Tu macie starą szkołę. Końcówka lepsza od całego kina moralnego niepokoju.
Przy piwie o filmie
Collapse
X
-
Medium - film C.Eastwooda, przy filmie grzebał też coś sam Spielberg. Ogólnie obraz spoko, do obejrzenia, bez żadnych entuzjazmów ale mnie w nim zachwyciła świetnie zrobiona scena na początku filmu z tsunami.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Kolejne dwa filmy, które bardzo mi się podobały: polski "Chrzest" oraz dramat "The Company man" - opowieść o człowieku tracącym pracę w czasach ostatniego kryzysu.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
"Pluję na Twój grób"- remake kontrowersyjnego filmu z 1978 roku, cóż mogę powiedzieć, mocny, bardzo mocny.
Obecnie oglądam doskonały serial "Filary ziemi" na podstawie powieści Kena Folleta, Anglia XII wiek - polecam, doskonała rzeczLast edited by becik; 2011-07-18, 10:29.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Ja polecam trylogię (bo są 3 części, aczkolwiek luźno powiązane) Pusher. Jest to produkcja duńska, mocne, realistyczne kino kryminalne pokazujące półświatek Danii (handlarze narkotyków, prostytyki, itp.). Co ciekawe, są to głównie, ehm.. imigranci z dawnej Jugosławii, Albanii, Turcji, w Pusher III pojawia się też akcent polski (mianowicie handlarz żywym towarem z dziewczyną przeznaczoną na sprzedaż do burdelu).
Bardzo mocna rzecz, część trzecia jest najbardziej krwawa.Tak dla referendum w sprawie usunięcia Ryszarda Grobelnego ze stanowiska prezydenta m. Poznania!Comment
-
Hesher – film, w którym przede wszystkim urzekł mnie sposób przekazu i metafor. Oczywiście do tego świetna rola Josepha Gordona-Levitta i momentami mocniejsza muzyka, której powinno być jednak więcej. Zakończenie filmu wzruszające i podsumowujące charakter Heshera.
Gatunkowo film został sklasyfikowany, jako dramat, ale nie brak tam dużej dawki dobrego humoru. Naprawdę polecam, na pewno wielu osobom się spodobaComment
-
"Nawet deszcz" - hiszpański dramat, kandydat do Oskara w 2010 roku, dla mnie świetne kino
Oraz irański "Kolory raju", przepiękny, prosty film, gdzie bohaterem jest niewidomy chłopiec
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Na TVP Kultura skończył się przed chwilą "Boso, ale na rowerze". Polecam wszystkim forumowiczom w celu urealnienia pojęcia "belgijskiej kultury piwnej"
Fragment z alkoholową grą planszową "Tour de France" jest niesamowityPiwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
"Essential Killing" Skolimowskiego.
Opowieść o tym, jak człowiek rzucony w nieznane mu środowisko (w sensie geograficznym) walczy o swoje życie, do czego się posuwa i... kurde, co bym nie napisała, to spoiler będzie
Świetnie sfilmowane plenery, temat stary jak świat, ale ciekawie pokazany.
Parę uwag: siadając do oglądania trzeba mieć świadomość, że jest to przypowieść, a to, że reżyser posłużył się tematem więzienia Talibów w Polsce, jest tylko pretekstem do przedstawienia uniwersalnej treści. To, że akcja odbywa się teoretycznie w Polsce nie ma znaczenia, jak również nie ma znaczenia, że główny bohater jest Talibem.
Można się przyczepić paru niekonsekwencji i nieprawdopodobieństw, ale dla mnie najważniejsze było (a tego się w pewnym momencie filmu zaczęłam obawiać) to, że nie było zakończenia hollywoodzkiegoComment
-
Dawno nie pisałem.
EK rzeczywiście bardzo dobry, świetnie zagrany film. Z polskich największe wrażenie zrobiła na mnie ostatnio "Sala samobójców" - film, który nie musi się podobać, bo przyjęta konwencja (większość akcji dzizeje się w świecie wirtualnym a'la Second Life; jednak jeśli się to zaakceptuje dostajemy świetny dramat psychologiczny.
W Zwierzyńcu oglądałem rewelacyjną polsko-niemiecką komedię "Weselna polka". Jeśli ktoś będzie miał okazję polecam. Warto chociaż posłuchać jak Die Toten Hosen śpiewa po polsku : www.youtube.com/watch?v=Nm3L6VSZkqMLast edited by Seta; 2011-10-13, 07:44.Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.Comment
-
Mój filmowy top 10 wszechczasów
1 Persona (1966), reżyseria: Ingmar Bergman
2 Ostatnie kuszenie Chrystusa (1988), reżyseria: Martin Scorsese
3 Siódma pieczęć (1957), reżyseria: Ingmar Bergman
4 Pulp Fiction (1994), reżyseria: Quentin Tarantino
5 Lot nad kukułczym gniazdem (1975), reżyseria: Milos Forman
6 Ran (1985), reżyseria: Akira Kurosawa
7 Pi (1998), reżyseria: Darren Aronofsky
8 Idioci (1998), reżyseria: Lars von Trier
9 Metropolis (1927) , reżyseria: Fritz Lang
10 Dwunastu gniewnych ludzi (1957), reżyseria: Sidney LumetWszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.Comment
-
1 Persona (1966), reżyseria: Ingmar Bergman
2 Ostatnie kuszenie Chrystusa (1988), reżyseria: Martin Scorsese
3 Siódma pieczęć (1957), reżyseria: Ingmar Bergman
4 Pulp Fiction (1994), reżyseria: Quentin Tarantino
5 Lot nad kukułczym gniazdem (1975), reżyseria: Milos Forman
6 Ran (1985), reżyseria: Akira Kurosawa
7 Pi (1998), reżyseria: Darren Aronofsky
8 Idioci (1998), reżyseria: Lars von Trier
9 Metropolis (1927) , reżyseria: Fritz Lang
10 Dwunastu gniewnych ludzi (1957), reżyseria: Sidney LumetComment
Comment