Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kurczak na puszce piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pankracy
    Senior
    • 10-2007
    • 2767

    Kurczak na puszce piwa

    Przepis ze portalu gazeta.pl, który znalazł się w artykule restauratorki Agnieszki Kręglickiej:
    Kurczak grillowany na puszce piwa

    Pomysł na pieczonego kurczaka wymyślony jak podaje autorka przez obywateli USA.

    Składniki:

    - 1 kurczak
    - 1 puszka (0,5 l) jasnego piwa
    - przyprawy + oliwa (ew. olej), sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:

    1) Na dzień przed pieczeniem należy przygotować kurczaka. Usunąć podroby, szyję i natrzeć go przyprawami. Mieszance przypraw można nadawać charakter:
    - śródziemnomorski (oregano, tymianek, rozmaryn, nasiona kopru włoskiego, czosnek, oliwa)
    - bliskowschodni (kumin, chili, słodka papryka, czosnek, oliwa),
    - północnoafrykański (kumin, mielony imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, masło)
    - azjatycki (sos sojowy, świeży imbir, pieprz syczuański, czosnek, olej).
    Kurczaka należy natrzeć z zewnątrz i od środka. Nadwyżkę niewykorzystanej mieszanki przypraw zachować na następny dzień.

    2) W dniu grillowania przygotować schłodzoną puszkę jasnego piwa. Otworzyć, odlać połowę zawartości i zrobić kilka dodatkowych dziur (na górze). Następnie wsypać do puszki resztki mieszanki przypraw z poprzedniego dnia.

    3) Rozgrzać węgle na rożnie. Zamarynowanego kurczaka osadzić pionowo na puszce, która razem z nogami ma stworzyć stabilny trójnóg. Następnie rozgarnąć rozgrzane węgielki na grillu. W miejscu pustego miejsca postawić aluminiową tackę, na której należy umieścić kurczaka. Gdy "kurczak na puszce" znajdzie się na grillu, przykryć rożen pokrywką.
    Po godzinie, półtorej można odkryć pokrywę i dosypać kilka brykietów. Po około 2 godzinach kurczak jest gotowy.
  • genea
    Senior
    • 02-2006
    • 1515

    #2
    Ja znam ten przepis trochę w innej formie Bierze w nim udział butelka do połowy wypełniona piwem i zwyczajny piekarnik Chyba nawet Magda Gessler w jednym ze swoich programów mówiła o czymś podobnym...
    Zbieram wszystko związane z browarem Stella Artois.
    Bractwo Piwne

    Czasami najlepszym wyjściem jest wyjście na piwo...
    Wolę być znanym piwoszem niż anonimowym alkoholikiem...

    Comment

    • Krzysiu
      Krzysiu
      • 02-2001
      • 14936

      #3
      I nie przeszkadza, że sfajczy się lakier z puszki?

      Comment

      • delvish
        Senior
        • 11-2004
        • 3508

        #4
        I tu wracamy do tematu "Lakierowania puszek".
        "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
        (Frank Zappa)

        "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          Chmielowisko.pl
          • 06-2004
          • 6310

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika genea Wyświetlenie odpowiedzi
          Chyba nawet Magda Gessler w jednym ze swoich programów mówiła o czymś podobnym...
          Mówiła. I robiła tego kurczaka na Noteckim.

          Comment

          • Pankracy
            Senior
            • 10-2007
            • 2767

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedzi
            Mówiła. I robiła tego kurczaka na Noteckim.
            Obejrzałem sobie z ciekawości odcinek programu Magdy Gessler. Ona go nie robiła. Kurczaka zrobił niejaki pan Janek.
            Nie było też widać jakie konkretnie to było piwo. Jedynie, że w butelce "bączek".

            Comment

            • Pankracy
              Senior
              • 10-2007
              • 2767

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
              I nie przeszkadza, że sfajczy się lakier z puszki?
              Nie wiem jeszcze nie ekperymentowałem. Butelka lub jakieś żaroodporne naczynie szklane wydaje się być jednak lepszym rozwiązaniem.

