Przy piwie o filmie
Collapse
X
-
Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW. -
Bitwa o Algier - świetny film pokazujący walkę o niepodległość Algierii - koncetrujący się na dzielnicy Casbah oraz na wydarzeniach w czasie strajku powszechnego. Stawia też ważne pytanie - czy terroryzm państwowy zarówno ekonomiczny jak i wojskowy(stosowanie metod typu tortury, uderzanie w rodziny bojowników itp) nie jest gorszy od terrozymu stosowanego jako jedyny możliwy środek walki dla słabszych i prześladowanych? Pokazuje też, że to co nazywamy terrozmem po to aby nadac mu wyłącznie pejoratywny oddźwiek jest po prostu metodą walki stosowaną przez każdą ze stron konfliktu przy czym z reguły media przedstawiają jako terrorystę czyli tego złego jedynie tych którzy walczą z władzą.
Też film o poświęceniu, o wartościach wyższych niż egoizm i patrzenie na swoje potrzeby.
Ciągle, mimo, że film z 1966 roku robi wrażenie, a wiele scen jest mocno dynamicznych."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"Comment
-
Dawno nie pisałem.
EK rzeczywiście bardzo dobry, świetnie zagrany film. Z polskich największe wrażenie zrobiła na mnie ostatnio "Sala samobójców" - film, który nie musi się podobać, bo przyjęta konwencja (większość akcji dzizeje się w świecie wirtualnym a'la Second Life; jednak jeśli się to zaakceptuje dostajemy świetny dramat psychologiczny.
Podobny zapewne jest angielski "Chatroom". Świetnie zrobiony dramat, thriller, doskonałe zdjęcia i moim zdaniem ciekawie pokazane rozmowy na czacie....Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Co do kontrowersji związanych z Salą Samobójców - wiele osób nie wierzy że rzeczywistość wirtualna, może być aż tak rzeczywista, że ale NAM forumowiczom nie wypada tego poddawać w wątpliwość. Postacie są lekko przerysowane, młodzi ludzie czasami przerażają swoimi czynami.
Sala bezwzględnie jest jednak rewelacyjnym dramatem psychologicznym. Do tego nieźle zagranym przez młodych polskich aktorów. Na poziomie emocji i psychologii połączenie Bergmana i von Triera - moim zdaniem naprawdę świetne, ale nie każdy to lubi.Last edited by Seta; 2011-10-13, 09:45.Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.Comment
-
"Grave encounter" - niezły horror, który naprawdę trzyma w napieciu, mimo, że robiony "z ręki" (styl Blair Witch i Paranormal)
"7 minut" - dobry, nie rewelacyjny polski film, o tym jak kilka minut przyjemności moze sie odbic na późniejszym zyciu
"Kowboje i obcy" - sam się dziwię po co oglądam takie głupie filmy, po Danielu Craigu i Harrisonie Fordzie spodziwałem się czegos bardziej ambitniejszego, nawet oni nie uratowali filmu, widok kowboi walczących wraz z indianami z kosmitami - w sumie bezcenny.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Comment
-
"Kowbojów" mam na mojej liście "chcę zobaczyć". Zapowiada się najbardziej tandetny film dekady.Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.Comment
-
"Kowboje kontra obcy" mi się podobali. Widząc taki tytuł nie byłem zaskoczony tym, że w filmie byli kowboje, byli obcy, nawet Indianie mnie nie zaskoczyli ;-) A poza tym film w kategorii filmów rozrywkowych spisał się nie najgorzej.
"Conan 3D" - tu już niestety było gorzej - jakoś może bym i nawet przełknął takiego gładkiego barbarzyńcę ale niestety film leży scenariuszowo. Zdjęcia, plenery, efekty - to wszystko jest niezłe, gra aktorska akceptowalna ale niestety fabuła leży.
A z nowości - "Giganci ze stali" - taki "Rocky" z robotami. Fabuła i owszem przewidywalna ale ogląda się przyjemnie. Film chyba najbardziej pasuje do przegródki "kino rodzinne" - zabrany na seans 10-latek był zachwycony.Pozdrawiam, MaciekComment
-
Melancholia składająca się z dwóch części bardzo mnie rozczarowała. Żeby nie zdradzać fabuły, napiszę tylko tyle, że pierwsza mnie prawie uśpiła(tylko początek ciekawy i dość oryginalny), a druga obudziła, ale nie zachwyciła.
Polecam natomiast Drzewo Życia, które tematycznie jest trochę podobne do ww., ale o niebo ciekawsze, przynajmniej dla mnie.
A kosmici i Kowboje to, kolejna wielka porażka Forda po 4 części „Indiego”. Nic w tym filmie się kupy nie trzyma i ciężko traktować ten film nawet, jak zwykłą rozrywkę na luźny wieczór, a gra aktorów to żenada!Comment
-
"Henryk IV Król Navarry" - świetne historyczne francuskie kino. Mozna smialo powiedzieć, że jest to film biograficzny. Bardzo dobrze zrobiony, świetne sceny batalistyczne, scenografia. Ciekawy był wątek związku Henryka z Malgorzatą, o której swojego czasu opowiadał film "Królowa Margot". Nieco inne podejscie do tej samej osoby.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
"Melancholia" Lars von Trier wraca do formy. Świetne psychologiczne kino. Pierwsza część może nie jest zbyt dynamiczna (co nie jest bynajmniej wadą), ale w bardzo interesujący sposób pokazuje wzajemne, toksyczne relacje głównych bohaterów filmu. Dzięki czemu możemy popatrzeć też z różnych perpektyw utożsamiając się z wybranymi postaciami, na nieuchronnie zbliżającą się katastrofę, która to powoli nadciąga w drugiej, niezwykle klaustrofobicznej części. Czy reżyser oszczędzi swoich bohaterów? Czy ziemia zostanie zniszczona? Warto dotrwać do końca, by poznać odpowiedź na to pytanie.Last edited by danhaj; 2011-10-23, 20:35.Comment
-
Last edited by becik; 2011-11-14, 09:11.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Zgadzam się z Becikiem, co do Melancholii. Ciekawe studium depresji, która powoduje, że świat głównej bohaterki się rozpada. Trochę za dosłowna metafora, trochę za mało wyrazisty film. Tym niemniej 8,5/10, czyli jak na von Triera u mnie słabo, ale i tak znacznie powyżej średniej.
Obejrzałem też ostatnio Europę tego samego reżysera i mocne 9/10. Hipnotyczny, pełen symboliki opis powojennych Niemiec w klimacie powieści Franza Kafki.Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.Comment
-
Comment
Comment