Przepis na porterówkę

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • brzeczka
    replied
    Moja porterówka już się "przegryza" od ponad tygodnia.
    Użyłem porteru łódzkiego, ale niestety z puszki, bo w Szczecinie nie ma butelkowanego - następnym razem spróbuję z witnickim. Do tego spirytus z warszawskiej gorzelni, setka Golden Rumu z Zielonej Góry, szczypta cynamonu i 1/3 laski wanilii bardzo drobno posiekanej i cukier.
    Nie zdobyłem się na cukier waniliowy, bo w nim wanilia jest identyczna z naturalną, a tak już po tygodniu wódka ma piękny waniliowy posmak, choć przez cynamon i kawałki wanilii zawiera drobne dodatki przy dnie.
    Pierwsze 2 setki odpite, reszta do piwnicy.

    Leave a comment:


  • nikita_banita
    replied
    No i porterówka zabutelkowana. Dzięki kol. Twilight_Alehouse (wielkie dzięki!) zrobiłem ją na Porterze Łódzkim i spirycie Lubelskim, z dodatkiem cukru z Łap , cukru waniliowego i setki rumu Old Pascas (ciemnego). Niestety chyba nieco za bardzo podgrzałem i ten zapach (?!) nieco obniża mój optymizm.

    Zawartość zostanie sprawdzona około Świąt i/lub Nowego Roku .

    Leave a comment:


  • arzy
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    Nikita, a co się w takiej porterówce może zepsuć? Spirytus? Bo, ze portera można trzymać parę latek, to przecież wszyscy wiemy Bez obaw, można trzymać ile wlezie - raczej wszyscy mają odwrotny problem - spozywaja zbyt szybko
    to jest duży problem
    moja porterówka nigdy nie skończyła roczku

    Leave a comment:


  • nikita_banita
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    raczej wszyscy mają odwrotny problem - spozywaja zbyt szybko
    Ale ja mam silną wolę (albo słabą pamięć ) i chcę schować sobie flaszkę takiej porterówki i wyciągnąć za np: 10 lat *



    * - oczywiście jak się uda

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Nikita, a co się w takiej porterówce może zepsuć? Spirytus? Bo, ze portera można trzymać parę latek, to przecież wszyscy wiemy Bez obaw, można trzymać ile wlezie - raczej wszyscy mają odwrotny problem - spozywaja zbyt szybko

    Leave a comment:


  • nikita_banita
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy
    czym dłużej stoi tym lepiej smakuje
    Ale termin "czym dlużej" jest o tyle pojemny, co niedookreślony, że nadal nie wiem jak długo można Porterówkę przechowywać, a później spożyć bez obawy o własne czy współbiesiadników życie ...

    Czy ktoś pił Porterówkę starszą niż 1 rok?

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    wczoraj robiłem porterówkę
    porter z Witnicy 2x0,5l
    spirytus 0,5l
    cukier 300g
    cukier wanilkowy 1 op
    rum 100g
    wieczorem zeszli się goście imieninowi i po kapince spróbowali
    ocena -REWELACJA

    Leave a comment:


  • arzy
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nikita_banita
    (...)
    Jak długo po zrobieniu można pić porterówkę?
    aż się skończy
    a tak na poważnie to czym dłużej stoi tym lepiej smakuje

    Leave a comment:


  • marcopolok
    replied
    Moim skromnym zdaniem bardzo istotny jest czas przechowywania.
    Swego czasu miałem możliwość spożywania bo degustacja to nie jest dobre słowo "rocznej" porterówki u Tabletki & Carlberga.
    Termin "wytrawna słodycz " byłby tu chyba na miejscu.
    Mają duże doświadczenie z rozmaitymi nalewkami zalecam minimum 6 miesięczne dojrzewanie.

    Leave a comment:


  • jasiu_piwosz
    replied
    Nigdy nie podgrzewam porteru, wydaje mi się że przez to traci moc i aromat.

    Leave a comment:


  • nikita_banita
    replied
    Dzięki za podpowiedzi! Postaram się zastosować do Waszych rad . Nie będę na razie eksperymentował z goździkami i cynamonem, tylko zrobię wersję podstawową.

    Jak długo po zrobieniu można pić porterówkę?

    Leave a comment:


  • iron
    replied
    No i obowiązkowo kapkę rumu, żeby nie jechało tak spirytem

    Leave a comment:


  • Małażonka
    replied
    Też słodziutka portrówka wychodzi przy 10 łyżkach cukru...
    (cukru waniliowego dodaję mniej więcej tyle co Darek)

    Leave a comment:


  • dkrasnodebski
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nikita_banita
    A jakie proporcje cukru i cukru waniliowego stosujecie na litr portera i 0,5 l spirytusu?
    Ja daję dwie szklanki cukru i 20-30 gram cukru waniliowego. Wtedy porterówka wychodzi bardzo słodka.

    Leave a comment:


  • nikita_banita
    replied
    A jakie proporcje cukru i cukru waniliowego stosujecie na litr portera i 0,5 l spirytusu?

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Latarnik
    Najlepsza NEIPA swiata - przepis
    Latarnik
    Jeśli ktoś z Was zdecyduje się wykorzystać ten przepis, będzie miał okazje napić się najlepszej NEIPy na świecie.
    Przepis zamieszczony w necie, autor podany, wszystko lege artis:


    Tree House Brewing Company: Julius clone


    (5 gallons/19 L, all-grain)
    ...
    2022-03-19, 23:31
  • Flino
    Jak czytać przepis ?
    Flino
    Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
    1. Składniki:
    • pilzeński Litovel 4,25 kg;
    • monachijski Litovel 0,9 kg;
    • karmel jasny 0,5 kg
    • caraaroma 0,35;
    • chmiel Marynka granulat 40 g;
    • chmiel Lubelski granulat 25 g;
    • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
    2....
    2021-11-17, 11:49
  • krakra8888
    Przepis IPA na pierwszy zacier
    krakra8888
    Witam, wszystkich. Chciałem się zapytać czy coś wyjdzie z tego przepisu który przygotowałem i posiadam surowce jak w zestawieniu, robiłem już brewkity ale chcę spróbować zacierania, wszystkie surowce i sprzęt mam ponieważ robię również wino tak że sprzęt jest tyle że po przestudiowaniu...
    2018-04-20, 13:33
  • artoszek
    Przepis na inauguracje nowego browaru
    artoszek
    Cześć.

    Dobra, od początku, w najbliższym czasie kupuję stary dom z dużą piwnicą w celu zrobienia z niej browaru domowego, niestety nie mam pomysłu na to jakie piwko(a) uwarzyć tam jako pierwsze...

    Moimi typami póki co są, RiS lub imperial IPA... ale może ktoś...
    2019-01-10, 12:33
  • darekd
    2024.06.21-23, XIV Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa
    darekd
    Jak zwykle na wrocławskim stadionie, tylko że zamiast wiosną to będzie właściwie na początku lata. Na tym betonie może być gorąco.
    Jak zwykle informacje na temat wystawców i piw sąpilnie strzeżoną tajemnicą

    Będzie natomiast wykład "Biotransformacja chmielu...
    2024-06-04, 04:20
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...