Utopence

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • kadarek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    Zazvor to imbir
    Dzięki ogromne - zagadka rozwiązana. Ale swoją drogą imbir w utopencach ???

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kadarek
    Dwa przepisy z wakacyjnych rozmów z sympatyczną Słowaczką.
    Jeszcze nie testowałem żadnego. W jednym zagadką jest coś co pani nazywała ZAZWOR. Ni choinki nie było tego w żadnym sklepie po drodze jak wracaliśmy a nie bardzo mogliśmy się dogadać co to jest. Jeśli ktoś wie jak to przełożyć na nasze - będę wdzięczny za rozwiązanie zagadki.
    Zazvor to imbir

    Leave a comment:


  • kadarek
    replied
    przepisy od Słowaczki

    Dwa przepisy z wakacyjnych rozmów z sympatyczną Słowaczką.
    Jeszcze nie testowałem żadnego. W jednym zagadką jest coś co pani nazywała ZAZWOR. Ni choinki nie było tego w żadnym sklepie po drodze jak wracaliśmy a nie bardzo mogliśmy się dogadać co to jest. Jeśli ktoś wie jak to przełożyć na nasze - będę wdzięczny za rozwiązanie zagadki.
    Przepis I:
    1l wody, 1l octu 8%, 2 łyżki przyprawy do ogórków (mają gotowca w sklepach-my chyba też, ale czy to to samo?), 4 listki bobkowe, 10 kulek pieprzu, 5 kulek ziela angielskiego, ZAZWOR - 1 łyżeczka. Wszystko zagotować.
    Parówki obrać, przekroić i natrzeć w środku musztardą. na spód słoika - warstwa cebuli, później parówki, papryki - i tak w kółko - aż się słój zapełni. Zalać zimną zalewą.
    Pani miała z sobą całkiem pokaźna ilość smakołyku

    PrzepisII:
    1l wody, 1l octu 8%, 1 listek bobkowy, łyżka soli, łyżka cuku, 10 ziarenek pieprzu. To wzzystko zagotować. Później do słoika jeszcze dodać 1 paprykę chili, 3 ząbki czosnku, ukiszone ogórki (???coś nowego), 10 parówek przekrojonych i natartych musztardą.
    Smacznego - w wykonaniu słowackim było super.

    Leave a comment:


  • zbysia
    replied
    Weź constarki.

    Leave a comment:


  • crizz
    replied
    Cienkie parówki nie za bardzo można obrać, ale serdelki - tak, bo są w jakiejś imitacji flaka i dlatego pytam. Ale już wiem, dzięki, kupuję parówy z Morlin i nastawiam .

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Crizz, a jak Ty chcesz obierać cienkie parówki
    Oczywiście, że tylko folia zdjęta, zapewniam Cię, że smak "przechodzi". Zwłaszcza ten od chilli

    Leave a comment:


  • crizz
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
    to juz po mnie, ja tygodniowo zżeram pół kilo papryczek chili
    Becikowi utopenca na pożegnanie!



    Dzięki, Słoniątko!

    Leave a comment:


  • becik
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron
    Może trochę nie w temacie, ale z chili to uważajcie - ostatnio wyszło na jaw, że większość hodowców aby uatrakcyjnić kolor papryczek podlewa je roztworami barwników o nazwie Sudan (I, II i III). Dla niezorientowanych - jest to wyjątkowe chemiczne świństwo, także kancerogenne.
    A kupując chili w sklepie - nie macie możliwości oceny ich pochodzenia.
    to juz po mnie, ja tygodniowo zżeram pół kilo papryczek chili

    Leave a comment:


  • sloniatko
    replied
    Ja parówek nie obierałem, ściagałem oczywiście tylko folię . Nie martw się przez skórtke i tak pzrejdzie aromat.

    Leave a comment:


  • crizz
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slavoy
    A tak przedstawiają się utopence made in CZTEREJ Z PORTIERNI I PILS:
    Marusia, na tym zdjęciu parówki wyglądają na nieobrane ze skórki... czy źle widzę? No bo jak je pokroić, to mają którędy "przejść", a obrane nie wyglądają chyba zbyt ciekawie... Obierać czy nie?

    Leave a comment:


  • iron
    replied
    Może trochę nie w temacie, ale z chili to uważajcie - ostatnio wyszło na jaw, że większość hodowców aby uatrakcyjnić kolor papryczek podlewa je roztworami barwników o nazwie Sudan (I, II i III). Dla niezorientowanych - jest to wyjątkowe chemiczne świństwo, także kancerogenne.
    A kupując chili w sklepie - nie macie możliwości oceny ich pochodzenia.

    Leave a comment:


  • arcy
    replied
    Pamiętaj, nie żałuj chili

    Za jakis tydzień też się zabiorę z utopence, więc chętnie dowiem się, jak Tobie idzie .

    Leave a comment:


  • crizz
    replied
    Minęło prawie pół roku od ostatniego wpisu. Ja dzisiaj czytam ten wątek i obcieram brodę, bo jestem na przymusowej zdrowotnej dietce (ble, nienawidzę tego słowa). Chcę wykorzystać ten czas na zrobienie utopenców. Czy macie jakieś nowe, nie opisane tutaj doświadczenia i spostrzeżenia?

    Leave a comment:


  • sloniatko
    replied
    Ostatnia "warkę" zrobiłem z dodatkiem papryczki chili (1 na 1 kg parówek) - sa naprawdę ostre, pycha

    Leave a comment:


  • peter_1000
    replied
    No właśnie!! A ja zrobiłem ze zwykłych cienkich parówek. I nicc rewelacyjnego nie wyszło. W tygodniu ponowię próbę na serdelkach właśnie. A tak wogóle to muszę poczytać o sposobach marynowania mięsa. Kiedyś ta metoda konserwacji była bardzo popularna. Dziś raczej już nie spotykana.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Řevnice, Pod Lipami 71, Pivovar Řevnice
    dadek
    Browarek odwiedziłem 12.09.2019 zupełnie przypadkowo i to dzięki Pendragonowi. Zadzwonił akurat jak wracałem pociągiem z Pilzna do Pragi, trochę pogadaliśmy a na koniec zapytał: "-Gdzie planujesz zakończyć dzisiejszy dzień?" Ja na to, że chyba wysiądę po drodze do któregoś...
    2019-09-20, 03:31
  • Krakus
    2025.09.12-14 - XXIV Zlot Browar.biz Warka, Browar Browarka
    Krakus
    Jak donosi Krecik, tegoroczny zlot zostanie odwołany w Warce, w ośrodku "Kemping nad Pilicą", ul. Nowy Zjazd 6, blisko stacji kolejowej Warka Miasto.
    Noclegi tanie i skromne, domki głównie 4-osobowe z piętrowymi łóżkami (190 zł za dobę), bez sanitariatów, kablówki, dżakuzi....
    2025-07-18, 20:19
  • pebejot
    Mołdawia, Kiszyniów, Strada Stefan Cel Mare 182, Lake House Brewpub
    pebejot
    Mołdawia to wciąż jeden z najbiedniejszych europejskich krajów o mocno niestabilnej sytuacji geopolitycznej.
    Niemniej jednak mołdawska stolica powoli zmienia się. Jej modernistyczne, betonowe oblicze nabiera bardziej europejskiego kształtu.
    Powstają nowoczesne osiedla mieszkaniowe,...
    2024-01-06, 00:11
  • darekd
    Browar Stu Mostów, Ur the wurst
    darekd
    "Breakfast pale ale" z laktozą

    Chmiele: Riwaka (NZ), Eclipse (AUS), Motueka (NZ)

    4% alk. 13,5% ekstr.

    Aromat- chmielowy, początkowo owoce tropikalne, żywiczność i minimalnie cytrusy. Ale szybko przechodzi już tylko w owoce typu melon i mango, następnie...
    2023-01-19, 02:48
  • Warzywo
    Karvina, Nádražní 695/7, Restaurace Mašinka
    Warzywo
    http://www.masinka.tym.cz/

    i za to też kocham Czechy - za restauracje na dworcach (nie wiem czemu u nas nie można). Tu mamy klasykę - klasyczne obrusy, utopence, hermeliny i pyszny Radegast na szybko przed odjazdem pociągu....
    2020-02-27, 13:14
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...