Znalezione w sieci

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• pizmak666
    replied
    Inny wymiar Łomżingu http://www.youtube.com/watch?feature...&v=2ps1XCJp58c

Leave a comment:

• żąleną
    replied
    Weterani Wehrmachtu o II w. św. Muszę powiedzieć, że gul mi skoczył. Film po niemiecku, z angielskimi napisami.

Leave a comment:

• iron
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dipeone
    Wreszcie coś na kształt reklamy społecznej z jajem - mi się podobuje.

Leave a comment:

• dipeone
    replied

Nie wiem czy było. ;- )

Leave a comment:

• ppns
    replied
    Urocze dzieciaki brzdękolą .....

Hm,tylko jakieś smutne te maluchy

Leave a comment:

• ppns
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron
    Tylko nie wiem po co - tylko Amerykanin i europejskie debile nie wiedzą, że w aucie na słońcu robi się piekarnik...
    N[...]...
    Pracowałem kiedyś w laboratorium budowlanym i miałem sposobność
    wykorzystać profesjonalny termometr do pomiaru temperatury
    wnętrza samochodu.

W słoiku z wodą, postawionym pod przednią szybą,po trzech
    godzinach w pełnym słońcu,przy zamkniętych szybach w drzwiach,
    woda nagrzała się do : 58 st. C !!!

Leave a comment:

• iron
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika von_scheisse
    Tylko nie wiem po co - tylko Amerykanin i europejskie debile nie wiedzą, że w aucie na słońcu robi się piekarnik...
    No ale jak w Ameryce pani chciała wysuszyć kota po kapieli i kot zamienił się w krwawą miazgę to pozwała producenta o odszkodowanie, że nie napisał w instrukcji obsługi, że nie wolno suszyć zwierząt w majkrowejw. No i wygrała, a w instrukcjach mikrofalówek pojawiła się wzmianka, że nie można do nichwsadzać żywych istot...

Nie mówię o zostawianiu zwierząt, bo to świadczy nie o świadomości, tylko bestialskim stosunku do zwierząt...
    Ostatnia zmiana dokonana przez iron; 2013-07-26, 23:07.

Leave a comment:

• von_scheisse
    replied
    W Polsce też co roku sporo takich przypadków ma miejsce - wystarczy pogooglać .

Leave a comment:

• iron
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika von_scheisse
    Tylko nie wiem po co - tylko Amerykanin i europejskie debile nie wiedzą, że w aucie na słońcu robi się

Leave a comment:

• von_scheisse
    replied
    Polecam ten filmik:

Leave a comment:

• ppns
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
    Wystarczy wrzucić w byle wiki hasło jidysz, by się przekonać, że tak dokładnie jest.
    [..]
    Przy okazji warto zbadać temat skąd się w Polsce (i całej wschodniej Europie) wzięli żydzi. Można się bardzo zdziwić...

Hm,być może Mojżeszowi zepsuł się kompas....

Leave a comment:

• ppns
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
    Znowu pod własnym postem się wpisuję...

Coś dla ogarniających niemiecki (czyli nie dla mnie ). Porównanie na żywo niemieckiego i jidysz w wykonaniu Niemca z Bawarii [..]

http://www.youtube.com/watch?v=-qQSAEMq5ko

Jako ogarniający niemiecki informuję, że Niemiec używał literackiej,książkowej
    wersji języka niemieckiego ( wymowa,akcent,szyk wyrazów,intonacja itp).
    Ponieważ na początku była wstawka z piesni ludowej ,gdzie występowały
    postaci w strojach bawarskich, to stąd wrażenie o bawarskości Niemca.

Jest wiele odmian jidysz,ta pokazana w filmiku była "lekka" i niemal całkowicie
    do zrozumienia przez znającego niemiecki. ( w Przeciwieństwie np. do odmiany
    jidysz używanej przez I.B.Singera)

Leave a comment:

• żąleną
    replied
    Z troszkę innej beczki, ostatnio słyszałem w radiu wypowiedź naczelnego rabina Polski, czy kogoś w tej podobie, który tak pięknie żydłaczył, że poczułem się jak na Nalewkach. Nie sądziłem, że ktoś jeszcze w ten sposób mówi.
    Ostatnia zmiana dokonana przez żąleną; 2013-07-24, 11:32.

Leave a comment:

• Pendragon
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik
    Wychodzi na to, ze jidysz to taka niemiecka gwara
    Wystarczy wrzucić w byle wiki hasło jidysz, by się przekonać, że tak dokładnie jest.

Jidysz (dosłownie: żydowski – od pierwotnego określenia w tym języku jidisz-tajcz; żydowski niemiecki) – język Żydów aszkenazyjskich, powstały ok. X wieku w południowych Niemczech na bazie dialektu średnio-wysokoniemieckiego (Mittelhochdeutsch) z dodatkiem elementów hebrajskich, słowiańskich i romańskich.

Zwany niekiedy także mame-loszn (matczyny język) lub loszn-aszkenaz (język aszkenazyjski) w odróżnieniu od loszn kojdesz (język święty), którym to terminem określany jest tradycyjny język hebrajski.

Przy okazji warto zbadać temat skąd się w Polsce (i całej wschodniej Europie) wzięli żydzi. Można się bardzo zdziwić...
    Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2013-07-24, 10:49.

Leave a comment:

• Latarnik
    replied
    Wychodzi na to, ze jidysz to taka niemiecka gwara

Leave a comment: