Jak będę na Słowacji muszę kupić te ich parówy, a cebulka i reszta składu krajowa, ach ocet
ważna rzecz , tym razem zastosowałem włoski winny ............ (biały)- ładnie pachnie.
Edycja: usunąłem nazwę octu co bym nie było reklamy.
Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2005-08-14, 12:36.
Jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co się ma
Jak dla mnie wychodza wspaniałe, jednak doznanie może być złudne ponieważ nie miałem okazji spróbować oryginalnych słowackich.
Ja próbowałem czeskich. Ich parówki są lepsze. Ale już cebulka i generalnie zalewa lepsze były moje.
Jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co się ma
Jak dla mnie wychodza wspaniałe, jednak doznanie może być złudne ponieważ nie miałem okazji spróbować oryginalnych słowackich.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZIOMEK2
Fajnie to wszystko wygląda.
Niestety jest to zwykła parówko - kiełbasa marynowana !
Bo na " Utopenci " muszą być jednak "śpekaćky" - jak ktoś wcześniej zauważył i jest ten termin w przepisie podanym przeze mnie.
Nawet Czesi serwują zwykłe parówki ( lub serdelki ) mówiąc, że to są " Utopenci "....
c.d.n.
Fajnie to wszystko wygląda.
Niestety jest to zwykła parówko - kiełbasa marynowana !
Bo na " Utopenci " muszą być jednak "śpekaćky" - jak ktoś wcześniej zauważył i jest ten termin w przepisie podanym przeze mnie.
Nawet Czesi serwują zwykłe parówki ( lub serdelki ) mówiąc, że to są " Utopenci "....
c.d.n.
Ja kroję dużo mniejsze ilości , teraz poszły 4 parówki grube na słoik 2 litrowy i duuuużo cebuli. Praktycznie sam zjadam utopence bo w domku nie ma chętnych a goście nie zdążyli się załapać.
Następnym razem pomyśl o różnokolorowych paprykach.
Jestem trochę zaskoczony tymi cienkimi parówkami. Jak dla mnie, mają trochę zbyt rzadką konsystencję.
Wszystko zależy z kąd są parówki, ogólnie rzecz biorąc trzeba wiedzieć gdzie kupić.
Z większości sklepów parówek sie nie chwyta nawet mój pies, bo mielą co popadnie i do tego konserwują jakimś dziadostwem. Na szczęście są jeszcze uczciwi dostawcy.
Już się za nimi stęskniłem więc sobie nastawiłem .
Drugi słój utopenców został troszke zmodyfikowany, dałem serdelki (grube parówy),
dużo czerwonej papryki,jedną chili , zrezygnowałem z marchewki choć ładnie wyglądała to smakowo nic specjalnego(twarda nawet po 10 dniach). Zamiast marchwi poszły 2 główki fioletowej cebuli (cztery białej)- efekt wizualny też się liczy. Dodatkowo ząbek czosnku oraz standartowe przyprawy.
Jeszcze fotka.
Attached Files
Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2005-08-13, 12:08.
Przejadłem już swój kilogram zamarynowanych parówek (plus cebula). Zanim zrobię kolejne, jedno (naiwne) pytanie: czy można zamiast parówek wykorzystać kiełbaski? Przejdą odpowiednio?
Jeśli nikt mi kategorycznie nie odradzi, to wypróbuję, w małym słoiczku.
Ja bym odradzał. Na ogół kiełbasy są już przyprawione, więc mniej podatne na oddziaływanie marynaty. Poza tym, mają inną konsystencję i niejednolity skład.
Przejadłem już swój kilogram zamarynowanych parówek (plus cebula). Zanim zrobię kolejne, jedno (naiwne) pytanie: czy można zamiast parówek wykorzystać kiełbaski? Przejdą odpowiednio?
Jeśli nikt mi kategorycznie nie odradzi, to wypróbuję, w małym słoiczku.
Browarek odwiedziłem 12.09.2019 zupełnie przypadkowo i to dzięki Pendragonowi. Zadzwonił akurat jak wracałem pociągiem z Pilzna do Pragi, trochę pogadaliśmy a na koniec zapytał: "-Gdzie planujesz zakończyć dzisiejszy dzień?" Ja na to, że chyba wysiądę po drodze do któregoś...
Mołdawia to wciąż jeden z najbiedniejszych europejskich krajów o mocno niestabilnej sytuacji geopolitycznej.
Niemniej jednak mołdawska stolica powoli zmienia się. Jej modernistyczne, betonowe oblicze nabiera bardziej europejskiego kształtu.
Powstają nowoczesne osiedla mieszkaniowe,...
Aromat- chmielowy, początkowo owoce tropikalne, żywiczność i minimalnie cytrusy. Ale szybko przechodzi już tylko w owoce typu melon i mango, następnie...
i za to też kocham Czechy - za restauracje na dworcach (nie wiem czemu u nas nie można). Tu mamy klasykę - klasyczne obrusy, utopence, hermeliny i pyszny Radegast na szybko przed odjazdem pociągu....
W praskiej dzielnicy Bubeneč pierwszym browarkiem był Bubenečský powstały prawie równo rok temu https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=132888 a od marca 2019 około 1500 m na zachód dołączył kolejny pod nazwą Lajka. Również mieści się w dużej stylowej kamienicy jakich tu pełno, przez...
Leave a comment: