PDA

Wersja pełna: : Nierdzewka czy kwasiak ?


Alchemych
30-12-2006, 22:47
Zastanawiam się czy ma znacznie jaki stop użyje się do budowy kotła zaciernego i fermentora. Czy stal kwasoodporna będzie lepsza niż nierdzewka?

angasc
30-12-2006, 23:37
Zastanawiam się czy ma znacznie jaki stop użyje się do budowy kotła zaciernego i fermentora. Czy stal kwasoodporna będzie lepsza niż nierdzewka?
Moim zdaniem, jeśli masz wybór to chyba kwasówka. Łatwiej w czystości utrzymać i produkty spożywcze różnego rodzaju nie dostają metalowego posmaku.
Ale nie traktuj tej opinii wiążąco, mogę się mylić. Nie jestem specjalistą i moje doświadczenia w tym względzie są nad wyraz skromne.

kham
30-12-2006, 23:40
Zastanawiam się czy ma znacznie jaki stop użyje się do budowy kotła zaciernego i fermentora. Czy stal kwasoodporna będzie lepsza niż nierdzewka?

Stal kwasoodporna nie musi być zasadoodporna. Co oznacza kłopoty przy myciu środkami o odczynie zasadowym.

mlody_w_fachu
01-01-2007, 18:56
A czy "kajnrówka" nie była by lepsza???

anteks
01-01-2007, 22:09
A czy "kajnrówka" nie była by lepsza???
co było by lepsze ?

mlody_w_fachu
01-01-2007, 23:05
Przepraszam, chodzi oczywiście o stal kajnerówą.

anteks
01-01-2007, 23:24
Przepraszam, chodzi oczywiście o stal kajnerówą.
pochodzę z wlkp i nie kumam tego :rolleyes:

mlody_w_fachu
01-01-2007, 23:59
Stal kajnerowa.

Prosze o usunięcie poprzednich postów z racji błędów ortograficznych, które się tam pojawiły.

Alchemych
24-02-2007, 12:22
Odświeżam temat i pytanie: jaką stal najlepiej użyć do konstrukcji kotła zaciernego i fermentora? Będę wdzięczny za wszelkie konstruktywne odpowiedzi.

darko
24-02-2007, 13:41
Myślę, że wystarczy najzwylkejsza stal kwasoodporna przeznaczona do kontaktu z żywnością.

skandal
24-02-2007, 14:35
Stal kwasoodporna jest stalą nierdzewną. Stal do tego co chcesz musi być nierdzewna i najlepiej kwasoodporna, dostosowana do kontaktu z żywnością.

kham
24-02-2007, 14:48
Stal kwasoodporna jest stalą nierdzewną. Stal do tego co chcesz musi być nierdzewna i najlepiej kwasoodporna, dostosowana do kontaktu z żywnością.

Stal kwasoodporna nie jest stalą nierdzewną! Kurde, niby skąd różnica w nazwie? Stal kwasoodporna jest odporna na działanie kwasów lecz może być bardziej nawet niż stal czarna wrażliwa na zasady. A ługi właśnie są często stosowane do dezynfekcji w przemyśle spożywczym.

skandal
24-02-2007, 15:07
Czyli co kwasoodporna nie jest nierdzewna niby? Kwasówka jest nierdzewna ale nie każda nierdzewna jest kwasoodporna bo kwasoodporność uzyskuje się przez dodpowiednie dodatki.

Krzysztof
24-02-2007, 15:33
Stal kwasoodporna nie jest stalą nierdzewną! Kurde, niby skąd różnica w nazwie? Stal kwasoodporna jest odporna na działanie kwasów lecz może być bardziej nawet niż stal czarna wrażliwa na zasady. A ługi właśnie są często stosowane do dezynfekcji w przemyśle spożywczym.

Każda stal kwasoodporna jest stalą nierdzewną.

Na studiach słyszałem definicję:
- stal nierdzewna - odporna na warunki atmosferyczne i działanie słabych kwasów i zasad.
- stal kwasoodporna - odporna na działanie kwasów i zasad.
Oczywiście wszystko w umiarkowanym zakresie. Jak wlejesz kwas solny i azotowy jednocześnie to nie gwarantuję za skutek.
Oczywiście stali kwasoodpornych jest wiele rodzajów. Nim wiecej dodatków tym większa odporność na czynniki chemiczne.

