Przy piwie o górach
Collapse
X
-
Właśnie w tym roku chce zdobyć Rysy, myślicie że ta Orla Perć to byłaby dobra na zapoznanie się z Tatrami przed atakiem na Rysy?Leave a comment:
-
W skrócie - szlak nie należy do łatwych (czy jest akurat naj..., kwestia ocenna), natomiast jest do przejścia przy dobrej pogodzie przez dość doświadczonego w Tatrach i średnio sprawnego fizycznie "górzystę".
Pewną trudnością mogą być tzw. sztuczne ułatwienia, czyli "żelazo" - łańcuchy i klamry, no i tzw. ekspozycja, czyli "lufa".
Samo "przejście" wiosny nie czyni, bo jeszcze trzeba się dostać na początek OP, no i potem zejść z jej końca.
A rzeczone "przejście" to stosunkowopłaski szlak, bez szczególnie dramatycznych podejść i zejść.
Możliwym jest pokonanie OP etapami (ja tak zrobiłem), pamiętać jednak trzeba, że część szlaku jest jednokierunkowa.
To wszystko już raz pisałem, ale z właściwą sobie skromnością
uważam, że to kwestie najistotniejsze i dlatego warte powtórzenia.
Leave a comment:
-
Najtrudniejszy szlak w polskich Tatrach. Przejście to jakieś 6-8 godzin, choć rekord do 1godzina 16minut.Ostatnia zmiana dokonana przez metalsrem; 2017-06-17, 09:43.Leave a comment:
-
Cóż, kolejny "sezon górski" muszę, chyba, niestety, uznać za zakończony...
Pojechałem na tydzień w Tatry, tym razem sam, bo 15-latek ma wiele ciekawszych pomysłów na wakacje, niż się pocić i zasuwać pod górę dla oglądania widoków, które i tak wszystkie są w necie.
Pogoda była OK, padało (za to bez przerwy) w sumie tylko jeden dzień.
Tak wyszło, że po raz pierwszy przeszedłem typowe trasy "ceperskie": Strążyską, Kościeliską z wąwozem Kraków, Chochołowską...
Nie żałuję, widoki super, szarlotka i piwo w schroniskach (lany "Okocim") też dają radę.
No, ale były też momenty ambitniejsze: Świnica, Zawrat, Kościelec, i "zapięcie" Orlej Perci - pierwszy odcinek (Zawrat - Kozia Przełęcz) i trzeci (Skrajny Granat - Krzyżne), bo drugi, środkowy (Kozia Przełęcz - Skrajny Granat), przeszedłem rok temu we wrześniu.
Krótko o OP: szlak nie jest łatwy, ale przy sensownej pogodzie i braku lęku wysokości oraz średniej kondycji jest do przejścia, nawet dla "pana w średnim wieku"....
Należy jedynie pamiętać, że żeby zacząć iść OP, trzeba najpierw przez parę godzin brykać pod górę, podobnie jest przy zejściu na dół, i tam też są klamry i łańcuchy.
Największym problemem po kilku godzinach zasuwania po kamieniach były "płonące stopy" (zmieniłem wkładki w butach na jakieś "super", nigdy więcej...
) i "siadające kolana"...
Leave a comment:
-
Scenka na parkingu przy najkrótszym szlaku na Wielką Sowę:
- Dzień dobry. Stromy szlak? Jak długo się idzie?
- Godzinę, no trochę dłużej... Dość stromo ale jak chcecie to polecam żółtym przez Kozie Siodło, dłużej ale łagodniej a potem zejść już prosto na dół.
- Nie, my koronę robimy...
Leave a comment:
-
. Po co się tak spieszyć?
Mam o bieganiu wyrobione zdanie, ale jest niepoprawne polityczne, więc w razie czego wyartykułuję je na zlocie.
Leave a comment:
-
Gratulacje dla twardzieli i twardzielki : Jacksona, Basik, Piotry, Slavoya i BrloinLeave a comment:
-
-
W ten weekend odbyło się XII Przejście Dookoła Kotliny Jeleniogórskiej. Z BrowarBizowców bite 137km po górach w czasie trochę ponad 46 godzin pokonali JAckson i Basik. Po 108km odpadł Piotry, ja po równych 100 (życiówki), a Brloin dobił do 30km Połówki Przejścia, co i tak jest świetnym wynikiem jak na gościa z moocno skrzypiącym (szczególnie na zejściach) kolanem. Mnie zaczęły ostro napieprzać całe nogi (z wyjątkiem stóp, o dziwo) i zdecydowałem się zrezygnować przed rozwaleniem sobie stawów.
Z mojej strony cel nie zdobyty, więc za rok jak nic stawiam się w Szklarskiej na starcie. Garść doświadczeń z tego roku pozwoli lepiej zaplanować sobie wędrówkę.
Czyli - wracając do Basika, JAcksona, Piotry'a, Brloina i Slavoya - jak mawiają sudeccy górale - HUT AB!.
PS. Ci najbardziej sudeccy mawiają: "Hut ab, Helm auf!"Leave a comment:
-
-
-
W ten weekend odbyło się XII Przejście Dookoła Kotliny Jeleniogórskiej. Z BrowarBizowców bite 137km po górach w czasie trochę ponad 46 godzin pokonali JAckson i Basik. Po 108km odpadł Piotry, ja po równych 100 (życiówki), a Brloin dobił do 30km Połówki Przejścia, co i tak jest świetnym wynikiem jak na gościa z moocno skrzypiącym (szczególnie na zejściach) kolanem. Mnie zaczęły ostro napieprzać całe nogi (z wyjątkiem stóp, o dziwo) i zdecydowałem się zrezygnować przed rozwaleniem sobie stawów.
Z mojej strony cel nie zdobyty, więc za rok jak nic stawiam się w Szklarskiej na starcie. Garść doświadczeń z tego roku pozwoli lepiej zaplanować sobie wędrówkę.Leave a comment: