Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sałatka w stylu greckim

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • nevton
    Member
    • 09-2005
    • 97

    Sałatka w stylu greckim

    Składniki (składniki podaję dla dwuch osób)

    1) dwa lub trzy pomidory
    2) sałata lodowa (kilka liści)
    3) jeden dwa ząbki czosnku
    4) Cebula
    5) Feta
    6) Oliwki (zielone)
    7) Bazylia i sól
    8) przyprawa do sałatki greckiej najlepiej z kotany (knorr jest gorszy)
    9) olej i ocet winny

    Do miski wrzucamy
    1) Pokrojone w paski (posztkowane) liście sałaty - kilka liści - trzy może cztery
    2) kroimy pomidory w kostke i wrzucamy do miski
    3) oliwki osuszyć z zalewy i do miski (ilość w/g uznania ja daję 0,3 zawartości słoiczka)
    4) cebule kroimy w talarki i do miski
    5) czonek kroimy na plasterki i do miski
    6) Przyprawić dużą ilością bazyli (może być nawet 0,3 zaratości torebki) i odrobiną soli (feta już jest słona)
    7) Kroimy fetę w kostkę i do miski (ja wrzucam zawartość całego kartonika (większego) bo lubię fete) - przy krojeniu fety nóż moczymy w wodzie co jakiś czas wtedy się nie klei
    8) Delikatnie wymieszać rękami

    9) Uwaga teraz najważniejsze. Jeżeli nie jesteś wegetarianinem/wegetarianką to do tak zpreparowanej sałatki wrzucamy mięso. Może być na pieczona pierś z kurczaka pokrojona na kawałki, karkówka lub cokolwiek innego byle nie za tłuste ale pokrojone na kawałki.
    Może być nawet szynka pokrojona na kawałki....

    Dla smaku można dorzucić jeszcze pokrojony w paski ser żółty - jakiklowiek

    Teraz robimy sos.
    Do szklanki wlać dwie łyżki stołowe octu i cztery oleju (oliwy z oliwek)
    wsypać zawartość torebki z przyprawa do sałtek grackich i wymieszać.

    Sałatkę rozdzielić na miseczki i polać sosem na chwilę przed jedzeniem.

    Koniec.

    Uwaga ! Jeżeli ktoś lubi wyjątkowo któryś ze składników sałatki to oczywiście można dodać go więcej.
    Można dodać do tego jeszcze paprykę, rzodkiew lub inne takie tam....

    Nieźle też samkuje z winem.
  • Cyrkonia
    Senior
    • 10-2001
    • 1936

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nevton
    4) Cebula
    zdecydowanie cukrowa

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nevton
    6) Oliwki (zielone)
    zdecydowanie czarne + zielone
    www.stat-gra.pl

    Comment

    • Marusia
      Senior
      • 02-2001
      • 20211

      #3
      Na tę sałatkę to podejrzewam każdy z forumowiczów ma swój własny, indywidualny przepis

      Zamiast sosu z torebki proponuję:
      -sok z cytryny
      -oliwa z oliwek
      -pieprz, sól, cukier do smaku
      -wyciśnięty czosnek

      Proporcje cytryny do oliwy w zależności, czy wolicie bardziej tłusty sos, czy bardziej wodnisty.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marcin_wc
        Senior
        • 09-2005
        • 2115

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
        Na tę sałatkę to podejrzewam każdy z forumowiczów ma swój własny, indywidualny przepis

        Zamiast sosu z torebki proponuję:
        -sok z cytryny
        -oliwa z oliwek
        -pieprz, sól, cukier do smaku
        -wyciśnięty czosnek
        A ja zamiast tego proponuję śmietanę lub jogurt i dosalanie tylko fetą.

        Zazwyczaj w domu daję jeszcze trochę ogórka gruntowego i peperoni ze słoika

        Comment

        • Cyrkonia
          Senior
          • 10-2001
          • 1936

          #5
          Można jeszcze zrobić sałatkę grecką z miodem

          Chyba z Maggyk i ARTem jadłam coś takiego............ obrzydlistwo
          www.stat-gra.pl

          Comment

          • Marusia
            Senior
            • 02-2001
            • 20211

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
            A ja zamiast tego proponuję śmietanę lub jogurt i dosalanie tylko fetą.
            Ale jesli tak, to jogurt koniecznie z czosnkiem
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Marcin_wc
              Senior
              • 09-2005
              • 2115

              #7
              Albo koniecznie bez

              Comment

              • nevton
                Member
                • 09-2005
                • 97

                #8
                Co kraj to obyczaj Czasami robię sos sam jak mam na to ochotę ale wtedy też robie to na occie i oleju/oliwice bo lubie mocny nie dodaje cukru za to dosypuje sporo ziół/przypraw.

                Twój pomysł też wydaje się ciekawy

                Będę musiał kiedyś spróbować twojego przepisu
                Last edited by nevton; 17-10-2005, 06:39.

                Comment

                Przetwarzanie...
                X
                😀
                🥰
                🤢
                😎
                😡
                👍
                👎