Co jest głównym składnikiem piwa?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • biereczapplistes
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.05
    • 325

    #46
    I od tego mleka mamy w bani ćwieka...
    Pijast Piwodziej :D

    Comment

    • lzkamil
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.01
      • 3611

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bastion
      Białego żeby w nazwie miał ''biały'' to nie, ale jeśli chodzi generalnie o to, czy jasny czy ciemny, to tak piłem.
      Swego czasu w roku 2000 śp. czeski browar Lanskroun, wypuścił piwo
      "Zlaty Beran" SVETLY Porter. To coś miało 15* i 10.8 % alk.
      Piłem je w wersji butelkowej oraz nalewanej na dworcu kolejowym w Tyniste Nad Orlici.
      Kiedy zobaczyłem napis -svetly porter, to myślałem sobie, że ktoś się pomylił...
      Ale faktycznie był jasny. A mówi się że mózgotrzepy to tylko my umiemy robić.
      Ten porter pewnie na początku był ciemny ale go tak mocno wyżyłowali że cały kolor odfermentował.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
      Podpadam coraz bardziej , ale krowy tzw. rasy holenderskiej mają barwy maskujące, tj. czarno-białe, łaciate... . Krowy czerwone mogą być np. rasy czerwonej POLSKIEJ... Poza tym, są jeszcze krowy Milki - fioletowe, i właśnie z ich sfermentowanego mleka robi się białe portery (ale tylko podczas białych nocy) .
      W rejonach gdzie nie ma białych nocy można je warzyć też w tą jedyną noc w roku rozświetlaną kwiatem paproci, którego można użyć zamiast chmielu. Stąd białe portery bałtyckie dzielą się na północne, czyli warzone w białe noce, i południowe, chmielone kwiatem paproci. W ten sposób rozwikłaliśmy zagadkę białego portera i jego podgatunków.
      Lepszy jabol pod okapem
      niż GŻ, CP i KP !


      Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

      Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

      Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

      Comment

      • solymr
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2009.05
        • 1

        #48
        ja bym dodał serwatkę, bo mleko to tak nie do końca

        Comment

        • pepin6
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2006.10
          • 7

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
          Podpadam coraz bardziej , ale krowy tzw. rasy holenderskiej mają barwy maskujące, tj. czarno-białe, łaciate... . Krowy czerwone mogą być np. rasy czerwonej POLSKIEJ... Poza tym, są jeszcze krowy Milki - fioletowe, i właśnie z ich sfermentowanego mleka robi się białe portery (ale tylko podczas białych nocy) .
          Nieee - z mleka Milki to się robi denaturat. Który następnie można przefiltrować przez kromkę chleba (czyli "piwo w formie ciała stałego") i tę przefiltrowaną ciecz zastosować do uszlachetniania pif typu strong.

          P.S. Z tym chmielem jako głównym składnikiem piwa jest jak z dudami - tysiące ludzi myli je z kobzą. A nasza robota - tłumaczyć, wyjaśniać, prostować. Do skutku!

          Comment

          • Darek_J-23
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.09
            • 34

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pepin6

            P.S. Z tym chmielem jako głównym składnikiem piwa jest jak z dudami - tysiące ludzi myli je z kobzą. A nasza robota - tłumaczyć, wyjaśniać, prostować. Do skutku!
            Ja tez sie zawsze myle: w Zywcu robia dudy czy kobzy?

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • dadek
              Niemcy, Leezen, Schloßstraße 1 a, Handwerksbrauerei Hennings
              dadek
              18.07.2025 przy okazji zwiedzania Schwerina postanowiliśmy udać się na drugą stronę ogromnego jeziora Schweriner See, nad którym leży miasto. Naszym celem była miejscowość Leezen na wschodnim brzegu i znajdujący się tam browarek Hennings (powstały w 2012 roku), który oficjalnie otwiera...
              2025-09-28, 01:39
            • dadek
              Niemcy, Lübeck, Alfstraße 36, Brauberger
              dadek
              Browarek restauracyjny w najstarszej historycznej części Lubeki jaką jest wyspa Innenstadt. Płynąca przez miasto rzeka Trave dzieli się tu na aż 3 nurty, przez co na starówkę z każdej strony można się dostać tylko mostami. Od dworca kolejowego jest 1 km, więc dojście zajmie 15 minut....
              2025-09-27, 03:28
            • Vortex
              Mělník, Náměstí Míru 27, Němý Medvěd Burger & Beer Bar
              Vortex
              Browar Němý Medvěd został przez nas odwiedzony w sierpniu br (dokładnie 09.08 – więc dosłownie kilka dni po Jacku).

              Położony jest on na rynku głównym Starego Miasta, zaraz obok zamku Mělník. Lokalizacja jest super, ponieważ znajdujemy się na wzgórzu nad Łabą, w pobliżu znajduje...
              2025-09-24, 23:46
            • darekd
              Stu Mostów, Green Cloud NEIPA
              darekd
              6,2% alk.

              Aromat - chmielowy (owoce tropikalne, brzoskwinia, w tle leciutka żywiczność i cytrusowe muśnięcie), ciut słodu
              Piana - wyższa, trwalsza, długi kożuszek
              Barwa - zabielona (mętna) słomka
              Wysycenie - wyższe, wyraźniej musujące
              Smak - chmiel...
              2025-09-07, 00:19
            • dadek
              Niemcy, Mönchhagen, An der Postsäule 1, Maennerhobby Brennerei&Brauerei
              dadek
              Miejscowość Mönchhagen jest położona 13 km na północny wschód od Rostocku. W ciągu 11 minut łatwo się tu dostać pociągami kursującymi co godzinę (w szczycie co 40 minut). Co prawda budynek browaru stoi blisko toru, jednak ze stacji trzeba dojść 1300 m chodnikiem wzdłuż szosy. Ewentualnością...
              2025-08-20, 03:14
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...