Do wytworzenia fermentora czy kotła warzelnego osobiście zakupiłbym zwykłą stak kwasoodporną o symbolu 306.

kham
24-02-2007, 15:50
Każda stal kwasoodporna jest stalą nierdzewną.

Na studiach słyszałem definicję:
- stal nierdzewna - odporna na warunki atmosferyczne i działanie słabych kwasów i zasad.
- stal kwasoodporna - odporna na działanie kwasów i zasad.
Oczywiście wszystko w umiarkowanym zakresie. Jak wlejesz kwas solny i azotowy jednocześnie to nie gwarantuję za skutek.
Oczywiście stali kwasoodpornych jest wiele rodzajów. Nim wiecej dodatków tym większa odporność na czynniki chemiczne.

Do wytworzenia fermentora czy kotła warzelnego osobiście zakupiłbym zwykłą stak kwasoodporną o symbolu 306.

Upsss... na studiach powinieneś usłyszeć, że nie ma stali nierdzewnej, kwasoodpornej i żaroodpornej. Są stale trudnordzewiejące o podwyższonej odporności na warunki atmosferyczne za to najczęściej o zmniejszonej odporności na działanie wysokiej temperatury, o podwyższonej odporności na... itd.
W poniedziałek będę miał tu technologa, jeśli nie zapomnę to zapytam go o link do jednego z producentów gdzie dość szczegółowo jest to wyjaśnione.

skandal
24-02-2007, 16:07
Upsss... na studiach powinieneś usłyszeć, że nie ma stali nierdzewnej, kwasoodpornej i żaroodpornej. Są stale trudnordzewiejące o podwyższonej odporności na warunki atmosferyczne za to najczęściej o zmniejszonej odporności na działanie wysokiej temperatury, o podwyższonej odporności na... itd.
W poniedziałek będę miał tu technologa, jeśli nie zapomnę to zapytam go o link do jednego z producentów gdzie dość szczegółowo jest to wyjaśnione.

:rolleyes: Proste pytanie. Jak wytłumaczysz to że w necie można znaleść pełno produktów w których w opisie stoi jak wół: stal nierdzewna, kwasoodporna? Jak dla mnie tłumaczenie jest zbędne.

kham
24-02-2007, 17:05
:rolleyes: Proste pytanie. Jak wytłumaczysz to że w necie można znaleść pełno produktów w których w opisie stoi jak wół: stal nierdzewna, kwasoodporna? Jak dla mnie tłumaczenie jest zbędne.

To nazwy potoczne i niestety mylące. Np jak sobie wyobrażasz stal żaroodporną? W odpowiedniej temperaturze każda stal się odkształci ta tylko w nieco wyższej. Tak jest też ze stalą nierdzewną, też zardzewieje tyle, że dłużej to trwa.

Krzysztof
24-02-2007, 19:57
Stal kwasoodporna (kwasówka) – stal odporna na działanie kwasów o mniejszej mocy od kwasu siarkowego. Kwasoodporność uzyskuje się dzięki stabilizacji austenitu w normalnych warunkach, co można uzyskać dzięki wysokim zawartościom chromu (17–20%) i niklu (8-14%), oraz innych dodatków stopowych, takich jak mangan, tytan, molibden i miedź. Stale kwasoodporne stosowane są po polerowaniu. Jako że w wysokich temperaturach dodatki stopowe mają tendencję do łączenia się z węglem tworząc twarde węgliki, po spawaniu elementów wykonanych ze stali kwasoodpornych wymagana jest ich obróbka cieplna.
Polska Norma PN-XX/H-86020 podaje szereg stali kwasoodpornych, między innymi oznaczane symbolami 0H18N9, 1H18N12T, H17N13M2T, OH13N28M3TCu, 0H22N24M4TCu.
Stale kwasoodporne wykorzystuje się do budowy zbiorników kwasów oraz instalacji przemysłowych, do ich produkcji i dystrybucji, oraz innych instalacji zawierających kwasy, np. w przemyśle farbiarskimi, przy produkcji nawozów sztucznych itp.
W celu zapobieżenia tworzeniu się węglików dodaje się tytan (T w oznaczeniu gatunku stali). Proces ten nazywa się stabilizacją, a takie stale - stabilizowanymi.

