Moja porterówka już się "przegryza" od ponad tygodnia.
Użyłem porteru łódzkiego, ale niestety z puszki, bo w Szczecinie nie ma butelkowanego - następnym razem spróbuję z witnickim. Do tego spirytus z warszawskiej gorzelni, setka Golden Rumu z Zielonej Góry, szczypta cynamonu i 1/3 laski wanilii bardzo drobno posiekanej i cukier.
Nie zdobyłem się na cukier waniliowy, bo w nim wanilia jest identyczna z naturalną, a tak już po tygodniu wódka ma piękny waniliowy posmak, choć przez cynamon i kawałki wanilii zawiera drobne dodatki przy dnie.
Pierwsze 2 setki odpite, reszta do piwnicy.
Przepis na porterówkę
Collapse
X
-
No i porterówka zabutelkowana. Dzięki kol. Twilight_Alehouse (wielkie dzięki!) zrobiłem ją na Porterze Łódzkim i spirycie Lubelskim, z dodatkiem cukru z Łap, cukru waniliowego i setki rumu Old Pascas (ciemnego). Niestety chyba nieco za bardzo podgrzałem i ten zapach (?!) nieco obniża mój optymizm.
Zawartość zostanie sprawdzona około Świąt i/lub Nowego Roku.
Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaNikita, a co się w takiej porterówce może zepsuć? Spirytus? Bo, ze portera można trzymać parę latek, to przecież wszyscy wiemyBez obaw, można trzymać ile wlezie - raczej wszyscy mają odwrotny problem - spozywaja zbyt szybko
moja porterówka nigdy nie skończyła roczkuLeave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusiaraczej wszyscy mają odwrotny problem - spozywaja zbyt szybko) i chcę schować sobie flaszkę takiej porterówki i wyciągnąć za np: 10 lat
*
* - oczywiście jak się udaLeave a comment:
-
Nikita, a co się w takiej porterówce może zepsuć? Spirytus? Bo, ze portera można trzymać parę latek, to przecież wszyscy wiemyBez obaw, można trzymać ile wlezie - raczej wszyscy mają odwrotny problem - spozywaja zbyt szybko
Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzyczym dłużej stoi tym lepiej smakuje...
Czy ktoś pił Porterówkę starszą niż 1 rok?Leave a comment:
-
wczoraj robiłem porterówkę
porter z Witnicy 2x0,5l
spirytus 0,5l
cukier 300g
cukier wanilkowy 1 op
rum 100g
wieczorem zeszli się goście imieninowi i po kapince spróbowali
ocena -REWELACJALeave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nikita_banita(...)
Jak długo po zrobieniu można pić porterówkę?
a tak na poważnie to czym dłużej stoi tym lepiej smakujeLeave a comment:
-
Moim skromnym zdaniem bardzo istotny jest czas przechowywania.
Swego czasu miałem możliwość spożywania bo degustacja to nie jest dobre słowo"rocznej" porterówki u Tabletki & Carlberga.
Termin "wytrawna słodycz " byłby tu chyba na miejscu.
Mają duże doświadczenie z rozmaitymi nalewkami zalecam minimum 6 miesięczne dojrzewanie.Leave a comment:
-
Nigdy nie podgrzewam porteru, wydaje mi się że przez to traci moc i aromat.Leave a comment:
-
Dzięki za podpowiedzi! Postaram się zastosować do Waszych rad. Nie będę na razie eksperymentował z goździkami i cynamonem, tylko zrobię wersję podstawową.
Jak długo po zrobieniu można pić porterówkę?Leave a comment:
-
Też słodziutka portrówka wychodzi przy 10 łyżkach cukru...
(cukru waniliowego dodaję mniej więcej tyle co Darek)Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nikita_banitaA jakie proporcje cukru i cukru waniliowego stosujecie na litr portera i 0,5 l spirytusu?Leave a comment:
-
A jakie proporcje cukru i cukru waniliowego stosujecie na litr portera i 0,5 l spirytusu?Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Jeśli ktoś z Was zdecyduje się wykorzystać ten przepis, będzie miał okazje napić się najlepszej NEIPy na świecie.
Przepis zamieszczony w necie, autor podany, wszystko lege artis:
Tree House Brewing Company: Julius clone
(5 gallons/19 L, all-grain)
...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
1. Składniki:- pilzeński Litovel 4,25 kg;
- monachijski Litovel 0,9 kg;
- karmel jasny 0,5 kg
- caraaroma 0,35;
- chmiel Marynka granulat 40 g;
- chmiel Lubelski granulat 25 g;
- miód gryczany, naturalny 1,3kg.
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
Witam, wszystkich. Chciałem się zapytać czy coś wyjdzie z tego przepisu który przygotowałem i posiadam surowce jak w zestawieniu, robiłem już brewkity ale chcę spróbować zacierania, wszystkie surowce i sprzęt mam ponieważ robię również wino tak że sprzęt jest tyle że po przestudiowaniu...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć.
Dobra, od początku, w najbliższym czasie kupuję stary dom z dużą piwnicą w celu zrobienia z niej browaru domowego, niestety nie mam pomysłu na to jakie piwko(a) uwarzyć tam jako pierwsze...
Moimi typami póki co są, RiS lub imperial IPA... ale może ktoś...-
Channel: Przy piwie
-
-
Jak zwykle na wrocławskim stadionie, tylko że zamiast wiosną to będzie właściwie na początku lata. Na tym betonie może być gorąco.
Jak zwykle informacje na temat wystawców i piw sąpilnie strzeżoną tajemnicą
Będzie natomiast wykład "Biotransformacja chmielu...-
Channel: Festiwale piwne
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: