Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
Utopence
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kadarekDwa przepisy z wakacyjnych rozmów z sympatyczną Słowaczką.
Jeszcze nie testowałem żadnego. W jednym zagadką jest coś co pani nazywała ZAZWOR. Ni choinki nie było tego w żadnym sklepie po drodze jak wracaliśmy a nie bardzo mogliśmy się dogadać co to jest. Jeśli ktoś wie jak to przełożyć na nasze - będę wdzięczny za rozwiązanie zagadki.Leave a comment:
-
przepisy od Słowaczki
Dwa przepisy z wakacyjnych rozmów z sympatyczną Słowaczką.
Jeszcze nie testowałem żadnego. W jednym zagadką jest coś co pani nazywała ZAZWOR. Ni choinki nie było tego w żadnym sklepie po drodze jak wracaliśmy a nie bardzo mogliśmy się dogadać co to jest. Jeśli ktoś wie jak to przełożyć na nasze - będę wdzięczny za rozwiązanie zagadki.
Przepis I:
1l wody, 1l octu 8%, 2 łyżki przyprawy do ogórków (mają gotowca w sklepach-my chyba też, ale czy to to samo?), 4 listki bobkowe, 10 kulek pieprzu, 5 kulek ziela angielskiego, ZAZWOR- 1 łyżeczka. Wszystko zagotować.
Parówki obrać, przekroić i natrzeć w środku musztardą. na spód słoika - warstwa cebuli, później parówki, papryki - i tak w kółko - aż się słój zapełni. Zalać zimną zalewą.
Pani miała z sobą całkiem pokaźna ilość smakołyku
PrzepisII:
1l wody, 1l octu 8%, 1 listek bobkowy, łyżka soli, łyżka cuku, 10 ziarenek pieprzu. To wzzystko zagotować. Później do słoika jeszcze dodać 1 paprykę chili, 3 ząbki czosnku, ukiszone ogórki (???coś nowego), 10 parówek przekrojonych i natartych musztardą.
Smacznego - w wykonaniu słowackim było super.Leave a comment:
-
Cienkie parówki nie za bardzo można obrać, ale serdelki - tak, bo są w jakiejś imitacji flaka i dlatego pytam. Ale już wiem, dzięki, kupuję parówy z Morlin i nastawiam.
Leave a comment:
-
Crizz, a jak Ty chcesz obierać cienkie parówki
Oczywiście, że tylko folia zdjęta, zapewniam Cię, że smak "przechodzi". Zwłaszcza ten od chilliLeave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becikto juz po mnie, ja tygodniowo zżeram pół kilo papryczek chili
Dzięki, Słoniątko!Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ironMoże trochę nie w temacie, ale z chili to uważajcie - ostatnio wyszło na jaw, że większość hodowców aby uatrakcyjnić kolor papryczek podlewa je roztworami barwników o nazwie Sudan (I, II i III). Dla niezorientowanych - jest to wyjątkowe chemiczne świństwo, także kancerogenne.
A kupując chili w sklepie - nie macie możliwości oceny ich pochodzenia.Leave a comment:
-
Ja parówek nie obierałem, ściagałem oczywiście tylko folię. Nie martw się przez skórtke i tak pzrejdzie aromat.
Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slavoyA tak przedstawiają się utopence made in CZTEREJ Z PORTIERNI I PILS:Leave a comment:
-
Może trochę nie w temacie, ale z chili to uważajcie - ostatnio wyszło na jaw, że większość hodowców aby uatrakcyjnić kolor papryczek podlewa je roztworami barwników o nazwie Sudan (I, II i III). Dla niezorientowanych - jest to wyjątkowe chemiczne świństwo, także kancerogenne.
A kupując chili w sklepie - nie macie możliwości oceny ich pochodzenia.Leave a comment:
-
Pamiętaj, nie żałuj chili
Za jakis tydzień też się zabiorę z utopence, więc chętnie dowiem się, jak Tobie idzie .Leave a comment:
-
Minęło prawie pół roku od ostatniego wpisu. Ja dzisiaj czytam ten wątek i obcieram brodę, bo jestem na przymusowej zdrowotnej dietce (ble, nienawidzę tego słowa). Chcę wykorzystać ten czas na zrobienie utopenców. Czy macie jakieś nowe, nie opisane tutaj doświadczenia i spostrzeżenia?Leave a comment:
-
Ostatnia "warkę" zrobiłem z dodatkiem papryczki chili (1 na 1 kg parówek) - sa naprawdę ostre, pychaLeave a comment:
-
No właśnie!! A ja zrobiłem ze zwykłych cienkich parówek. I nicc rewelacyjnego nie wyszło. W tygodniu ponowię próbę na serdelkach właśnie. A tak wogóle to muszę poczytać o sposobach marynowania mięsa. Kiedyś ta metoda konserwacji była bardzo popularna. Dziś raczej już nie spotykana.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Browarek odwiedziłem 12.09.2019 zupełnie przypadkowo i to dzięki Pendragonowi. Zadzwonił akurat jak wracałem pociągiem z Pilzna do Pragi, trochę pogadaliśmy a na koniec zapytał: "-Gdzie planujesz zakończyć dzisiejszy dzień?" Ja na to, że chyba wysiądę po drodze do któregoś...
-
Channel: Czechy
-
-
Mołdawia to wciąż jeden z najbiedniejszych europejskich krajów o mocno niestabilnej sytuacji geopolitycznej.
Niemniej jednak mołdawska stolica powoli zmienia się. Jej modernistyczne, betonowe oblicze nabiera bardziej europejskiego kształtu.
Powstają nowoczesne osiedla mieszkaniowe,...-
Channel: Mołdawia
-
-
"Breakfast pale ale" z laktozą
Chmiele: Riwaka (NZ), Eclipse (AUS), Motueka (NZ)
4% alk. 13,5% ekstr.
Aromat- chmielowy, początkowo owoce tropikalne, żywiczność i minimalnie cytrusy. Ale szybko przechodzi już tylko w owoce typu melon i mango, następnie...-
Channel: Piwo - konkretnie
2023-01-19, 02:48 -
-
http://www.masinka.tym.cz/
i za to też kocham Czechy - za restauracje na dworcach (nie wiem czemu u nas nie można). Tu mamy klasykę - klasyczne obrusy, utopence, hermeliny i pyszny Radegast na szybko przed odjazdem pociągu....-
Channel: Czechy
2020-02-27, 13:14 -
-
W praskiej dzielnicy Bubeneč pierwszym browarkiem był Bubenečský powstały prawie równo rok temu https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=132888 a od marca 2019 około 1500 m na zachód dołączył kolejny pod nazwą Lajka. Również mieści się w dużej stylowej kamienicy jakich tu pełno, przez...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: