Będzie tu wreszcie spokój?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zythum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.08
    • 8305

Obie strony generalizuja i uogólniają i obie mają rację co śmieszniejsze
    Z jednej strony forum powstało jako forum ściśle tematyczne i dla starych dzisiejsze już takie nie jest ale z drugiej strony po prostu się rozrosło, przekroczyło pewną skalę poza która nie dą się już prowadzić tylko dyskusji o piwie. Stąd działy polityka czy przy piwie. Choć z perspektywy czasu uważam, że polityka to był jednak błąd ale jednak te sprawy i tak wychodziły w innych tematach. Co do gnojenia nowych to znowu są dwie strony medalu - jedna fakt czasem agresywne posty, ale druga weźcie też pod uwage naszą cierpliwość - ile można przeczytać postów -"cześć jestem Y piszę pracę, dajcie mi materiały na temat piwowarstwa albo udział w rynku" i koniec.
    Co do spraw zakładania wielu tematów i "czatowania" przy piwie mnie to osobiście nie przeszkadza - wszedłem na chwilę i za chwilę wyszedłem i każdy może tak zrobić.
    Wreszcie sprawa moim zdaniem najważniejsza - ostre osobiste polemiki (tutaj bardziej satrzy ze sobą je toczą niż atakują nowych) ich poziom także przeze mnie bywa niski. Mogę tylko obiecać, że postaram się ten poziom podnieść o ile w ogóle nie wyeliminiować wycieczek osobistych które ostatnio mogły wiele osób zniesmaczyć.
    Co do nierównego traktowanie to znowu racja - tak jest tak na forum a raczej bywa ale zrozumcie też, że łatwiej jest czasem po prostu wybaczyć czy zrozumieć kogoś kogo się
    a) zna, b) jednak sporo wniósł do forum swoją wiedzą czy opisami w piwo gdzie chociażby.
    Pierwsze wynika z psychologii człowieka, drugie z szacunku za włożoną pracę.

Mam szczerą nadzieję, że ostatnie wydarzenia oczyszczą atmosferę i zwrócą uwagę zarówno starym jak i nowym na jedna podstawową rzecz- TO NASZE WSPÓLNE FORUM - dla każdego
    To inaczej miało być, przyjaciele,
    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
    Królowie banków, fabryk, hut
    Tym mocni są, że każdy kradnie
    Bogactwa, które stwarza lud.

Comment

• Ark
      Porucznik Browarny Tester
      • 2003.04
      • 414

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Audi
      hmm , nie widziałem żadnego postu "Czat" choć może by sie przydał, a jeśli myślisz o szybkich odpowiedziach radzi na inne posty to chyba ona nie jest jedyna(y) co odpisze coś na szybko w danym poście żeby coś odpisać i dobić sobie posta .
      Ale nie w takiej ilości. Właśnie zadałem sobie trud i przeczytałem wszystkie .
      Zresztą pisałem iż jest to moje wrażenie tylko. Można się z nim zgodzić, lub nie.
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• emes
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 4275

Zgadzam się z Zythumem. Zythum, a propo tej lewej ręki w Twoim opisie, to wiesz , że według np kultury indyjskiej jest ona uważana za nieczystą i spełnia m.in. taką rolę jak u nas papier toaletowy ?

Comment

• Audi
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.03
          • 1682

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes
          Zgadzam się z Zythumem.
          Ja też ja też,mądrze napisał ale ....

Wreszcie sprawa moim zdaniem najważniejsza - ostre osobiste polemiki (tutaj bardziej satrzy ze sobą je toczą niż atakują nowych)
          Tu się zgodzę w połowie , ponieważ jeśli starzy sobie wymienią swoje osobiste polemiki , wytłumaczą sobie wszystko czy na forum ,PW lub przy piwie na spotkaniu , jęsli zaatakuje się młodego (nowego) wystraszy sie i ucieknie

to moje zdanie , do nikogo się nie czepiam

Comment

• ergie
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.05
            • 1041

Khhhhhhhhhhhhhhhhhm

Najprostszy sposób na bezstresowe przeglądanie forum, to czytanie tylko wybranych postów i szklanka zimnej wody przy kompie. Ostatnimi czasy coraz częściej piszę odpowiedź do jednego czy drugiego tematu, potem robię podgląd, a następnie wywalam to co napisałem coby innych nie denerwować

Polecam tą metodę pozostałym.

PS.
            A tak swoją drogą to możeby pomyśleć o zwiększeniu liczby UFOludków na forum
            Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
            ------------------------------------------------------------------
            Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

Comment

• Mistrzu
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2003.08
              • 750

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zythum
              ...cierpliwość - ile można przeczytać postów -"cześć jestem Y piszę pracę, dajcie mi materiały na temat piwowarstwa albo udział w rynku"
              W swojej pracy (10 serwisów finansowych) dostaję setki takich pytań tygodniowo. I jakoś umiem tych "leniuszków" traktować grzecznie bez zarozumialstwa i grubiaństwa

Comment

• Hannibal
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.03
                • 1426

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mistrzu
                W swojej pracy (10 serwisów finansowych) dostaję setki takich pytań tygodniowo. I jakoś umiem tych "leniuszków" traktować grzecznie bez zarozumialstwa i grubiaństwa
                Ale tobie cholerka za to płacą. A nam raczej nie.
                "All the good things for those who wait"

Comment

• Andi
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.07
                  • 1915

Bo w tym czasie masz za to placone i w koncu nie masz innego wyjscia jak te duperele Czytac-
                  Co innego jest jak sie tutaj zaglada w ramach wlasnego czasu i dla rozrywki-a juz po krötkim czasie sie odechciewa czytac albo glos zabierac
                  Kolekcja i wymiana kapsli piwnych

http://www.andreas-kronkorken.de

Comment

• Mistrzu
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2003.08
                    • 750

