I od tego mleka mamy w bani ćwieka...
Co jest głównym składnikiem piwa?
Collapse
X
-
-
Ten porter pewnie na początku był ciemny ale go tak mocno wyżyłowali że cały kolor odfermentował.Białego żeby w nazwie miał ''biały'' to nie, ale jeśli chodzi generalnie o to, czy jasny czy ciemny, to tak piłem.
Swego czasu w roku 2000 śp. czeski browar Lanskroun, wypuścił piwo
"Zlaty Beran" SVETLY Porter. To coś miało 15* i 10.8 % alk.
Piłem je w wersji butelkowej oraz nalewanej na dworcu kolejowym w Tyniste Nad Orlici.
Kiedy zobaczyłem napis -svetly porter, to myślałem sobie, że ktoś się pomylił...
Ale faktycznie był jasny. A mówi się że mózgotrzepy to tylko my umiemy robić.
W rejonach gdzie nie ma białych nocy można je warzyć też w tą jedyną noc w roku rozświetlaną kwiatem paproci, którego można użyć zamiast chmielu. Stąd białe portery bałtyckie dzielą się na północne, czyli warzone w białe noce, i południowe, chmielone kwiatem paproci. W ten sposób rozwikłaliśmy zagadkę białego portera i jego podgatunków.Podpadam coraz bardziej
, ale krowy tzw. rasy holenderskiej mają barwy maskujące, tj. czarno-białe, łaciate...
. Krowy czerwone mogą być np. rasy czerwonej POLSKIEJ... Poza tym, są jeszcze krowy Milki - fioletowe, i właśnie z ich sfermentowanego mleka robi się białe portery (ale tylko podczas białych nocy)
.Lepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)Comment
-
Nieee - z mleka Milki to się robi denaturatPodpadam coraz bardziej
, ale krowy tzw. rasy holenderskiej mają barwy maskujące, tj. czarno-białe, łaciate...
. Krowy czerwone mogą być np. rasy czerwonej POLSKIEJ... Poza tym, są jeszcze krowy Milki - fioletowe, i właśnie z ich sfermentowanego mleka robi się białe portery (ale tylko podczas białych nocy)
.
. Który następnie można przefiltrować przez kromkę chleba (czyli "piwo w formie ciała stałego") i tę przefiltrowaną ciecz zastosować do uszlachetniania pif typu strong
.
P.S. Z tym chmielem jako głównym składnikiem piwa jest jak z dudami - tysiące ludzi myli je z kobzą. A nasza robota - tłumaczyć, wyjaśniać, prostować. Do skutku
!
Comment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Ma być Double Wheat IPA. W zapachu owies, pszenica, zbożowo, w oddali banan, jednak nie, ananas, nuta dolna pszenica-kierunek drożdżowy. W smaku lekkie, mało gorzkie, poprawne; nawet nie ajpa-srajpa. Bardzo normalne, znormalizowane. Może się kojarzyć z Hurghadą, bo tam są chyba mocne obostrzenia...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-11-15, 11:30 -
-
"Oat New England IPA:
16% ekstr.
6,5% alk.
Chmiele: Paradigm, Citra, Idaho Gem czyli USA.
W opisie: "soczystość 100%, pijalność na maksa. Gorba piekarnik, mniam mniam łyk łyk, zimzam Dag dag. Żałuję, że nie doczytałem wcześniej...
...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-10-09, 22:41 -
-
18.07.2025 przy okazji zwiedzania Schwerina postanowiliśmy udać się na drugą stronę ogromnego jeziora Schweriner See, nad którym leży miasto. Naszym celem była miejscowość Leezen na wschodnim brzegu i znajdujący się tam browarek Hennings (powstały w 2012 roku), który oficjalnie otwiera...-
Channel: Niemcy
-
-
Browarek restauracyjny w najstarszej historycznej części Lubeki jaką jest wyspa Innenstadt. Płynąca przez miasto rzeka Trave dzieli się tu na aż 3 nurty, przez co na starówkę z każdej strony można się dostać tylko mostami. Od dworca kolejowego jest 1 km, więc dojście zajmie 15 minut....-
Channel: Niemcy
-
-
Browar Němý Medvěd został przez nas odwiedzony w sierpniu br (dokładnie 09.08 – więc dosłownie kilka dni po Jacku).
Położony jest on na rynku głównym Starego Miasta, zaraz obok zamku Mělník. Lokalizacja jest super, ponieważ znajdujemy się na wzgórzu nad Łabą, w pobliżu znajduje...-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment