Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
"30.VIII - W Szczyrku odbyło się doroczne spotkanie ludzi z branży piwowarskiej, m.in. przedstawicieli handlowych i browarników. Jednocześnie na imprezie przeprowadzony był konkurs zgłoszonych doń piw (również zagranicznych), w którym wyłoniono zwycięzców w trzech kategoriach:
do 12% ekstraktu:
1. Goolman
2. Budweiser
3. Konrad 12"
Art, Ty jak byś dziury w całym gdzieś nie znalazł, to byś pewnie był strasznie chory.
Ja mogę odpowiedzieć, że inne browary nie startowały, bo się bały konkurencji.
Originally posted by jacek "30.VIII - W Szczyrku odbyło się doroczne spotkanie ludzi z branży piwowarskiej, m.in. przedstawicieli handlowych i browarników. Jednocześnie na imprezie przeprowadzony był konkurs zgłoszonych doń piw (również zagranicznych), w którym wyłoniono zwycięzców w trzech kategoriach:
do 12% ekstraktu:
1. Goolman
2. Budweiser
3. Konrad 12"
A więc nie tylko mnie Budweiser smakuje...
Tylko że to oceniali fachowcy, dla których ważniejsze jest, żeby piwo było za każdym razem jednakowe, a nie dobre, w związku z czym ta ocena nie ma znaczenia. Proponuję zapytać sensora, jaki udział w ocenie końcowej ma ocena smaku? 10%? czy 20%?
W jednej z nich zajmujemy się oceną smaku i zapachu. Resztę parametrów ( piana, klarowność itd) poddaje się analizie fizykochemicznej. Wtedy ocena oddaje w 100% smak i zapach piwa. Jest to jednak metoda ciągle jeszcze rzadko używana na różnego rodzaju konkursach ( w Polsce).
Metoda jaką stosuje większość organizatorów konkursów jakości piwa, polega na ocenie sensorycznej wszystkich parametrów ( piana, klarowność, barwa itp.). Wtedy ocena smaku i zapachu jest składową oceny ogólnej piwa i z tego co pamiętam stanowi jej 20%.
Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.
Originally posted by Cordel A kojarzycie takie pyfo co jest Budweiserem naturalnie, ale ma niebieska etykiete i nazywa sie jakos tak light. Co o nim sadzicie
Budweiser tylko że 10, nie lubię takich lekkich...
No właśnie. Maja wracaj do swojej Dobranocki, ale już
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
W centrum Klaipedy, 2,5 km od dworca.
Olbrzymi browar, który opanował kawał litewskiego rynku znajduje się w centrum nadmorskiej Kłajpedy w odległości 2,5 km od dworca kolejowego.
Na wzór browarów amerykańskich, wszystko stanowi jedną całość, czyli wielka instalacja jest wkomponowana...
Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni...
Piwo uwarzone razem z czeskim Budvar Budweiser przy użyciu szczepu drożdży Budvar i metody warzenia dekokcyjnego Budvar,
ale wykorzystuje angielski słód i chmiel (Goldings), aby uzyskać angielski akcent.
Lokal w centrum Bristolu w neoklasycystyczno-eklektycznym gmachu dawnej giełdy lub trustu. Na środku lokalu, pod pięknie zdobioną kopułą duży prostokątny bar, który można obejść dookoła z wyborem klasycznych angielskich piw i, dla mniej wybrednych, piw koncernowych.
A zatem: ...
Comment