Utopence

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mark33
    replied
    Jak będę na Słowacji muszę kupić te ich parówy, a cebulka i reszta składu krajowa, ach ocet
    ważna rzecz , tym razem zastosowałem włoski winny ............ (biały)- ładnie pachnie.

    Edycja: usunąłem nazwę octu co bym nie było reklamy.
    Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2005-08-14, 12:36.

    Leave a comment:


  • arcy
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co się ma
    Jak dla mnie wychodza wspaniałe, jednak doznanie może być złudne ponieważ nie miałem okazji spróbować oryginalnych słowackich.
    Ja próbowałem czeskich. Ich parówki są lepsze. Ale już cebulka i generalnie zalewa lepsze były moje.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co się ma
    Jak dla mnie wychodza wspaniałe, jednak doznanie może być złudne ponieważ nie miałem okazji spróbować oryginalnych słowackich.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZIOMEK2
    Fajnie to wszystko wygląda.
    Niestety jest to zwykła parówko - kiełbasa marynowana !
    Bo na " Utopenci " muszą być jednak "śpekaćky" - jak ktoś wcześniej zauważył i jest ten termin w przepisie podanym przeze mnie.
    Nawet Czesi serwują zwykłe parówki ( lub serdelki ) mówiąc, że to są " Utopenci "....
    c.d.n.

    Leave a comment:


  • ZIOMEK2
    replied
    Fajnie to wszystko wygląda.
    Niestety jest to zwykła parówko - kiełbasa marynowana !
    Bo na " Utopenci " muszą być jednak "śpekaćky" - jak ktoś wcześniej zauważył i jest ten termin w przepisie podanym przeze mnie.
    Nawet Czesi serwują zwykłe parówki ( lub serdelki ) mówiąc, że to są " Utopenci "....
    c.d.n.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Ja kroję dużo mniejsze ilości , teraz poszły 4 parówki grube na słoik 2 litrowy i duuuużo cebuli. Praktycznie sam zjadam utopence bo w domku nie ma chętnych a goście nie zdążyli się załapać.

    Leave a comment:


  • arcy
    replied
    W takim razię gratuluję cierpliwości! Mi jej brakuje przy krojeniu 2 kg grubych parówek, a ile w 2 kg musi się mieścić cienkich .

    PS. skąd - FCJP

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
    Następnym razem pomyśl o różnokolorowych paprykach.

    Jestem trochę zaskoczony tymi cienkimi parówkami. Jak dla mnie, mają trochę zbyt rzadką konsystencję.
    Wszystko zależy z kąd są parówki, ogólnie rzecz biorąc trzeba wiedzieć gdzie kupić.
    Z większości sklepów parówek sie nie chwyta nawet mój pies, bo mielą co popadnie i do tego konserwują jakimś dziadostwem. Na szczęście są jeszcze uczciwi dostawcy.

    Leave a comment:


  • arcy
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Szkoda mi tego koloru fioletowej cebuli , ładnie wygląda.
    I tak się zje byle się zielone nie zrobiło
    Następnym razem pomyśl o różnokolorowych paprykach.

    Jestem trochę zaskoczony tymi cienkimi parówkami. Jak dla mnie, mają trochę zbyt rzadką konsystencję.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Szkoda mi tego koloru fioletowej cebuli , ładnie wygląda.
    I tak się zje byle się zielone nie zrobiło

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
    Fioletowa cebula niedługo straci kolor

    To Ty robiłeś z cienkimi parówkami .
    Poprzedni nastaw był na cienkich parówkach i wyszedł całkiem smaczny, tylko marchewka nie bardzo wypaliła , była po prostu nijaka.

    Leave a comment:


  • arcy
    replied
    Fioletowa cebula niedługo straci kolor

    To Ty robiłeś z cienkimi parówkami .

