Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Minibrowar JOMSBORG

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DanielJakubowski
    Senior
    • 12-2005
    • 791

    Dzikie czy przebudzone z zimowego snu WLP ?
    Attached Files
    Pozdrawiam
    dj

    Comment

    • jacer
      Senior
      • 03-2006
      • 9875

      według mnie przebudzone.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • DanielJakubowski
        Senior
        • 12-2005
        • 791

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
        według mnie przebudzone.
        Wszystko wskazuje na to, że to southern german lager wystartowały. Zapach typowo lagerowy, piana niska. Tak sądzę, choć fachowcem od produkcji kwasów nie jestem
        Zaskakujący jest czas budzenia się tych drożdzy. Podsumowywując:
        starter - 5h
        w brzeczce w 20'C - 18h
        w brzeczce w 10'C - 65h
        Wystartowały w momencie zmienienia się temperatury brzeczki po wcześniejszym przeniesieniu ich do 20'C.

        Wniosek - Robić starter wcześniej przed warzeniem. Dodawać tylko aktywny starter.

        *Ilość godzin bez korekty czasu potrzebnego na zmianę temperatury cieczy po zmianie temperatury powietrza.
        Pozdrawiam
        dj

        Comment

        • DanielJakubowski
          Senior
          • 12-2005
          • 791

          Warka nr. 31
          11.10.2007

          Pilzneński 6kg
          Monachijski 2,8kg
          Carapils 0.7kg
          Carared 0,5kg

          do podgrzania ok 25L wody

          wsyp do 74'C

          65,5->61 60'

          wysładzanie 50L

          a)55 minut
          marynka 0' 50g
          lubelski 45' 50g
          24 litry 13 blg
          Irish Ale

          b)60 minut
          marynka 0' 50g
          lubelski 50' 110g
          25 litrów 13 blg
          Irish Ale
          Pozdrawiam
          dj

          Comment

          • DanielJakubowski
            Senior
            • 12-2005
            • 791

            Warka nr. 32
            14.10.2007

            Pilzneński 5,4 kg
            Monachijski 3,6 kg
            Karmelowy jasny 0,9 kg
            Specjal B 350 EBC 0,1kg

            do podgrzania 25L wody

            wsyp do 76'C

            67,5->61 70'

            wysładzanie 52L

            a)60 minut
            East Kent Goldings 0' 50g
            Hallertau Hersbrucker 50' 50g
            27 litry 14 blg
            Irish Ale

            b)100 minut
            East Kent Goldings 0' 50g
            Hallertau Hersbrucker 90' 50g
            30 litrów 9 blg
            Irish Ale

            Drożdze prosto z piany fermentującego piwa nr. 31. Ilość litrów szacunkowo. Dokładnie okaże się przy cichej. Wszystkie fermentatory mam zajęte więc burzliwa tego piwka odbędzie się w garnkach
            Pozdrawiam
            dj

            Comment

            • DanielJakubowski
              Senior
              • 12-2005
              • 791

              Moja łyżeczka jedyne 70 cm
              Attached Files
              Pozdrawiam
              dj

              Comment

              • DanielJakubowski
                Senior
                • 12-2005
                • 791

                Piwopump w tym sezonie także ma miejsce. Nie opracowałem jednak jeszcze metody automatycznego zbierania drożdży w ten sposób
                Attached Files
                Pozdrawiam
                dj

                Comment

                • DanielJakubowski
                  Senior
                  • 12-2005
                  • 791

                  Na zdjęciu ściana u mnie w pokoju podczas chmielenia. Widoczne siporeksy chętniej wchłaniające wodę niż zaprawa je łącząca. Ciekawy efekt, może kiedyś zrobię sobie tak wzór na ścianie na stałe
                  Attached Files
                  Pozdrawiam
                  dj

                  Comment

                  • DanielJakubowski
                    Senior
                    • 12-2005
                    • 791

                    Postanowiłem spróbować fermentacji otwartej zabezpieczając fermentator jedynie obrusem. Świetna sprawa, piana o zupełnie innej jakże ślicznej strukturze.
                    Attached Files
                    Pozdrawiam
                    dj

                    Comment

                    • mark33
                      Idę po piwo do piwnicy.
                      • 04-2005
                      • 3283

                      Zapach piwa też będzie szlachetniejszy bardziej łagodny, szczególnie w piwie bardzo młodym.
                      Testowałem przykrycie flanelką .

                      Comment

                      • mwa
                        Senior
                        • 01-2003
                        • 5071

                        Fajne fotki.
                        Mam pytnanie czy ten obrus jakoś "uzdatniłeś" przed przykryciem?
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • DanielJakubowski
                          Senior
                          • 12-2005
                          • 791

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Zapach piwa też będzie szlachetniejszy bardziej łagodny, szczególnie w piwie bardzo młodym.
                          Testowałem przykrycie flanelką .
                          Wiem, czytałem gdzieś o tym, chyba właśnie u Ciebie . W przyszłości mam w planach test polegający na zrobieniu fermentacji otwartej tylko w jednym z dwoch fermentatorów. Przy pozostałych zmiennych niezmiennych ( ) oczywiście.
                          Pozdrawiam
                          dj

                          Comment

                          • DanielJakubowski
                            Senior
                            • 12-2005
                            • 791

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                            Fajne fotki.
                            Mam pytnanie czy ten obrus jakoś "uzdatniłeś" przed przykryciem?
                            Pożyczyłem go od mamy. Twierdzi, że był wyprany Tyle wiem.
                            Pozdrawiam
                            dj

                            Comment

                            • DanielJakubowski
                              Senior
                              • 12-2005
                              • 791

                              Z lewej widać piękną rosę i zacieki na ścianie. Na szczęście tam mam tikurille lateksową satynę Słodkie zacieki bez problemu można przelecieć później szmatką. Na górnej części ościeżnicy widać wiszące krople wody . Dwa okna (przeciąg) + włączony wentylator niewiele dają podczas chmielenia
                              Attached Files
                              Pozdrawiam
                              dj

                              Comment

                              • jkocurek
                                Senior
                                • 12-2006
                                • 1030

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski Wyświetlenie odpowiedzi
                                Z lewej widać piękną rosę i zacieki na ścianie. Na szczęście tam mam tikurille lateksową satynę Słodkie zacieki bez problemu można przelecieć później szmatką. Na górnej części ościeżnicy widać wiszące krople wody . Dwa okna (przeciąg) + włączony wentylator niewiele dają podczas chmielenia
                                Mam ten sam problem z rosą i też doceniam farby Tikkurili. Wycieranie ścian jest jednak upierdliwe mocno. Mam zamiar kupić 4 metry rury spiro i połączyć okap z kratką wentylacyjną. Mam nadzieję, że to wystarczy. Jeżeli nie to trzeba będzie pomyśleć nad specjalnym deklem do gara.
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