"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Wszystko wskazuje na to, że to southern german lager wystartowały. Zapach typowo lagerowy, piana niska. Tak sądzę, choć fachowcem od produkcji kwasów nie jestem
Zaskakujący jest czas budzenia się tych drożdzy. Podsumowywując:
starter - 5h
w brzeczce w 20'C - 18h
w brzeczce w 10'C - 65h
Wystartowały w momencie zmienienia się temperatury brzeczki po wcześniejszym przeniesieniu ich do 20'C.
Wniosek - Robić starter wcześniej przed warzeniem. Dodawać tylko aktywny starter.
*Ilość godzin bez korekty czasu potrzebnego na zmianę temperatury cieczy po zmianie temperatury powietrza.
Pilzneński 5,4 kg
Monachijski 3,6 kg
Karmelowy jasny 0,9 kg
Specjal B 350 EBC 0,1kg
do podgrzania 25L wody
wsyp do 76'C
67,5->61 70'
wysładzanie 52L
a)60 minut
East Kent Goldings 0' 50g
Hallertau Hersbrucker 50' 50g
27 litry 14 blg
Irish Ale
b)100 minut
East Kent Goldings 0' 50g
Hallertau Hersbrucker 90' 50g
30 litrów 9 blg
Irish Ale
Drożdze prosto z piany fermentującego piwa nr. 31. Ilość litrów szacunkowo. Dokładnie okaże się przy cichej. Wszystkie fermentatory mam zajęte więc burzliwa tego piwka odbędzie się w garnkach
Na zdjęciu ściana u mnie w pokoju podczas chmielenia. Widoczne siporeksy chętniej wchłaniające wodę niż zaprawa je łącząca. Ciekawy efekt, może kiedyś zrobię sobie tak wzór na ścianie na stałe
Postanowiłem spróbować fermentacji otwartej zabezpieczając fermentator jedynie obrusem. Świetna sprawa, piana o zupełnie innej jakże ślicznej strukturze.
Zapach piwa też będzie szlachetniejszy bardziej łagodny, szczególnie w piwie bardzo młodym.
Testowałem przykrycie flanelką .
Wiem, czytałem gdzieś o tym, chyba właśnie u Ciebie . W przyszłości mam w planach test polegający na zrobieniu fermentacji otwartej tylko w jednym z dwoch fermentatorów. Przy pozostałych zmiennych niezmiennych ( ) oczywiście.
Z lewej widać piękną rosę i zacieki na ścianie. Na szczęście tam mam tikurille lateksową satynę Słodkie zacieki bez problemu można przelecieć później szmatką. Na górnej części ościeżnicy widać wiszące krople wody . Dwa okna (przeciąg) + włączony wentylator niewiele dają podczas chmielenia
Z lewej widać piękną rosę i zacieki na ścianie. Na szczęście tam mam tikurille lateksową satynę Słodkie zacieki bez problemu można przelecieć później szmatką. Na górnej części ościeżnicy widać wiszące krople wody . Dwa okna (przeciąg) + włączony wentylator niewiele dają podczas chmielenia
Mam ten sam problem z rosą i też doceniam farby Tikkurili. Wycieranie ścian jest jednak upierdliwe mocno. Mam zamiar kupić 4 metry rury spiro i połączyć okap z kratką wentylacyjną. Mam nadzieję, że to wystarczy. Jeżeli nie to trzeba będzie pomyśleć nad specjalnym deklem do gara.
Comment