Szukałem, szukałem i nie znalazłem. Co forumowicze nasi szanowni sądzą o dzisiejszych bajkach. No zakładam, że moze nie fanatycznie ale od czasu do czasu ktoś na bajki zerka. Ja mam w domu dwie terrorystki, które po przyjściu z przedszkola katuja mnie Minimaxem i Minimini. Nie da sie niektórych rzeczy nnie obejrzeć.
podobaja mi sie zwłaszcza bajki kanadyjskie (teraz juz wiem czemu w South Park'u tak nalatuja na ta biedną Kanadę) Takie tytułu jak "Bobry w akcji", "Kotopies" czy "Traszka Neda" robia furorę a teksty, które tam padają są jak najbardziej piwne. Większość z nich dzieciaki tak nie kumaja ale sa smaczkami samymi w sobie np.: "... ułamki - chyba nie pogryzą staruszki w okularach i ze skunksem na głowie" oraz tekst Traszki (REWELACJA) "kiedyś tak śmierdziałem, że nie mogłem znaleźć pracy, a teraz weterynarze używaja mojego smrodu do usypiania małp".
Takich kwiatków jest więcej, ale za to nie ma przemocy jak w pogietych pokemonach czy czymś takim.
podobaja mi sie zwłaszcza bajki kanadyjskie (teraz juz wiem czemu w South Park'u tak nalatuja na ta biedną Kanadę) Takie tytułu jak "Bobry w akcji", "Kotopies" czy "Traszka Neda" robia furorę a teksty, które tam padają są jak najbardziej piwne. Większość z nich dzieciaki tak nie kumaja ale sa smaczkami samymi w sobie np.: "... ułamki - chyba nie pogryzą staruszki w okularach i ze skunksem na głowie" oraz tekst Traszki (REWELACJA) "kiedyś tak śmierdziałem, że nie mogłem znaleźć pracy, a teraz weterynarze używaja mojego smrodu do usypiania małp".Takich kwiatków jest więcej, ale za to nie ma przemocy jak w pogietych pokemonach czy czymś takim.
) ale powiem wam że nie ma obecnie takich bajek jak kiedyś( "Pszczólka Maja", "Pająk chwat, wszystkich brat", "Krecik" czy nawet "Smerfy"), które nie były by napakowane przemocą jak 14-15 latki alkoholem i prochami. To jest niestety znak naszych czasów, bajki tworzą utalentowani rysownicy którzy nie tak dawno jezcze szaleli po klubach i nie dokońca zdają sobie sprawę że pewne przekazy nie nadają się dla naszych dzieci. Druga stona medalu jest jednak taka że producenci takich bajek zdają sobie sprawę że oglądają je też nastolatki i dorośli którzy mają więcej kasy niż bobasy, a przez to reklama w takiej bajce odniesie większy skutek.
. I nawet się w to bawią w przedszkolu...
Comment