Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wada Piwa - smak rozpuszczalnika

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • damkorb
    Junior
    • 05-2010
    • 1

    Wada Piwa - smak rozpuszczalnika

    Witam!

    Ostatnio mam mały problem z moim warzeniem. Do tej pory mam na koncie 10 warek. Ostatnie 4 miały wyraźną wadę. Po każdym przełknięciu na jęzorze zostawał wyraźny smak rozpuszczalnika. Piwo trochę też tym śmierdzi ale rozpuszczalnikowe doznania są silniejsze na języku niż w nosie. Czy mógłbym prosić bardziej doświadczonych o odpowiedź na pytanie czym ta wada jest najczęściej powodowana? Z góry dziękuję za odpowiedź!
    Last edited by damkorb; 27-04-2012, 11:03.
  • jacer
    Senior
    • 03-2006
    • 9875

    #2
    Octan etylu, coś źle się dzieje z fermentacją.

    Nieraz piwa dużą ilością słodów palonych np. Stouty mogą lekko pachnieć rozpuszczalnikiem
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • hasintus
      Senior
      • 07-2006
      • 850

      #3
      Octan etylu i inne estry oraz wyższe alkohole produkują się w podwyższonej temperaturze. Szczegolnie na początku fermentacji warto utrzymać umierkowaną temperaturę. Wpływ moze miec tez zła jakość drożdży lub za mała ich ilość.
      Last edited by hasintus; 27-04-2012, 11:14.

      Comment

      • Robert13
        Senior
        • 04-2010
        • 899

        #4
        Podejrzewałbym jednak złą dezynfekcję sprzętów piwowarskich (fermentator, wężyki, butelki, kapsle).
        U mnie po zrezygnowaniu z pirosiarczynu i udziwnień z wrzątkiem na rzecz 2-3% roztworów sody kaustycznej (+plukanie zwykłą kranówką) problemy zniknęły jak reka odjął, a bylo to juz 2 lata temu.

        Comment

        • Marusia
          Senior
          • 02-2001
          • 20211

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
          Octan etylu i inne estry oraz wyższe alkohole produkują się w podwyższonej temperaturze. Szczegolnie na początku fermentacji warto utrzymać umierkowaną temperaturę. Wpływ moze miec tez zła jakość drożdży lub za mała ich ilość.
          To jest jedyne właściwe wyjaśnienie, jeśli chodzi o zapach rozpuszczalnikowy - reszta wyjaśniających - do książek i czytać
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • allman1
            Junior
            • 01-2014
            • 10

            #6
            Cześć - Witam wszystkich, odgrzeję kotleta, bo i u mnie pojawił się aromat rozpuszczalnika/farby w młodym piwie. To moja 5 warka dopiero, ale pierwsza w nowym 42l. fermentorze. Może zacznę od podania szczegółów:

            A'la AIPA:
            3X1,7 WES Jasny
            2X1,2 WES Pszeniczny
            Chmiele Warrior, Centenial, Cascade, Mosaic.
            33l brzeczki, drożdże US-05 (1,5 saszetki) uwodnione i zadane przy ok 25-26'C
            Fermentacja burzliwa 8 dni, cicha 14. Blg początkowe 16', po burzliwej 4,5, po cichej 3. Ciekawa sytuacja w czasie cichej: Piwo było spokojne przez pierwszy tydzień, natomiast w drugim tygodniu w rurce zaczęło bulgotać co 10-15min. Doświadczony kolega stwierdził że podwyższenie temperatury otoczenia (wiosna...) mogło spowodować uwalnianie CO2.

            No i jest problem, bo w młodym piwie pojawił się wyraźny zapach rozpuszczalnika... Nie mogę znaleźć przyczyny... Temperatura wydaje mi się być w normie, ilość drożdży też na oko w porządku, sprzęt nowy, ale i tak wyparzony i potraktowany pirosiarczynem sodu i desprejem... Może ktoś z Was wpadnie na pomysł, co poszło nie tak.

            Comment

            • anteks
              maruda
              • 08-2003
              • 10737

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika allman1 Wyświetlenie odpowiedzi
              33l brzeczki, drożdże US-05 (1,5 saszetki) uwodnione i zadane przy ok 25-26'C
              .
              Patrz post Marusi
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • allman1
                Junior
                • 01-2014
                • 10

                #8
                Czyli "Drożdże można zadać gdy temperatura brzeczki spadnie poniżej 30'C" z instrukcji warzenia American Pale Ale z http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ale_apa_12_blg jest nieprawdą? Hmmmm...

                Comment

                • gwzd
                  Senior
                  • 01-2012
                  • 622

                  #9
                  Jest prawdą, ale temperatura fermentacji nie powinna przekraczać 20-22 stopni. Chyba, że fermentujesz weizena albo style belgijskie, ale to nie ten przypadek.

                  Comment

                  • allman1
                    Junior
                    • 01-2014
                    • 10

                    #10
                    Przepraszam że wiercę, ale tak mi się wydaję, że nie można być trochę dziewicą i trochę w ciąży. Jeżeli można już poniżej 30'C jak stoi w recepturze, to znaczy że można! A jeżeli nie można bo powoduje to pojawienie się aldehydu octowego, to chyba nie można, i ta informacja w recepturze jest wynikiem... No, nie chcę już w czwartym poście być niegrzeczny...

                    Comment

                    • Berto
                      Junior
                      • 03-2014
                      • 29

                      #11
                      "Drożdże można zadać gdy temperatura brzeczki spadnie poniżej 30'C"

                      Możesz dodać w 30 stopniach, ale fermentujesz w niższej temperaturze.

                      Comment

                      • gwzd
                        Senior
                        • 01-2012
                        • 622

                        #12
                        Tak jak napisał kolega wyżej, można dodać w 30 stopniach (aby drożdże szybciej się namnożyły), ale jednocześnie kontynuujesz schładzanie brzeczki do docelowej temperatury fermentacji.

                        Comment

                        • allman1
                          Junior
                          • 01-2014
                          • 10

                          #13
                          Pojął, bije się w piersi i dziękuje za rozjaśnienie.

                          Comment

                          • zgoda
                            Senior
                            • 05-2005
                            • 3516

                            #14
                            To że można to nie znaczy że tak jest dobrze.
                            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X
                            😀
                            🥰
                            🤢
                            😎
                            😡
                            👍
                            👎