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Andi
                    Bo w tym czasie masz za to placone i w koncu nie masz innego wyjscia jak te duperele Czytac-
                    Co innego jest jak sie tutaj zaglada w ramach wlasnego czasu i dla rozrywki-a juz po krötkim czasie sie odechciewa czytac albo glos zabierac
                    Przyznam się Panowie, że tak samo jak Wy spuszczam ich na bambus. Ale robię to z taktem

Comment

• zythum
                      • 2001.08
                      • 8305

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes
                      Zgadzam się z Zythumem. Zythum, a propo tej lewej ręki w Twoim opisie, to wiesz , że według np kultury indyjskiej jest ona uważana za nieczystą i spełnia m.in. taką rolę jak u nas papier toaletowy ?
                      Jak wszystko to wszystko

Comment

• dzidek1960
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.01
                        • 1548

Apeluję by posty z nadmiarem wazeliny również tam trafiały!
                        Jakiej wazeliny? Co najwyżej tawotu
                        "Ma jednak kraj polski napój warzony
                        z pszenicy, chmielu i wody, po polsku
                        piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego
                        do pokrzepienia ciała, jest nie tylko rozkoszą
                        mieszkańców, lecz i cudzoziemców
                        wybornym smakiem"
                        Jan Długosz, Historie Piwne
                        Moja strona www w początkowym okresie budowy

Comment

• zythum
                          • 2001.08
                          • 8305

Zgadzam sie z zastrzeżeniem Audiego, że starzy znający sie niejedno sobie wyjasniają na spotkaniach a młodszy stażem mogą się zniesmaczać. Dlatego wyjścia są dwa a raczej jedno połączone - starzy przed atakiem zastanowią się nad jego celowością i formą, a młodsi najpierw trochę poczytają forum zanim zaczną pisać

ps, oczywiście ideałem jest żadnych powodów do ataków i żadnych ataków ale nie sądzę aby to całkiem wyeliminować. Zbyt dużo różnych charakterów.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez zythum; 2005-06-10, 20:58.

Comment

• adam16
                            • 2001.02
                            • 9866

Ależ niech pozostaną wszystkie te działy które istnieją, z polityką włącznie. Ja mam po prostu dosyć czytania tych wszystkich osobistych „wycieczek” jednego forumowicza do drugiego, i całego tego, sprowadzania do parteru niektórych nowych użytkowników. To wszystko naprawdę można załatwić w inny sposób.

Nikogo tu nie szantażuję. Piszę tylko, co o tym myślę i co z tego mojego myślenia może wyniknąć.
                            Browar Hajduki.
                            adam16@browar.biz
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• Audi
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.03
                              • 1682

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zythum
                              Zgadzam sie z zastrzeżeniem Audiego, że starzy znający sie niejedno sobie wyjasniają na spotkaniach a młodszy stażem mogą się zniesmaczać. Dlatego wyjścia są dwa a raczej jedno połączone - starzy przed atakiem zastanowią się nad jego celowością i formą, a młodsi najpierw trochę poczytają forum zanim zaczną pisać
                              Tylko Zythmund , skąd młodsi (nowi) mają o tym wiedzieć ?
                              Taki to się zaloguje , trochę poczyta , przywita się i postanawia coś napisać a tu nagle i co ?? milknie lub ucieka
                              Przecież może możemy (możecie) mu napisać grzecznie że panują takie i takie zasady,ze może zajrzeć do tematu takiego i takiego (podać linka) i zobaczyć czy wyciągnie jakieś wnioski.

Comment

• Małażonka
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.03
                                • 4602

Każde forum to zbieranina różnych ludzi. O różnym temperamencie i różnych zasadach. I na każdym z nich dochodzi do tego typu ostrych spięć. Według mnie, tego się nie da wykluczyć. Jednak to forum wyróżnia się z wielu innych między innymi tym, że spotykamy się w realu. Oczywiście nie wszyscy, ale wielu z nas zna się osobiście. I to scalając nas - równocześnie nas dzieli...
                                Przynajmniej mi łatwiej polemizować z osobą, którą znam osobiście i mniej więcej wiem, jak na taką polemikę zareaguje. I nie jeden raz "ścięłam" się i tu, i w realu z różnymi osobami. Nie przeszkadza mi to jednak ich szanować i lubić...
                                Problemem jest w większości to, że reszta forumowiczów stara się być adwokatami osoby "napadniętej" (która często tego nie potrzebuje, bezbłędnie rozumie aluzję i śmieje się z niej), a potem z jednego niewinnego postu tworzy się temat wzajemnych animozji (piszę oczywiście o "starszych" forumowiczach)...
                                Popatrzmy chociaż na ten temat. Adam założył go by zwrócić wszystkim uwagę, że wzajemne obrażanie się publiczne jest nie tylko nie na miejscu, ale wręcz żenujące... I co?
                                Mamy kolejny "kłótliwy" temat (w którym, o dziwo, najgrzeczniejszy jest Zythum, a Krzysiu się wręcz nie odzywa i proszę o nie reprezentowanie tu Zythuma czy Krzysia).

Tacy jesteśmy... i im nas więcej będzie, tym więcej animozji spodziewać się możemy

PS. Adamie, zgadzam się (jak rzadko ) z Marusią,. Pisanie o tym, co może wyniknąć z Twojego myślenia, może być odebrane jako szantaż. Ja osobiście, o ile to forum tak mnie zniechęci by odejść, odejdę bez reklamy. Po prostu zaprzestanę pisania. Póki co jednak, troszkę jeszcze namieszam ...

Comment