Słuchajcie, a jest to moja pierwsza warka. Burzliwa fermentacja przebuiegła tak szybko, że jej nawet nie zauważyłem. Z 12,5 Blg w ciągu nie całych 2 dni spadło do 5 Blg. I to bez jednej banieczki w rurce. Natomiast cicha fermentacja jest tak cicha, że jej wogle nie słychać- ani jednej banieczki po dodaniu cukru do młodego piwka. Czy ktoś to rozumie?? Na zdrówko!
							
						
					ferment jakiego chyba nie było
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Oczywiście.Słuchajcie, a jest to moja pierwsza warka. Burzliwa fermentacja przebuiegła tak szybko, że jej nawet nie zauważyłem. Z 12,5 Blg w ciągu nie całych 2 dni spadło do 5 Blg. I to bez jednej banieczki w rurce. Natomiast cicha fermentacja jest tak cicha, że jej wogle nie słychać- ani jednej banieczki po dodaniu cukru do młodego piwka. Czy ktoś to rozumie?? Na zdrówko!
 
Tak w ogóle to witaj, ten wątek służy do przywitania się, a pytania lepiej było zadać w kołysce piwowarskiej, ale jak już piszę, to odpowiem.
Po pierwsze masz nieszczelne wieko - często się to zdarza. Burzliwa fermentacja przy drożdżach górnej fermentacji przebiega bardzo szybko, zwłaszcza jeśli temp. oscylują wokół wyższych.
Jedno co mnie martwi, to dodanie cukru do cichej fermentacji - nie wiem czy to nawyki z winiarstwa, ale nie powinieneś tego robić. No chyba, że masz na myśli nie cichą fermentację, a refermentację w butelkach. - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
cze ziomal
							
						Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
 
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			
		
	
					
	
	
	Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...- 
							Channel: Sprzęt
 
 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....- 
							Channel: Twoje warzenie
 
 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
 
W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...1 Photo- 
							Channel: Twoje warzenie
 
 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety...
- 
							Channel: Kołyska piwowarska
 
 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Witam, opiszę krótko cały proces zacierania i fermentacji, a później napiszę w czym tkwi problem. (Jest to moje 1. warka)
50% słód pszeniczny
50% słód pilzeński
Drożdże Fermentis Safbrew WB-06
Chmiel na goryczkę Hallertau Tradition
BLG początkowe...- 
							Channel: Kołyska piwowarska
 
 - 
							
 - Loading...
 - Koniec listy.
 
							
						
Comment