Utopence
Collapse
X
-
Skąd wziąłeś oliwki, Ziomek, w przepisie na utopence??? Czyżby w Czechach rosły gaje oliwne - pamiętaj, że nie jest to wymysł ostatnich kilku lat. -
Ziomek, a możesz ty pisać normalnie, z nawiasami, bez wykrzykiwania nazw własnych, bez enterowania linijek w nieprawdopodobnych miejscach? Jestem już trochę stary i nie chce mi się odzwyczajać od poprawnej polszczyzny.Leave a comment:
-
Do Lidla żech nie jechoł, po wurszt pójda kajś bliżej i sam utopence zrobia. Zjodłbych tyż prażoki, ale fajera w domu nie rozpola
A, i niedługa uwarza se wodzionka, dawno nie jodłech.
Niniejszym zgłaszam swoje honorowe członkostwo w sekcji śląskiej.Leave a comment:
-
... a ocet to dałem winny / zwykły - chyba 6% / do ostatnich
"utopenców" i oliwkę z "oliwek" - ciekawe co z tego "wyrośnie"?Leave a comment:
-
arcy napisał(a)
Spróbuję według czeskiego.
A Ty mi chopie powiedz, co tyn PYRSK znoczy. Jo trocha po ślunsku godoć umia, ale tego żech rychtig nie słyszoł.
To pewna odmiana NA ZDROWIE ! / patrz MASZTALSCY, kabaret RAK,
"śląskie biesiady" i.t.p./ - ogólnie przyjęte od "wieków".
Może też mieć znaczenie n.p. jako CZEŚĆ ! i.t.p.
P.S.
Czy kupiłeś "tyn wuszt" w "LidL" ?
Ciekawe jak tam Marusia ? / piwo "warzy", przepisy na "krupnioki"
zna...To możemy już otwierać BROWARY RESTAURACYJNE...Proponuję :
Wrocław, Książ / na zamku /, Opole / pod ratuszem /, Pszczyna
/ na zamku /....póżniej przeskok do Krosna...i całe "południe"
piwne NASZE !?Leave a comment:
-
Odp: Odp: odp.: dla Marusi i innych zainteresowanych !
arzy napisał(a)
Podaj dokładny przepis jakiego używasz, bo na czosnek mam kilka
Jak długo muszą stać w zalewie aby je zjeść?
Patrz: www.argo.cz/utopenci/ - / na początek proponuję -
zrób sobie w/g przepisu nr I /
Tam są trzy przepisy / podobne - bez pasteryzacji i "z" /, napisane "prostym językiem" / a czeski może się przydać...!? /
jak prosta i praktyczna jest czeska kuchnia !
...a czosnek proponuję raczej jako zagrycha do gorzałki,
ale to póżniej - może powstanie osobny dział kulinarny !?
JESTEM ZA !!!Leave a comment:
-
Spróbuję według czeskiego.
A Ty mi chopie powiedz, co tyn PYRSK znoczy. Jo trocha po ślunsku godoć umia, ale tego żech rychtig nie słyszoł.Leave a comment:
-
To jest błędny przepis ! Ja już swoją opinię tam przesłałem.
NIECH NIKT Z NASZEGO SZEROKIEGO GRONA NIE ROBI TYM PRZEPISEM !
/ To jest raczej przepis na "niedokończone ogórki" !!! /
Bardzo proszę! Bo znów może mieć pretensje do naszych "piwnych
sąsiadów". Ja trzymam się przepisów w/g www.arago.cz/utopenci/,
i właśnie to jest to ! / wczoraj "zakisiłem" w/g przep. nrI /
"Orginalne" tylko po czesku !!!Leave a comment:
-
Krzysiu napisał(a)
A w czym niby czeskie są takie lepsze, że polskich się boisz? Sądzisz, że Czesi nie potrafią dosypać starych szmat i gazet do mieszanki mięsnej?Leave a comment:
-
Odp: odp.: dla Marusi i innych zainteresowanych !
ZIOMEK2 napisał(a)
Generalnie zalewa jak na czosnek konserwowy / musi być
dodana ostra papryka aby podkreślić smak...i.t.d. /.
(...)
SMACZNEGO !
Jak długo muszą stać w zalewie aby je zjeść?Ostatnia zmiana dokonana przez arzy; 2004-11-25, 12:25.Leave a comment:
-
odp.: dla Marusi i innych zainteresowanych !
Generalnie zalewa jak na czosnek konserwowy / musi być
dodana ostra papryka aby podkreślić smak...i.t.d. /.
Zaś parówki "cielęce", bo szybko "przechodzą" / ale mogą być
dowolne - w/g uznania, grubość też - ale raczej krótsze - lepiej
się je ! /. Można także zrobić wersję "amerykańską" z kabanosem.
To tyle moich uwag.
Oto adresy: www.arago.cz/utopenci/ lub www.google.pl
/ wpisz utopenec lub langos i masz wersję czeską, słowacką../
Polecam "langose" na ostro : www.puszkkka.spinacz.pl
...a póżniej już tylko: piwo,śliwowica... i zabawa do rana !
/ przekazuję adresy a nie konkretny przepis aby było szybciej
i wybór większy ! /. Patrz też "certova burta" i "syr".
SMACZNEGO !Leave a comment:
-
ZIOMEK2 napisał(a)
...przecież chciałeś "UTOPENCE", a właśnie z "cielęcych"
wychodzą najlepsze / mam nawet przepis ! /.Leave a comment:
-
zythum napisał(a)
Absolutnie się nie zgadzam.
jadłem czeskiego "parka w rochliku" i dla mnie bez różnicy, jadłem też "klobaskę" i było super
żąleną napisał(a)
Viva parówki sojowe!Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Browarek odwiedziłem 12.09.2019 zupełnie przypadkowo i to dzięki Pendragonowi. Zadzwonił akurat jak wracałem pociągiem z Pilzna do Pragi, trochę pogadaliśmy a na koniec zapytał: "-Gdzie planujesz zakończyć dzisiejszy dzień?" Ja na to, że chyba wysiądę po drodze do któregoś...
-
Channel: Czechy
-
-
Mołdawia to wciąż jeden z najbiedniejszych europejskich krajów o mocno niestabilnej sytuacji geopolitycznej.
Niemniej jednak mołdawska stolica powoli zmienia się. Jej modernistyczne, betonowe oblicze nabiera bardziej europejskiego kształtu.
Powstają nowoczesne osiedla mieszkaniowe,...-
Channel: Mołdawia
-
-
"Breakfast pale ale" z laktozą
Chmiele: Riwaka (NZ), Eclipse (AUS), Motueka (NZ)
4% alk. 13,5% ekstr.
Aromat- chmielowy, początkowo owoce tropikalne, żywiczność i minimalnie cytrusy. Ale szybko przechodzi już tylko w owoce typu melon i mango, następnie...-
Channel: Piwo - konkretnie
2023-01-19, 02:48 -
-
http://www.masinka.tym.cz/
i za to też kocham Czechy - za restauracje na dworcach (nie wiem czemu u nas nie można). Tu mamy klasykę - klasyczne obrusy, utopence, hermeliny i pyszny Radegast na szybko przed odjazdem pociągu....-
Channel: Czechy
2020-02-27, 13:14 -
-
W praskiej dzielnicy Bubeneč pierwszym browarkiem był Bubenečský powstały prawie równo rok temu https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=132888 a od marca 2019 około 1500 m na zachód dołączył kolejny pod nazwą Lajka. Również mieści się w dużej stylowej kamienicy jakich tu pełno, przez...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: