Utopence

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • sloniatko
    replied
    Myślę, że prawdopodobny termin zepsucia jest taki sam jak w przypadku marynowanych grzybków

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Ja własnie mam zamiar przetestować, jak dlugo mogą stać Zamierzam jeden kawałeczek z cebulką zostawić az do zepsucia, żeby okreslic termin przydatnosci

    Leave a comment:


  • arcy
    replied
    sloniatko napisał(a)
    My wczoraj zjedliśmy osttnie cztery i pozostały nam tylko resztki cebulki ale nic to najdalej jutro lub pojutrzę "uwarzę" następny słoik. Tylko tym razem z 2 kg parówek może do świąt coś zostanie
    Może być trochę za długo. Lepiej podziel to na dwie "warki". Albo jeszcze lepiej - nie dziel, zrób dwie po 2 kg

    Leave a comment:


  • ZIOMEK2
    replied
    ...ale tradycja jest najlepsza...
    Mam znajomych na Słowacji, w Czechach i w Bawarii, i też sobie "odpuszczają" mięsko na Wigilię.
    Moim zdaniem nie należy uogólniać.

    Jutro robię Utopence III.

    Leave a comment:


  • kiszot
    replied
    Marusia napisał(a)
    Nie wiem, jak u Ciebie, ale u mnie Wigilia jest bezmięsna.
    Ale to tylko polska tradycja.W innych katolickich krajach jada się mięso na wigilię.

    Leave a comment:


  • sloniatko
    replied
    My wczoraj zjedliśmy osttnie cztery i pozostały nam tylko resztki cebulki ale nic to najdalej jutro lub pojutrzę "uwarzę" następny słoik. Tylko tym razem z 2 kg parówek może do świąt coś zostanie

    Leave a comment:


  • ZIOMEK2
    replied
    Arcy - smacznego !

    Utopence i makówki, beczka piwa i galon spirytusu...to jest to!
    Ja swoje pasteryzowane Utopence też zostawiam na Święta.
    Ale w Wigilię i pierwszy dzień Świąt tradycyjnie będę jadł karpia...

    Leave a comment:


  • arcy
    replied
    Póki mieszkałem z rodzicami, to też była bezmięsna, choć dla mnie nie ma to znaczenia. Zdarzało mi się podjeść coś zwierzęcego w ciągu dnia.
    Ponieważ dla mnie święta to wyłącznie tradycja, żadne przeżycia religijne, to nie mam zamiaru pościć. Będę jadł to, co akurat znajdę w lodówce.
    Ale że jestem łasuch, to pewnie zrobię sobie śląskie makówki. I może jeszcze zupkę z suszonych owoców.

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    arcy napisał(a)
    Utopence - tradycyjne polskie wigilijne danie
    Nie wiem, jak u Ciebie, ale u mnie Wigilia jest bezmięsna. Oczywiście, można by dyskutować o procentowej zawartości mięsa w parówce, ale jednak mimo wszystko miałam na myśli to, co napisałam - Święta Bozego Narodzenia, czyli 25-26 grudnia.

    Leave a comment:


  • arcy
    replied
    Marusia napisał(a)
    Postanowiłam wprowadzić utopence do stałego menu świątecznego mojej rodziny - przyniosę na próbę na Boże Narodzenie, zobaczymy, czy się przyjmą
    Utopence - tradycyjne polskie wigilijne danie

    Leave a comment:


  • arcy
    replied
    Moje stoją od soboty 27 listopada, z każdym dniem coraz lepsze. Planuję na dziś małe spotkanie: ja, Racibor i sporo utopenców

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Postanowiłam wprowadzić utopence do stałego menu świątecznego mojej rodziny - przyniosę na próbę na Boże Narodzenie, zobaczymy, czy się przyjmą

    Ale nastawię je gdzieś tak na 12 dni przed świętami, im dłużej stoją, tym smaczniejsze

    Leave a comment:


  • arzy
    replied
    Moje paróweczki stoją od soboty. Skosztowałem dwie sztuki. Muszę przyznać, iż są niczego sobie
    Ostatnia zmiana dokonana przez arzy; 2004-12-08, 11:16.

    Leave a comment:


  • Małażonka
    replied
    My jesteśmy mniej twardzi - wczoraj była pierwsza próba: dzisiaj żyjemy

    Leave a comment:


  • sklep-piwowar
    replied
    Moje topielce stoją w słoju od soboty czyli 4 dni i jeszcze nie jadłem ani cebulki ani parówek - taki twardy jestem

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Řevnice, Pod Lipami 71, Pivovar Řevnice
    dadek
    Browarek odwiedziłem 12.09.2019 zupełnie przypadkowo i to dzięki Pendragonowi. Zadzwonił akurat jak wracałem pociągiem z Pilzna do Pragi, trochę pogadaliśmy a na koniec zapytał: "-Gdzie planujesz zakończyć dzisiejszy dzień?" Ja na to, że chyba wysiądę po drodze do któregoś...
    2019-09-20, 03:31
  • Krakus
    2025.09.12-14 - XXIV Zlot Browar.biz Warka, Browar Browarka
    Krakus
    Jak donosi Krecik, tegoroczny zlot zostanie odwołany w Warce, w ośrodku "Kemping nad Pilicą", ul. Nowy Zjazd 6, blisko stacji kolejowej Warka Miasto.
    Noclegi tanie i skromne, domki głównie 4-osobowe z piętrowymi łóżkami (190 zł za dobę), bez sanitariatów, kablówki, dżakuzi....
    2025-07-18, 20:19
  • pebejot
    Mołdawia, Kiszyniów, Strada Stefan Cel Mare 182, Lake House Brewpub
    pebejot
    Mołdawia to wciąż jeden z najbiedniejszych europejskich krajów o mocno niestabilnej sytuacji geopolitycznej.
    Niemniej jednak mołdawska stolica powoli zmienia się. Jej modernistyczne, betonowe oblicze nabiera bardziej europejskiego kształtu.
    Powstają nowoczesne osiedla mieszkaniowe,...
    2024-01-06, 00:11
  • darekd
    Browar Stu Mostów, Ur the wurst
    darekd
    "Breakfast pale ale" z laktozą

    Chmiele: Riwaka (NZ), Eclipse (AUS), Motueka (NZ)

    4% alk. 13,5% ekstr.

    Aromat- chmielowy, początkowo owoce tropikalne, żywiczność i minimalnie cytrusy. Ale szybko przechodzi już tylko w owoce typu melon i mango, następnie...
    2023-01-19, 02:48
  • Warzywo
    Karvina, Nádražní 695/7, Restaurace Mašinka
    Warzywo
    http://www.masinka.tym.cz/

    i za to też kocham Czechy - za restauracje na dworcach (nie wiem czemu u nas nie można). Tu mamy klasykę - klasyczne obrusy, utopence, hermeliny i pyszny Radegast na szybko przed odjazdem pociągu....
    2020-02-27, 13:14
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...