Utopence

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pietrzak
    A dodawaliście kiedyś gorczycę do Utopenców,ja ma m sporo różnych ekesperymentów utopencówych, niesty przepisy były na oko i nigdy nie wyszły mi takie same, ale zawsze wszystkim smakowały.
    Tak dawałem pasuje wyśmienicie a ile zabawy z rozgryzieniem jednej kuleczki

    Leave a comment:


  • Pietrzak
    replied
    A dodawaliście kiedyś gorczycę do Utopenców,ja ma m sporo różnych ekesperymentów utopencówych, niesty przepisy były na oko i nigdy nie wyszły mi takie same, ale zawsze wszystkim smakowały.

    Leave a comment:


  • ZIOMEK2
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cukierniczka
    Utopence wyszły bardzo octowe. Nastepnym razem abernacka musi trochę zmienicć proporcje.
    Następnym razem proponuje zastosować ocet winny gdzieś na 6% bo ten spirytusowy na 8 lub 10% jest raczej za mocny aczkolwiek można go rozcieńczyć, ale winny ma tutaj chyba właściwszy smak !?
    Ostatnia zmiana dokonana przez ZIOMEK2; 2007-03-18, 10:45.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
    Dodać wody?

    To samo przyszło mi do głowy, wylałbym zalewę octową do gara dolał wody ile potrzeba do właściwego smaku i zalał utopence.

    Leave a comment:


  • arcy
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cukierniczka
    Utopence wyszły bardzo octowe. Nastepnym razem abernacka musi trochę zmienicć proporcje.
    Dodać wody?

    Leave a comment:


  • cukierniczka
    replied
    Utopence wyszły bardzo octowe. Nastepnym razem abernacka musi trochę zmienicć proporcje.

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
    Czy po zalaniu parówek zalewą octową, słoiki z zawartością trzeba jeszcze zagotować w celu pastryzacji i dokładnego zamknięcia?
    Wszystko jest napisane parę postów wyżej

    Pasteryzacja niegłupi pomysł, wtedy mamy przekąskę dla niespodziewanych gości prosto z piwniczki

    A w ogóle dawno utopenców nie robiłam, musze na parapetówkę nastawić, mniam

    Leave a comment:


  • abernacka
    replied
    Czy po zalaniu parówek zalewą octową, słoiki z zawartością trzeba jeszcze zagotować w celu pastryzacji i dokładnego zamknięcia?

    Leave a comment:


  • ZIOMEK2
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pawcik
    Ale teraz mam papryczki chili w calosci tak wiec ile ich dac na litrowy sloik ?, zeby nie było jak siekiera ale zeby było pikantne
    W/g mnie to pół laski i będzie tak jak trzeba !?

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
    Wszystko zależy od parówek i stopnia zamarynowania. U mnie wytrzymywały więcej niż 14 dni. Zawsze też możesz poddać je procesowi pasteryzacji, wtedy postoją znacznie dłużej. Jak warzywa konserwowe.

    U mnie bywały do 3 tygodni ( były wtedy najlepsze), przechowywałem w lodówce, temperatura koło 6 stopni. Warunek jest jeden, trzeba dużo nastawić

    Leave a comment:


  • arcy
    replied
    Wszystko zależy od parówek i stopnia zamarynowania. U mnie wytrzymywały więcej niż 14 dni. Zawsze też możesz poddać je procesowi pasteryzacji, wtedy postoją znacznie dłużej. Jak warzywa konserwowe.

    Leave a comment:


  • peter007
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika borinek
    1----14 dni
    2----MOGE
    No chyba jedno wyklucza drugie

    Leave a comment:


  • borinek
    replied
    1----14 dni
    2----MOGE

    Leave a comment:


  • Pawcik
    replied
    A jak dlugo utopence moga stac w chlodnym i ciemnym miejscu ?
    Czy moge zrobić na raz większą ilośc i odstawić je, zeby byly na dluzszy czas ?

    Leave a comment:


  • arcy
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pawcik
    Mam małe pytanko
    Jak robiłem pierwszy raz utopence to dalem lyzeczke od herbaty sproszkowanego chili do zalewy z szklanki octu i 3 szklanek wody + przyprawy.
    Ale teraz mam papryczki chili w calosci tak wiec ile ich dac na litrowy sloik ?, zeby nie było jak siekiera ale zeby było pikantne
    Jeżeli są bardzo ostre, to myślę że maksymalnie pół.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Řevnice, Pod Lipami 71, Pivovar Řevnice
    dadek
    Browarek odwiedziłem 12.09.2019 zupełnie przypadkowo i to dzięki Pendragonowi. Zadzwonił akurat jak wracałem pociągiem z Pilzna do Pragi, trochę pogadaliśmy a na koniec zapytał: "-Gdzie planujesz zakończyć dzisiejszy dzień?" Ja na to, że chyba wysiądę po drodze do któregoś...
    2019-09-20, 03:31
  • Krakus
    2025.09.12-14 - XXIV Zlot Browar.biz Warka, Browar Browarka
    Krakus
    Jak donosi Krecik, tegoroczny zlot zostanie odwołany w Warce, w ośrodku "Kemping nad Pilicą", ul. Nowy Zjazd 6, blisko stacji kolejowej Warka Miasto.
    Noclegi tanie i skromne, domki głównie 4-osobowe z piętrowymi łóżkami (190 zł za dobę), bez sanitariatów, kablówki, dżakuzi....
    2025-07-18, 20:19
  • pebejot
    Mołdawia, Kiszyniów, Strada Stefan Cel Mare 182, Lake House Brewpub
    pebejot
    Mołdawia to wciąż jeden z najbiedniejszych europejskich krajów o mocno niestabilnej sytuacji geopolitycznej.
    Niemniej jednak mołdawska stolica powoli zmienia się. Jej modernistyczne, betonowe oblicze nabiera bardziej europejskiego kształtu.
    Powstają nowoczesne osiedla mieszkaniowe,...
    2024-01-06, 00:11
  • darekd
    Browar Stu Mostów, Ur the wurst
    darekd
    "Breakfast pale ale" z laktozą

    Chmiele: Riwaka (NZ), Eclipse (AUS), Motueka (NZ)

    4% alk. 13,5% ekstr.

    Aromat- chmielowy, początkowo owoce tropikalne, żywiczność i minimalnie cytrusy. Ale szybko przechodzi już tylko w owoce typu melon i mango, następnie...
    2023-01-19, 02:48
  • Warzywo
    Karvina, Nádražní 695/7, Restaurace Mašinka
    Warzywo
    http://www.masinka.tym.cz/

    i za to też kocham Czechy - za restauracje na dworcach (nie wiem czemu u nas nie można). Tu mamy klasykę - klasyczne obrusy, utopence, hermeliny i pyszny Radegast na szybko przed odjazdem pociągu....
    2020-02-27, 13:14
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...