Brokreacja, Bro lager

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Prusak
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 4613

    #1

    Brokreacja, Bro lager

    Szukałem, szukałem i nie znalazłem. Pisownia nazwy taka ponieważ na puszce Bro widnieje oddzielnie, ale bez kreski.
    A: 4, 5% obj.
    E: brak
    Jak na niefiltrowane tylko lekkie, ledwo dostrzegalne przymglenie jasnożółtej tonacji.
    W zapachu nuty ziołowo-chmielowe.
    PIana obfita, opadająca szybko do obrączki, lekko się osadza na szkle.
    Dominują jak w zapachu akcenty ziołowego chmieliu, z wyczuwalną podstawą, bez nachalnej goryczki, raczej to wszystko jest dość łagodne.
    Bezpretensjonale, nie wzbudzające ochów i achów, ale też bez wad, lekko wchodzące, zrównoważone.'
    Niezły lager.
  • Prusak
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 4613

    #2
    I jeszcze fotka:


    Click image for larger version

Name:	20250104_183354.jpg
Views:	55
Size:	21,9 KB
ID:	2344732

    Comment


    • e-prezes
      e-prezes commented
      Editing a comment
      Jest w Kauflandzie.
  • jacekwerner
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2004.05
    • 2880

    #3
    Halo, halo - jest w Kauflandzie, ale to BROKREACJA a nie Brofaktura
    Ochotnicza Straż Piwna
    BAZA = 7446

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10855

      #4
      Moje Bro Pale Ale było z Brokreacji Zator
      Mniej książków więcej piwa

      Comment


      • e-prezes
        e-prezes commented
        Editing a comment
        I moje też.
    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 13307

      #5
      Aromat - na pierwszym miejscu ziołowy chmiel, potem trochę zleżałych owoców
      Piana - wyższa, trwalsza, z dłuższą koronką
      Barwa - złota, lekkie zamglenie
      Wysycenie - łagodne, potem niskie, nieznacznie musuje
      Smak - chmielowa łodygowość, nijaki, dość miękki słód, takie zboże. Goryczka wyraźniejsza, ale nie przesadzona z długim finiszem
      Treściwość - pełne piwo

      Smakuje jak nasze rzemiosło z przełomu wieków. Czyli na swój sposób solidnie, choć topornie.
      Po pierwsze nie lubię profilu krajowych gatunków naszych chmieli. Tu nie jest przesadzony, tylko łodygowy, a nie drewniany czy szorstki i zalegający.
      To jest plus tego piwa, że nie zalega a za to ma długi finisz. Gdy do tego dochodzi średniej jakości słód z nijakim profilem, to trudno się spodziewać się lagera, którego podstawową ma być pijalność. Nie jest to zarzut do browaru, pewnie zrobili co mogli (może tylko do trochę zbyt niskiego wysycenie bam się przyczepił), a korzystając z zagranicznych składników cena byłaby wyższa, co chyba nie było zamiarem w tym wypadku, bo obłożenia fiskalne i tak powodują, że już na starcie nie może być tanie.

      W Polsce brakuje dobrego słodu żeby uwarzyć naprawdę porządnego lagera i nie można winić za to poszczególne browary, które bronią się ejlami (gdzie profil słodowy jest bardziej ukryty, wytrawny). Jednak w dolnej fermentacji zazwyczaj wciąż jest różnica między rzemieślniczymi piwami z Niemiec i Czech a krajową produkcją.

      Comment

      • Latarnik
        Premium Lamplighter
        🥛🥛🥛🥛
        • 2004.06
        • 5085

        #6
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
        W Polsce brakuje dobrego słodu żeby uwarzyć naprawdę porządnego lagera
        Czy Twoim zdaniem nie ma w Polsce porządnych lagerów?

        5560 kapsli z wypitych piw
        874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
        "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
        https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
        Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
        https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        Przetwarzanie...