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Już się za nimi stęskniłem więc sobie nastawiłem .
    Drugi słój utopenców został troszke zmodyfikowany, dałem serdelki (grube parówy),
    dużo czerwonej papryki,jedną chili , zrezygnowałem z marchewki choć ładnie wyglądała to smakowo nic specjalnego(twarda nawet po 10 dniach). Zamiast marchwi poszły 2 główki fioletowej cebuli (cztery białej)- efekt wizualny też się liczy. Dodatkowo ząbek czosnku oraz standartowe przyprawy.

    Jeszcze fotka.
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2005-08-13, 12:08.

    Leave a comment:


  • arcy
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika crizz
    Przejadłem już swój kilogram zamarynowanych parówek (plus cebula). Zanim zrobię kolejne, jedno (naiwne) pytanie: czy można zamiast parówek wykorzystać kiełbaski? Przejdą odpowiednio?
    Jeśli nikt mi kategorycznie nie odradzi, to wypróbuję, w małym słoiczku.
    Ja bym odradzał. Na ogół kiełbasy są już przyprawione, więc mniej podatne na oddziaływanie marynaty. Poza tym, mają inną konsystencję i niejednolity skład.

    Leave a comment:


  • kiszot
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Fajne śniadanie :
    Utopence, kawa i kromal chlebka.
    No wiesz.kawa z tak wielkiego koncernu?

    Leave a comment:


  • crizz
    replied
    Przejadłem już swój kilogram zamarynowanych parówek (plus cebula). Zanim zrobię kolejne, jedno (naiwne) pytanie: czy można zamiast parówek wykorzystać kiełbaski? Przejdą odpowiednio?
    Jeśli nikt mi kategorycznie nie odradzi, to wypróbuję, w małym słoiczku.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Řevnice, Pod Lipami 71, Pivovar Řevnice
    dadek
    Browarek odwiedziłem 12.09.2019 zupełnie przypadkowo i to dzięki Pendragonowi. Zadzwonił akurat jak wracałem pociągiem z Pilzna do Pragi, trochę pogadaliśmy a na koniec zapytał: "-Gdzie planujesz zakończyć dzisiejszy dzień?" Ja na to, że chyba wysiądę po drodze do któregoś...
    2019-09-20, 03:31
  • Krakus
    2025.09.12-14 - XXIV Zlot Browar.biz Warka, Browar Browarka
    Krakus
    Jak donosi Krecik, tegoroczny zlot zostanie odwołany w Warce, w ośrodku "Kemping nad Pilicą", ul. Nowy Zjazd 6, blisko stacji kolejowej Warka Miasto.
    Noclegi tanie i skromne, domki głównie 4-osobowe z piętrowymi łóżkami (190 zł za dobę), bez sanitariatów, kablówki, dżakuzi....
    2025-07-18, 20:19
  • pebejot
    Mołdawia, Kiszyniów, Strada Stefan Cel Mare 182, Lake House Brewpub
    pebejot
    Mołdawia to wciąż jeden z najbiedniejszych europejskich krajów o mocno niestabilnej sytuacji geopolitycznej.
    Niemniej jednak mołdawska stolica powoli zmienia się. Jej modernistyczne, betonowe oblicze nabiera bardziej europejskiego kształtu.
    Powstają nowoczesne osiedla mieszkaniowe,...
    2024-01-06, 00:11
  • darekd
    Browar Stu Mostów, Ur the wurst
    darekd
    "Breakfast pale ale" z laktozą

    Chmiele: Riwaka (NZ), Eclipse (AUS), Motueka (NZ)

    4% alk. 13,5% ekstr.

    Aromat- chmielowy, początkowo owoce tropikalne, żywiczność i minimalnie cytrusy. Ale szybko przechodzi już tylko w owoce typu melon i mango, następnie...
    2023-01-19, 02:48
  • Warzywo
    Karvina, Nádražní 695/7, Restaurace Mašinka
    Warzywo
    http://www.masinka.tym.cz/

    i za to też kocham Czechy - za restauracje na dworcach (nie wiem czemu u nas nie można). Tu mamy klasykę - klasyczne obrusy, utopence, hermeliny i pyszny Radegast na szybko przed odjazdem pociągu....
    2020-02-27, 13:14
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...