Skandal, napiszę tak- zgodzę się z Tobą w jednej sprawie- mnie też Martyna działa na nerwy i to bardzo. A poza tym...uważam, że trochę przesadziłeś.
Jak sam stwierdziłeś Martyna zdobyła Mt. Vinson, a z tego co przed chwilą sprawdziłam na stronie HIMountain - zimowa wyprawa na Broad Peak wciąż trwa. Z wyprawy Martyny nie widziałam żadnych migawek w telewizji i tak samo jest w przypadku wyprawy na B.P. Dopiero teraz po zdobyciu MV Martyna wystąpiła w telewizji. Podejrzewam, że tak samo będzie w przypadku chłopaków zdobywających BP.
Nie zgodzę się, że Martyna "ma kasę". Miała głównie sponsorów. Z resztą z tego co zauważyłam, sponsorem obu wypraw jest ta sama firma + jeszcze inne, np. Martynę sposorował jeden z banków.
W końcu, bądźmy szczerzy, za każdą wyprawą stoją też ludzie, którzy w taki czy inny sposób pomagają. Przecież powszechnie wiadomo, że np. w przypadku wypraw Himalajskich pomagają szerpowie, a czy ktoś o nich wspomina? Tak, owszem, pod warunkiem, że są to spotkania uczestników wypraw bezpośrednio z publicznością, kiedy Ci drudzy opowiadają kto i w jaki sposób pomagał. Natomiast w telewizji zazwyczaj ta kwestia nie jest poruszana.
W końcu powiem tak, jakby nie było zazdroszczę Martynie wytrzymałości i zapału. Uwielbiam góry od dziecka, ale nawet gdybym miała tylu sponsorów, to nie wiem czy miałabym na tyle odwagi, aby wybrać się na najwyższy szczyt Antarktydy przy - 35 stopniach mrozu i silnym wietrze. Zauważ też, że jako kasiasta panienka z telewizji Martyna mogłaby dalej wystąpować na szklanym ekranie i poprostu robić kasę, którą wydawałaby na ciuchy i inne pierdoły a na wakacje wyjeżdżać tam gdzie inne gwiazdy i gwiazdeczki, np. do Międzyzdrojów.
BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników. Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!
Przy piwie o górach
Collapse
X
-
-
W niedziele czy jakoś tak w Dzień Dobry TVN wystąpiła w połączeniu satelitarnym moja "ulubiona" i zdaje się już chyba jedna z najwybitniejszych polskich alpinistek/himalaistek... Martyna W. Jestem uczulony na ta babę. Tym razem zdobyła Mt. Vinson. A to że teraz chłopaki z polski walczą ZIMĄ na Broad Peaku to nie ważne. To trochę inny poziom ale Martynka jest medialna, wygadana, popularna, ma doświadczenie w mediach i ma kasę. A że te jej wyczyny mają słabą wartość wyczynową, trudność i ma za sobą ekipe pomocniczą to wiedzą tylko nieliczni. Dziś trochę mi złość mineła bo w Teleexpresie była wzmianka i wypowiedz Hajzera o wspinaczce na Broad Peak. Ale i tak to mało.Leave a comment:
-
DZIĘKI za informacje. Ta uwaga z Rycerzową jest b. cenna. Postaramy się może zarezerwować nocleg. Albo będziemy nocować na Przegibku, chociaż Rycerzowej byłoby szkoda.
Z pięć lat temu zrobiliśmy wycieczkę z plecakami od Jaszowca do Zwardonia i chcielibyśmy teraz skompletować część od Zwardonia do Babiej- Rycerzowa wydaje się jednym z ważniejszych punktów na tej trasie.
Ta wrześniowa wycieczka będzie też o tyle "gorsza" od tej wcześniejszej, że nie do końca będzie to wędrówka przez wszystkie szczyty w tej części Beskidów. Z Rycerzowej lub Przegibka wracalibyśmy, niestety, do samochodu.
No i tu mamy zagwozdkę. Plan pierwotny był taki, żeby po zejściu z gór, przespać się w Zwardoniu ( bo tam jeszcze jest Brackie
). Na drugi dzień podjechać do Korbielowa, zaliczyć Pilsko z noclegiem na Miziowej. Na drugi dzień lecieć do Markowych, tam również nocleg- zaliczenie Babiej i zejście z gór na kolejny dzień + powrót jakimś transportem do samochodu.
Niestety, ponoć stare schronisko na Markowych zostało rozebrane i trwa budowa nowego. Nic nam nie wiadomo, aby już stało.
Mamy więc drugi wariant tej wycieczki,- z Rycerzowej zejść do Zwardonia-nocleg- podjechać do Korbielowa,w którym zostawilibyśmy samochód, PKS czy pociągiem podjechać do Zawoji i tam się przespać. Na drugi dzień, skoro świt, lecieć na Babią a następnie, jeszcze tego samego dnia, na Miziową.