              Comment

              • Pankracy
                Senior
                • 10-2007
                • 2767

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika genea Wyświetlenie odpowiedzi
                Chyba nawet Magda Gessler w jednym ze swoich programów mówiła o czymś podobnym...
                Nie mówiła tylko poleciła jako danie do przygotowania w jednej z łódzkich restauracji. W karcie restauracji kurczak pieczony na butelce figurował jako "Kurczak Generał".

                Comment

                • Twilight_Alehouse
                  Chmielowisko.pl
                  • 06-2004
                  • 6310

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedzi
                  Nie było też widać jakie konkretnie to było piwo. Jedynie, że w butelce "bączek".
                  Widziałem jakiś czas temu ten odcinek i wydawało mi się, że widzę etykietę od Noteckiego. Być może się pomyliłem.

                  Comment

                  • emes
                    Nadszyszkownik Chmielowy
                    • 08-2003
                    • 4275

                    #10
                    Agnieszka Kręglicka ma niewątpliwie jakiś wkład w urozmaicaniu kuchni w stolicy, ale ten jej przepis z kurczakiem w puszce od piwa, to jakaś degrengolada dobrej kuchni.
                    Agnieszka Kreglicka :
                    "To wygląda raczej obscenicznie - na gorącym grillu, pionowo, siedzi okrakiem na puszce piwa natarty przyprawami kurczak."

                    Żeby do puszki od piwa wsadzać kurczaka i tą puszkę ustawić na grillu ?
                    Dwa razy się w przyszłości zastanowię, żeby trafić do jej restauracji, bo mam odruchy wymiotne na to co pisze.
                    Last edited by emes; 08-09-2010, 21:44.

                    Comment

                    • Marusia
                      Senior
                      • 02-2001
                      • 20211

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedzi
                      przygotować schłodzoną puszkę jasnego piwa.
                      Pomijając kwestię farby na puszce, która zapewne zasili kolorystycznie i toksycznie wnętrze kurczaka (nie zamierzam sprawdzać) to zastanawia mnie casus tego schłodzonego piwa, które i tak będzie pieczone
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Latarnik
                        Premium Lamplighter
                        • 06-2004
                        • 4994

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                        Pomijając kwestię farby na puszce, która zapewne zasili kolorystycznie i toksycznie wnętrze kurczaka (nie zamierzam sprawdzać) to zastanawia mnie casus tego schłodzonego piwa, które i tak będzie pieczone
                        No przecież pół puszki ma być odlane (w gardło) to musi być zimne.
                        5400 kapsli z wypitych piw
                        874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                        "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                        https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                        Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                        https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

                        Comment

                        • Pancernik
                          Senior
                          • 09-2005
                          • 9729

                          #13
                          Parę razy zastanawiałem się nad tą koncepcją kurczaka, ale nie słyszałem o wariancie "butelkowym". Szkło w czasie grylowania nie p..... pęknie?

                          Comment

                          • jacer
                            Senior
                            • 03-2006
                            • 9875

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
                            Parę razy zastanawiałem się nad tą koncepcją kurczaka, ale nie słyszałem o wariancie "butelkowym". Szkło w czasie grylowania nie p..... pęknie?

                            No przecież ludzie wyprażają butelki przed rozlewem w piekarniku.


                            Ja tam nie widzę sensu pieczenia tak kuraka czy to na butelce czy to na puszce
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • kot_z_cheshire
                              Senior
                              • 11-2005
                              • 2201

                              #15
                              Mam wrażenie, że tak naprawdę chodzi o pooglądanie kurczaka z butelką w d...e. Śmieszny widok: jakieś 10 lat temu piekłyśmy z koleżankami w akademiku tak nadzianego kurczaka..Bo miałyśmy ochotę na kurczaka z rożna i flaszka to był jedyny znaleziony "rożen" Boże, żebyśmy wiedziały, że wyznaczamy "trędy"...że sama Gesslerowa...Kręglicka..Ach!
                              Nawiasem mówiąc: szału ni ma....
                              Młode koty mają adhd, niestety.
                              Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
                              Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
                              Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