Stal nierdzewna – ( Zwana także INOX ) stal odporna na działanie czynników atmosferycznych, rozcieńczonych kwasów, roztworów alkalicznych i podobnych. Nierdzewność stali uzyskuje się poprzez zwiększoną zawartość chromu. Im większa zawartość chromu, tym większa odporność stali na korozję. Zwykle stosuje się od 12% do 25% chromu. Zwiększona zawartość węgla także wpływa na wzrost nierdzewności stali, lecz zbyt duża jego zawartość powoduje kruchość stali. Stale nierdzewne podlegają obróbce cieplnej, hartowaniu i odpuszczaniu.
Polska Norma PN-XX/H-86020 podaje szereg stali nierdzewnych, między innymi oznaczane symbolami OH13 (stal ferrytyczna z domieszką 13% chromu), 1H13, 2H13, 3H13, 4H13, H18, H17N2, 2H17N2, 3H17M.
Stali nierdzewnych używa się na zbiorniki na wyroby z ropy naftowej, kolumny rektyfikacyjne, instalacje w przemyśle koksowniczym, łopatki turbin parowych, armaturę przemysłową i domową, narzędzia medyczne, sztućce, instalacje w przemyśle spożywczym, takielunek i okucia żeglarskie itp.
Źródło: "http://pl.wikipedia.org/wiki/Stal_nierdzewna"

emes
24-02-2007, 20:30
W celu zapobieżenia tworzeniu się węglików dodaje się tytan (T w oznaczeniu gatunku stali). Proces ten nazywa się stabilizacją, a takie stale - stabilizowanymi.



Z całym szacunkiem, ale proces stabilizacji w metalurgii nie ma nic wspólnego z dodawaniem jakiegokolwiek dodatkowego składnika. Jeśli to co powyżej piszą w wikipedii, to jest to bzdura. Jestem tego na 100 % pewny. Stabilizacja to proces metalurgiczny z oddziaływaniem temperatur na dany stop, i nie ma nic wspólnego z dodawaniem dodatkowych metali.

kham
24-02-2007, 21:29
Z całym szacunkiem, ale proces stabilizacji w metalurgii nie ma nic wspólnego z dodawaniem jakiegokolwiek dodatkowego składnika. Jeśli to co powyżej piszą w wikipedii, to jest to bzdura. Jestem tego na 100 % pewny. Stabilizacja to proces metalurgiczny z oddziaływaniem temperatur na dany stop, i nie ma nic wspólnego z dodawaniem dodatkowych metali.

Nie jestem przekonany czy nie mylisz stabilizacji z uspokojeniem. Zadaniem uspokojenia jest zwiększenie odporności stali na kruche pęknięcia szczególnie w niskich temperaturach i przy cyklicznym obciążeniu.
Najlepszą metodą na tworzenie się węglików jest stosowanie stali bezwęglowej ( zawartoś C<0,02%) która jest odporna na korozje międzykrystaliczną.

skandal
24-02-2007, 23:54
Ja też swojego jestem pewien, Kham-daj ten link, zobaczymy co piszą.

Krzysztof
25-02-2007, 00:02
Upsss... na studiach powinieneś usłyszeć, że nie ma stali nierdzewnej, kwasoodpornej i żaroodpornej. Są stale trudnordzewiejące o podwyższonej odporności na warunki atmosferyczne za to najczęściej o zmniejszonej odporności na działanie wysokiej temperatury, o podwyższonej odporności na... itd.
W poniedziałek będę miał tu technologa, jeśli nie zapomnę to zapytam go o link do jednego z producentów gdzie dość szczegółowo jest to wyjaśnione.

Co rozumiesz pod pojęciem stale "trudnordzewiejące"?

Krzysztof
25-02-2007, 00:07
A tak wracając do tematu: fermentor należy wykonać ze stali kwasoodpornej, którą można myć roztworami myjącymi zasadowymi i kwaśnymi.

kham
26-02-2007, 14:38
Co rozumiesz pod pojęciem stale "trudnordzewiejące"?

