjątkowego – 10 premierowych piw, stworzonych we współpracy z zaprzyjaźnionymi browarami z całej Polski!
Dodatkowo Czeka:
unikalna selekcja piw warzonych specjalnie na tę okazję
konkursy i nagrody dla naszych gości
dobra muzyka...-
Channel: Biesiady piwne, koncerty i inne
2025-05-03, 19:57 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment