Witam!

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • walec
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.02
    • 193

    #1

    Witam!

    Od jakiegoś czasu już przyglądam się temu forum, nawet coś gdzieś skrobnąłem, więc uznałem że czas się przedstawić w końcu...

    Na imię mi Bartek, pochodzę z Jeleniej Góry, gdzie też akurat mieszkam (jeszcze chwilę), piwem "interesuję się" od lat wielu.

    Piwowarstwem nie zainteresowałbym się pewnie gdyby nie prezent od kumpli na 30 urodziny w postaci zestawu Cooper'sa z ekstraktem lagera (fermentor, kapslownica, prawie wszystko czego trzeba).
    Zestaw wykorzystałem, zaraz potem zrobiłem z rozpędu pilsa Cooper'sa no i postanowiłem iść dalej czyli w zacieranie.

    Tutaj ukłon w stronę Pana Artura Szudrowicza z CP, który to odpowiedział na moich sto pytań dotyczących różnych aspektów zacierania.

    Zrobiłem na szybko dwie warki - Heffe Weissbier i IPA z zestawów CP. Oba piwka są tak fajne że idę dalej, trzy wareczki planuję w najbliższym czasie, myślę o śrutowniku itp.

    Jednym słowem, zabawię u Was na dłużej pewnikiem.

    Pozdrawiam!
  • JAQBA
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.08
    • 1352

    #2
    Witam kolejnego piwowara ze zDolnegoŚląska - Twoje

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • bimb
      Piwo Gozdawa lekko kwaśne alkocholowe i drożdżowe
      bimb
      Cześć.
      Robiłem już piwo z brewkitu w poprzednich latach kilkanaście razy i zawsze wychodziło super tzn. takie jak lubię podobne w smaku do Niemca czy Czecha lagery pilsnery i pilsy.

      Wiem, że dodawanie cukru zamiast ekstraktu słodowego pogarsza smak i u mnie też tak było,...
      2025-07-13, 18:23
    • Kamil97
      Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
      Kamil97
      Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
      W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
      2023-04-05, 17:59
    • heckler
      Praha-Malá Strana, Karmelitská 373/25, Pivovar Mikuláš
      heckler
      Pierwsze podejście do browaru Mikuláš zrobiłem w zeszłym roku. Tuż przed otwarciem lokalu odbyłem rozmowę z panią krzątającą się przy stolikach na zewnątrz. Okazało się, że browaru nie można zobaczyć, bo po prostu piwa tu jeszcze nie warzą. Owszem instalacja jest, pozwolenia tez,...
      2025-01-02, 08:46
    • dadek
      Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
      dadek
      Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
      2024-10-23, 01:37
    • Heisenberg
      Zakażenie czy dalsza fermentacja?
      Heisenberg
      Cześć wszystkim
      Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
      2025-06-08, 14:55
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...