Stal trudnordzewiejąca a nierdzewna mają się mniej więcej jak glin do aluminium, jeśli chodzi o nazwy.
No i muszę zwrócić honor. Rzeczywiście kwasoodporna jest zawsze nierdzewna. Za to istnieje ponoć kategoria pt stal wysoce kwasoodporna i ta nie przepada za zasadami. Tyle się dowiedziałem od technologa.
Wzmiankowana szronka już nie istnieje. Ktoś źle dobrał stal w projekcie a przed sądem się tłumaczył, że tak wynikało z onej strony. Zlikwidowali co by nie mieć kłopotów.

Krzysztof
26-02-2007, 16:42
Stal trudnordzewiejąca a nierdzewna mają się mniej więcej jak glin do aluminium, jeśli chodzi o nazwy.
No i muszę zwrócić honor. Rzeczywiście kwasoodporna jest zawsze nierdzewna. Za to istnieje ponoć kategoria pt stal wysoce kwasoodporna i ta nie przepada za zasadami. Tyle się dowiedziałem od technologa.
Wzmiankowana szronka już nie istnieje. Ktoś źle dobrał stal w projekcie a przed sądem się tłumaczył, że tak wynikało z onej strony. Zlikwidowali co by nie mieć kłopotów.


Istnieje jeszcze termin zwany korozyjnością stali. Jest to związane z uzywaniemi środków chemicznych do mycia. Korozyjność wyraża się w miligramach. Zeby to ustalić wkłada się bardzo dokładnie zważoną próbkę stali o okreslonych wymiarach do środka myjącego. Po 24 h wyjmuje się i ponownie wazy. Różnica to owa korozyjność. W ten sposób testuje się zaróno stal jak i środki chemiczne.

Z moich obserwacji kwasówki w browarnictwie (i przemyśle spożywczym) uzywa się zeby umzliwić utrzymanie instalacji w czystości przy użyciu odpowiedniej chemii.

danko
27-02-2007, 11:40
A ja bym zrobił kocioł z cuprum. Tak po staremu. Skoro ma w nim być robione piwo domowe niech będzie zbliżone do swoich odpowiedników sprzed lat. ;)

andek111
27-02-2007, 21:49
A ja bym zrobił kocioł z cuprum. Tak po staremu. Skoro ma w nim być robione piwo domowe niech będzie zbliżone do swoich odpowiedników sprzed lat. ;)
I takiej puenty oczekiwałem, czytając posty poprzednie.

Alchemych
01-03-2007, 20:31
Czyli zdecydowanie kwasówka, bo choć droższa to również odporniejsza na różne środki chemiczne. Teraz pozostaje zaoszczędzić na arkusz, pokroić laserem i dać go "migiem" zespawać ;)
Dzięki za pomoc. Jeśli chodzi o konkrety to warzelnię zmajstruję z gotowych zbiorników (kegi - materiał 1.4301 czyli 304), a fermentory zaprojektuję ze wspomnianej przez Krzysztofa 306-tki. Ta 304-ka jest chyba mniej odporna na kwasy. Doszedłem jednak do wniosku że warzelni nie muszę odkażać tak mocno jak fermentorów, więc środków będę używał również łagodniejszych.

darko
01-03-2007, 20:35
Doszedłem jednak do wniosku że warzelni nie muszę odkażać tak mocno jak fermentorów,

A po co w ogóle odkażać warzelnię?

wojtomasz
01-03-2007, 20:57
Teraz pozostaje zaoszczędzić na arkusz, pokroić laserem i dać go "migiem" zespawać.

Ależ oryginalny pomysł! Ciekawe ile za taki "amatorsko" (przy całym szacunku dla mig'a) wykonany garnek trzeba by było zapłacić? :o

Alchemych
02-03-2007, 16:25
Ależ oryginalny pomysł! Ciekawe ile za taki "amatorsko" (przy całym szacunku dla mig'a) wykonany garnek trzeba by było zapłacić? :o
Chodzi nie o kocioł, a o fermentor - tudzież fermentory.
No i następna sprawa - na pewno nie będzie to kosztowało "parę złotych". Na razie psychicznie jestem na to przygotowany ;)
Jeszcze tylko kasa... ale dla takich szaleńców jak ja, to już drobnostka :p