Jednak obawiam się czy damy radę przed zmierzchem. Do tej pory b. szybko biegaliśmy po górach i bym się o to nie bała, ale mamy długą przerwę i nie wiem jak będzie.Leave a comment:
-
Wielka Racza i Przegibek jak najbardziej polecam - jest sympatycznie. Rycerzowa to bacówka, może nie być miejsc. Markowe Szczawiny też jak najbardziej, a co do Miziowej.... hmmm... to od paru lat nie schronisko, a hotel górski (w szczątkach starego schroniska ino bufet się ostał) w stylu Kalatówek bądź Szrenicy, więc ceny mało przyjazne turystyce wędrownej.Wybieramy się z Piotremy we wrześniu na małą wędrówkę po Beskidach, zamierzamy spać w schroniskach na Wielkiej Raczy, Przegibku ( lub Rycerzowej), Hali Miziowej i Markowych Szczawinach. Czy nocował ktoś z Was w tych miejscach ? Jak je oceniacie?
Zastanawiam się też czy wchodzić na Babią Akademicką Percią. Mam lęk wysokości, ale uwielbiam skałki. Można ten szlak porównać np. do jakiegoś w Tatrach ?
Na Babią jak najbardziej Percią. Lęk wysokości Ci tu nie przeszkodzi, to nie Tatry.
Generalnie bardzo fajna trasa. 20 lat temu machnąłem ją sobie i to w połowie kwietnia. Poza Rycerzową pustki w schroniskach, ale za to na Markowych jeszcze kilku narciarzy było!
Wrzesień to fajna pora, ale przemyślcie odległość między Miziową a Markowymi. Dnie już krótkie, a to trasa - idąc z całym dobytkiem - na jakieś 10 godzin.
A co pomiędzy Rycerzową a Miziową? Granicą za długo, słowackim szlakiem i bez schronisk. W dodatku nic ciekawego na trasie. Proponowałbym zajść z Rycerzowej do Soblówki, podjechać PKS przez Ujsoły do Złatnej, podejść pod Krawców Wierch (też bacówka, więc góra 20 miejsc) i przejść grzbietem na Rysiankę. Też miłe schronisko, a w przypadku braku miejsc kilka minut obok drugie, na Lipowskiej. Następnego dnia macie żabi skok na Miziową i robicie tego samego dnia szczyt Pilska.
Ale to tylko moja propozycja.
Pozdrawiam serdecznie i życzę udanej wyprawy!Leave a comment:
-
Wybieramy się z Piotremy we wrześniu na małą wędrówkę po Beskidach, zamierzamy spać w schroniskach na Wielkiej Raczy, Przegibku ( lub Rycerzowej), Hali Miziowej i Markowych Szczawinach. Czy nocował ktoś z Was w tych miejscach ? Jak je oceniacie?
Zastanawiam się też czy wchodzić na Babią Akademicką Percią. Mam lęk wysokości, ale uwielbiam skałki. Można ten szlak porównać np. do jakiegoś w Tatrach ?Leave a comment:
-
Chciało się i to do końca. Muszę przyznać, że ciekawie piszesz a i fotki całkiem całkiem.Tu jest do poczytania relacja jakby komuś się chciało.Leave a comment:
-
Do tego to Tensing jest udokumentowany na zdjęciu jako pierwszy człowiek na Szczycie, bo Hillary robił fotkę
Leave a comment:
-
Tak właśnie myślałem. O Tensingu może słychać bo to było jedno z najgłośniejszych wejść i pierwsze na Mount Everest. Ale o innych nie słychać. Bez niego to Hillary by wszedł pewnie, ale palcem po mapie.Leave a comment:
-
No bo to "tylko" Szerpa. Pomocnik. A że robią największą robote czasem... W swoim kraju ci szerpowie o większych dokonaniach mają poważąnie i są nawet, powiedzmy, sławni. I są częściej wynajmowanie przez wyprawy. Ale o Tensingu przecież się mówi również jako o I zdobywcy Everestu, przynajmniej ja się z tym zawsze spotykałem. No nie wiem jak to jeszcze wyjaśnić. Porównać to można do teamu kolarskiego. Jest lider i ci co na niego pracują podczas wyścigu.Leave a comment:
-
Skandal (albo jakis inny fachowiec) weź mi proszę pojaśnij o szerpach. Wiem, że wnoszą bagaże, ale pierwszy raz na Mount Everest Hillary wszedł właśnie z szerpą. O nim jest głośno a o tym tragarzu ledwo wspominają. Jak to jest?Ostatnia zmiana dokonana przez mr-perez; 2008-01-13, 20:03.Leave a comment: