
Przy piwie o górach
Collapse
X
-
Wybieramy się w długi weekend (10/11) w góry Izerskie. Na razie plan jest taki, żeby z Bilego Potoku pod Smrkiem przejść do Chatki Górzystów, a następnego dnia do Szklarskiej przez Wysoką Kopę (dusza zaliczaka rwie na KGP). Czy ktoś z browarbizowiczów będzie w rejonie w tym czasie? Czy po drodze są jakieś warte polecenia lokale?
Coś tu pisałem:
pogode sprawdzisz na:
Przed do Białego Potoku możesz wpaść do Frydlantu:
http://www.pivovar-frydlant.com/
Dobrej pogody!Leave a comment:
-
Wybieramy się w długi weekend (10/11) w góry Izerskie. Na razie plan jest taki, żeby z Bilego Potoku pod Smrkiem przejść do Chatki Górzystów, a następnego dnia do Szklarskiej przez Wysoką Kopę (dusza zaliczaka rwie na KGP). Czy ktoś z browarbizowiczów będzie w rejonie w tym czasie? Czy po drodze są jakieś warte polecenia lokale?Leave a comment:
-
Ja tam sobie nie wyobrażam przy moich gabarytach pchać się w trudny teren (szczególnie na zejściach) w butach bez usztywnionej kostki. Zbyt wiele razy uratowało mnie to przed urazami. Poza tym dobrze zaimpregnowane buciory zachowują się jak kalosze, z tym, że "oddychają". Podczas Przejścia mokre stopy miałem dopiero na głębokim Przedziale, gdzie woda po prostu wlała mi się za cholewki. A tak - gruba warstwa cudokremu i wiśta wio!Ostatnia zmiana dokonana przez slavoy; 2014-09-27, 15:53.Leave a comment:
-
Wbrew pozorom (nie ważyłem, ważył internet) plecaki Karrimora ciężkie nie są.
Ja mam Bobcata, chyba jakoś 55-65l, a porównywalny (ładniejszy, bo pomarańczowy) model Deutera waży ponad kilogram więcej
.
O butach podejściowych gadaliśmy z fteo na zlocie. One są OK, pod warunkiem, że idziesz "na lekko" (jak fteo mówiła "jak pańcia, z torebką"), ale jak masz na garbie kilkanaście kilo klamotów (woda, żarcie - to waży najwięcej), to takie laczki mogą nie wystarczyć...
Leave a comment:
-
To ja też się wypowiem, a co. Podziękowania dla tych co trzymali za nas kciuki w trakcie przejścia. Dzięki za gratulacje. Odnośnie samego przejścia nie mam wiele więcej do dodania niż napisał Slav. Szło się, mimo błocka i nocy- z bananem na ustach. Faktycznie też ostatni odcinek chyba każdemu dał popalić. Na forum Przejścia ktoś ładnie określił go "wisienką na torcie". Mnie zdziwiło, jak można nie spać tyle godzin, iść i nie czuć senności (pewnie adrenalinka). Z drugiej strony, jak można nagle opaść z sił po tylu godzinach na podejściu, które uważałam za proste (Wysoki Kamień). I jak szybko można się zregenerować (po Kamieniu robiliśmy najlepsze nasze czasówki na tej trasie). Przejście wciąga. Na piętach wprawdzie ledwo staję, ale staramy się ruszać i mam wielki apetyt powtórzyć je za rok. Chciałabym kiedyś zrobić te 140. Już rozglądam się za innymi butami (Jackson- jednak coś takiego, jak Ty miałeś). Plecak też trzeba będzie zmienić. Mój 60L Karimor Coguar jest najwygodniejszym plecakiem na świecie, ale sam w sobie jest ciężki i to właśnie on był przyczyną mojego dołka na Wysokim Kamieniu (kręgosłup).
Leona, a odpowiadając na Twoje pytanie -po co to itd. Akurat w moim przypadku, to chyba taki charakter. Byłam kiedyś w klasie sportowej (pływałam) i przekraczanie wysiłkowych możliwości mam we krwi. Od dziecka uwielbiałam też ścigać się po górach, czym często wkurzałam opiekunów. No a przy takim Przejściu można się faktycznie sprawdzić i wyżyćOstatnia zmiana dokonana przez Basik; 2014-09-27, 10:42.Leave a comment:
-
Stary wynalazek to jest, średniowieczny. Powszechnie znany pod nazwą "pemikan", z powieści indiańskich. Co jakiś czas robi się modny, np. w czasach napoleońskich robił furorę jako sposób zaopatrzenia wojska w prowiant.
To zależy, czy nie ma przeciwskazań organicznych, np. problemów z krążeniem czy stawami. Ja, żebym się skichał, to nie pójdę już ani szybko, ani daleko. A przesadzać nie można, o czym świadczą coraz liczniejsze ostatnio zejścia na zawodach.Leave a comment:
-
Zapewne jeszcze lepsza (ale droższa) byłaby suszona wołowina - lekka, zajmuje mało miejsca a powoli się żuje.
Ale jak by się sprawdzała w górach to nie wiem - jak ja się włóczyłem, to jeszcze takich wynalazków u nas nie było...Leave a comment:
-
Nieprawda. Ja wziąłem ostatnio surową wędzoną. Fajnie się żuje i krzepy dodaje
PS
Już siebie widzę wsuwającego korzonki na trasie. Musiał bym chyba ciągnąć wózekLeave a comment:
-
.
A w trasę, Panie, tylko ka-ba-no-sy!!!Leave a comment:
-
Acha, w przyszły czwartek jedziemy z kolesiami w Tatry. Jakby ktoś przechodził z tragarzami to możemy się gdzieś powłóczyć.Leave a comment:
-
-
-
Nordyk łokink, psze Pani.
Mój serdeczny przyjaciel, poważny człowiek, szpakowaty, dorosłe dzieci, dwa miesiące temu oblewaliśmy jego "półokrągłe"urodziny - chłop oczadział na punkcie "nart biegowych bez nart".
Regularnie jeździ na ogólnopolskie zawody, staje w nich na pudle, wyszczuplał i w ogóle wyładniał. Kondycha mu się poprawiła, jak popatrzyłem na jego czasy, letkie zwątpienie mię opadło...
Fakt, że zasuwa po płaskim raczej i "na lekko".
Efektem negatywnym ubocznym jest, że przestał jeść mięso...Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
One more kanpai @browar_lubrow & @onemorebeer.pl
5,3 ABV / ? P
Ryżowy Lager z chmielami Izabela i Amora preta
#ricelager #lager #cannedbeer #polishlager #izabela #amorapreta
One More Kanpai to jak spotkanie samuraja, który po długiej podróży...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-06-29, 14:25 -
-
W 53. numerze Piwowara, magazynu dla domowych piwowarów, znajdziemy solidną dawkę inspiracji, wiedzy i humoru. W wywiadzie numeru bohater zdradza, jak z hobby można zrobić pełen etat, a dział stylów skupia się na klasykach w nowym wydaniu: rzemieślniczych lagerach, pilsach i recepturze, która...
-
Tyrolski minibrowar z miejscowości Schwoich (niedaleko od granicy z Bawarią).
IPA
Ekstr. 16 %,
Alk. 6,3%
IBU 60
Chmiele: Cascade, Amarillo, Citra
https://www.bierol.at/
Aromat - cytrusy i owoce tropikalne (mango) od chmieli,...-
Channel: Austria
-
-
Wielki mam problem z tym piwem (w tytule wątku). Otóż w Potštejnie, gdzie Clock ma już dobrych parę lat swój browar jego właściciele zakupili historyczną fabrykę Fenetra i tam warzą nowe piwa pod nową marką. Chodzi o piwa kojarzące się z Belgią - saisony, spontaniczna fermentacja, itd....
-
Channel: Czechy
-
-
Zastanawiałem się długo cóż mógłbym napisać o browarkach w których próbowałem piwa, ale ich nie widziałem od wewnątrz co mi się rzadko zdarza.
Ale coś napisać trzeba, nie zawsze musi być kawior, jak brzmiał tytuł pewnego filmu.
Miasto Wozniesiensk nie prezentuje...3 Photos-
Channel: Ukraina
2022-02-01, 23:22 -
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: